به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از مشهد، ایران در هیاهوی جشن ۴۰ سالگی پیروزی انقلاب اسلامی بود که مقام معظم رهبری در بیانیهای مهم و راهبردی به تبیین ویژگیهای مسیر پر افتخار پیموده شده در چهل سال گذشته و برکات خیرهکننده انقلاب اسلامی در رساندن ایران عزیز به جایگاه شایسته ملت پرداختند و با تأکید بر امید واقعبینانه به آینده و نقش بیبدیل جوانان در برداشتن گام بزرگ دوم به سمت آرمانها، خطاب به جوانان و آیندهسازان ایران مقتدر، الزامات این جهاد بزرگ را در هفت سرفصل اساسی بیان کردند.
ایشان در این بیانیه ضمن بیان هفت توصیه به جوانان ایرانی از جمله علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، استقلال و آزادی، عزت ملی، روابط خارجی، مرزبندی با دشمن و سبک زندگی، خواستار توجه آنان به این موضوع شدند.
موسسه جوانان آستان قدس رضوی در این راستا نشست بزم اندیشه با موضوع تحلیل و ایدهپردازی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی را در مجتمع دانشجویی امام رضا (ع) برگزار کرد و در اولین گام این نشست میزبان چهرههایی نظیر سعید احدیان، محمدمهدی برادران، سید وحید موسویان، حجت الاسلام وکیلی و مرتضی فیروزآبادی بود که دراین بزم دانشجویان و جوانان انقلابی سوالات خود را درباره ابعاد مختلف این بیانیه مطرح کرده و به بحث پرداختند.
هدف از برگزاری چنین نشستی از سوی موسسه جوانان آستان قدس رضوی به فعلیت رساندن این بیانیه مهم بوده است و بتوانند این متن ارزشمند را به حوزه تحلیل در آورده تا به حول قوه الهی و همت جوانان این مرز و بوم نکات این بیانیه را اجرایی و عملیاتی کنند.
محمدمهدی برادران، فعال فرهنگی که در حوزه اقتصادی فعالیت گستردهای دارد، ضمن اشاره به فقدان فضای تحلیلی در بیان جوانان عنوان کرد: جوانان انقلابی باید به ادبیات تحلیلی مجهز شوند و بتوانند سختی حضور در چنین جلسات و مباحثات طولانی را بپذیرند تا بدون افراط و تفریط فضای سیاسی در جهت بستر سازی تمدن اسلامی در راستای بیانات مقام معظم رهبری قدم بردارند.
برادران ضمن اشاره به ابعاد مختلف این بیانیه ابراز کرد: تحریر هنرمندانه این بیانیه از طرف مقام معظم رهبری از یک سو ما را دعوت به امید میکند و از سوی دیگر به ما هشدار میدهد که نباید دچار دروغ نمایی و سیاه کاریهای دشمن شویم و از طرف دیگر خاطر نشان میکنند که این انقلاب مسیر رو به رشدی را طی میکند، ولی باید هشیار بود و با فساد مبارزه کرد.
فعال فرهنگی شهر مشهد شاه بیت این بیانیه را در این جمله حضرت آقا که فرمودند: «اقتصاد هدف ما نیست، ولی اولویت ماست» دانست و گفت: در جامعه گاه بحثهایی با این موضوع مطرح میشود که اقتصاد مهمتر است یا فرهنگ، با توجه به این جمله حضرت آیت الله خامنهای به خوبی میتوان به این نتیجه رسید که امروزه ما برای پیشبرد فرهنگی کشور نیازمند این هستیم که به مقوله اقتصاد توجه ویژه داشته باشیم.
وی به ضرورت تشکیل دستگاهی کارآمد در حوزه مبارزه با فساد برای نظارت بر قوای سه گانه طبق یکی از بندهای بیانیه رهبر تاکید و عنوان کرد: در راستای تشکیل چنین دستگاهی نیازمند جوانان انقلابی با نگاهی تیزبین و رفتاری قاطع برای حضور دائمی در قوای سه گانه هستیم که جوانان عزیز باید این باب جدید را از قوه قضائیه مطالبه کنند.
مرتضی فیروزآبادی، دبیر اسبق جنبش عدالت خواه دانشجویی نیز با اشاره به کلیدیترین واژه متن بیانیه، به بررسی چند ویژگی بارز این بیانیه پرداخت و اظهار کرد: مهمترین ویژگی این بیانیه مخاطب متن است که در آن رهبر انقلاب، صراحتا جوانان را مخاطب خود قرار داده است و کلیدیترین قسمت این بیانیه این است که جوانان باید شانههای خود را زیر بار مسئولیت دهند و عمل جهادی را به کار ببندند. دومین ویژگی این متن نگاه مستتر چند ده ساله در آن است.
فیروزآبادی در بیان این نکته که باید قرائت درستی از مسئولیت پذیری جوان داشته باشیم، افزود: نوع قرائت در حوزه مسئولیت پذیری جوان باید به گونهای باشد که بتوانیم انتظارات این بیانیه را برآورده کنیم و حتما باید کشور مسیری را طی کند که نسل مدیریتی جوانی داشته باشیم، اما باید هشیار بود که این گونه نگاه در زاویه دید نسل جوان تبعاتی را به بار نیاورد. من جمله ایجاد نگاه مخدر در جوانان که حاصل این نوع نگاه این میشود که جوان انقلابی اول منتظر پست و مقام مینشیند و بعد برای انجام کار اقدام میکند. دوم باید مراقب بود که این نگرش ناامیدی را در کسانی که موفق به کسب مقام یا منسب مدیریتی نمیشوند، ایجاد نکند و سوم اینکه حواسمان باشد که در راستای پیاده سازی این جریان از جهت اخلاقی، مسابقه قدرت متصور بین جوانان ایجاد نشود.
سید وحید موسویان، دبیر سابق جبهه فرهنگی انقلاب بابیان اینکه این متن یک یادداشت روزنامهای و یک توصیه اخلاقی نیست، گفت: این بیانیه جدیدترین سند تبیین انقلاب اسلامی است که با تأملی عمیق یک پیام تاریخی را در افقی عالی به تصویر کشیده است، این بیانیه بروزترین متن حل مشکلات انقلابی است که بسیار هوشمندانه از جانب رهبر انقلاب تدوینشده و یک مدل تحلیلی برای فهم عمیق انقلاب است که نیازمند این است افراد با ذهن تحلیل گری مختلف روح کلی این بیانیه را فهم و درک کنند تا علاوه بر رفع اختلاف قرائتهای مختلف ذهن خود را در راستای پیشرفت جامعه نظاممند سازند.
موسویان با اشاره به کدهای جهت دهنده در متن بیانیه گام دوم انقلاب تصریح کرد: جوانان باید قادر باشند که از متن این بیانیه چه در راستای پاسخگویی و چه در راستای مطالبهگری تولید شاخص داشته باشند و مسئله ظرفیت شناسی را در این متن موردتوجه قرار دهند. توجه به مهمترین کد این بیانیه بسیار قابلتأمل است که در سراسر متن موجی از امید به چشم میخورد که در آن رهبر عظیمالشأن انقلاب میخواهد بیان کند که پرچم انقلاب بالاست و ما در طول تاریخ هیچ حکومتی را نداشتهایم که به سن چهلسالگی برسد و بتواند پایداری یک حکومت با شاخصه ارزشهای دینی را به تصویر بکشد.
دبیر سابق جبهه فرهنگی انقلاب به سه کلیدواژه اساسی در این متن اشاره و خاطرنشان کرد: جوان، تمدن و ظهور بهعنوان سه کلیدواژه اساسی در این متن مطرح هستند و این اولین باری است که حضرت آقا به این صراحت به مقوله ظهور میپردازند.
سعید احدیان، مدیرمسوؤل مؤسسه فرهنگی خراسان با اشاره به دو نوع نگاه تبیینی و اقدامی در بیانیه گام دوم انقلاب عنوان کرد: در تبیین بندهای مختلف بیانیه در ابتدا باید مطالعه دقیق انجام شود و جوانان عزیز درک کنند که قدرت نتیجه علم است و تنها در این صورت است که میتوان وارد عرصه پژوهش شد، اما نکته قابل تأمل این است که همیشه موضع اقدامی مورد غفلت واقع میشود که جوانان باید قادر باشند یک مانیفست اقدامی برای این راهبرد ارائه کنند، مانیفستی روشن، شفاف و دقیق که بتوانند در جهت آن اقدامات لازم را اجرایی کنند.
احدیان در ادامه تصریح کرد: در نگاه اقدامی مخاطب اصلی این بیانیه جوانان هستند که باید تمام بار چهل ساله انقلاب و چهل سال آینده را به دوش بکشند.
مدیرمسوؤل مؤسسه فرهنگی خراسان در راستای اجرایی شدن مانیفست اقدام به مجموعه راهبردهایی از سوی سه گروه از جامعه اشاره و عنوان کرد: در راستای عملیاتی شدن این بیانیه لازم است مسئولین کشوری یک سری اقدامات را در حوزههای اقتصادی و اخلاقی و ... انجام دهند. دومین راهبرد این است که جوانان باید خودشان در رأس اقدام بنشینند و باید پیشگام در شکست محاصره تبلیغاتی دشمن باشند و ترس و نومیدی را از خود و دیگران دور سازند. سومین راهبرد که ترکیبی میباشد این است که جوانان و مسئولین در راستای اجرایی شدن این طرح همکاری و تبادل نظر مثمر ثمر از خود ارائه دهند.
وی معنویت را به عنوان رکنی جهت دهنده برای تمام حرکتها دانست و خاطر نشان کرد: رهبر انقلاب معنویت را از سبک زندگی جدا کرده و بیان کردند که معنویت حتی از امید و تمام فعالیتهای فردی و اجتماعی مهمتر است و اگر در فرد و اجتماع نباشد اقدامات جهادی لنگ میماند و زمانی که معنویت کم رنگ میشود فعالیتهای فرهنگی جوانان هم به جایی نمیرسد و همیشه باید به خاطر داشت که جمهوری اسلامی از قلبهای بی نور ضربه میخورد لذا جوانان باید هشیار باشند که با کانونهای ضد معنویت و اخلاق به شیوهای معقول بستیزند.