امروزه با استفاده از تکنولوژی چاپگر سه بعدی امکان تولید بافت زنده بدن و پیوند محقق شده است.
گروه فناوری خبرگزاری دانشجو- حمیده آقاجانی؛ سرعت تکنولوژی و فناوری در دهه فعلی به قدری بالاست که گاهی کشورهای دیگر از این قطار جا میمانند. این روزها دیگر تکنولوژی اختصاصی مربوط به یک حوزه نیست و میتواند خدمات جالبی به مشتریان ارائه کند.
در گذشته هر وقت اسم پرینتر به گوشمان میخورد تصورمان به سمت و سوی یک دستگار با قابلیت چاپ تصاوری و متون به صورت سیاه و سفید و یا رنگی بود. اما امروزه دیگر چاپگرها به این چاپ ساده بسنده نمیکنند. حالا نسل جدیدی از چاپگرها در بازار وجود دارد که خروجی آن موجب تعجب افراد میشود.
امروز پرینترهای سه بعدی میتوانند هر چه را که اراده کنید از چاپ مصالح ساختمانی و تلن همراه تا بافتهای بدن موجود زنده را خلق کنند، تعجب نکنید نسلی از پرینترها به دست مهندسان ساخته شده است که میتواند بافت زنده بدن را با قابلیت پیوند به بدن تولید کند.
پیشرفتهای اخیر، امکان پرینت سه بعدی مواد زیست سازگار، سلولها و اجزای حمایت کننده را به کمک چاپگر سه بعدی زیستی فراهم کرده است. پرینت سه بعدی جهت رفع نیاز به بافتها و اندامهای مناسب برای پیوند عضو در حوزه پزشکی بازساختی به کار گرفته میشود.
تحقق یک رویا با تلاش استارتآپ بایوپرینتر
در واقع چاپ زیستی سه بعدی تکنولوژی نو ظهوری است که به منظور طراحی و ساخت سازههای سلولی سه بعدی با هدف جایگزینی ارگان از دست رفته و هم چنین آزمودن داروها و لوازم آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد. جذابترین مزیت این تکنولوژی توانایی آن در ایجاد ساختارهای سه بعدی با اجزای زنده بیولوژیکی مانند سلولها و مواد غذایی آنهاست.
در برخی کشورهای جهان این تکنولوژی مورد استفاده قرار میگیرد و خوشبختانه ایران نیز به همت جوان با استعداد و پرتلاش دانشگاهی توانسته تا نمونهای از این چاپگر را بسازد.
مجید حاجیحسینعلی در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو درخصوص نحوه راهاندازی استارت آپ امیدآفرینان مهندسی آینده(بایوپرینتر) اظهار کرد: از سال ۹۵ کار خود را در قالب یک تیم سه نفر آغاز کردیم و متاسفانه برخی دوستان به دلیل ادامه تحصیل از تیم جدا شده به خارج از کشور مهاجرت کردهاند، اما استارت آپ همچنان به کار خود ادامه میدهد.
وی با اشاره به اینکه یکی از دلایل مهاجرت عدم حمایت لازم از فارغ التحصیلان دانشگاهی است، افزود: متاسفانه امروز شرایط اقتصادی جامعه به گونهای نیست که این گونه مشاغل بتوانند به درآمد زایی مناسب برسند.
حاجیحسینعلی در خصوص ایده ساخت دستگاه چاپگر سه بعدی زیستی یا بایوپرینتر، گفت: این دستگاه سلول و مواد زیستی را در یک ساختار زیستی چاپ میکند و هدف نهایی این است که بافتهایی بسازیم که امکان پیوند به بدن را داشته باشد و از آن به عنوان جایگزین بافتهای آسیب دیده و یا از دست رفته استفاده شود.
حمایت مرکز رشد دانشگاه شریف پشت ما بود وی با بیان اینکه دانشگاه حمایتهای خوبی از این تیم کرده است؛ تصریح کرد: دفتر اصلی ما در مرکز رشد دانشگاه شریف قرار دارد و پارک علم و فناوری و مرکز رشد شریف خدماتی خوبی از جمله در نظر گرفتن فضای مناسب و دورههای مشاورهای به ما ارائه میکنند.
حاجیحسینعلی ادامه داد: از طرف دیگر معاونتهای وابسته به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در راستای حمایت از استارتآپها خدمات مشاوره و کمکهای نقدی به شکل وام به ما ارائه کردهاند.
تسهیلات کم برای یک ایده بزرگ! وی در خصوص مبلغ وام دریافتی گفت: البته این وام حدود ۵ میلیون تومان بوده و رقم چشمگیری نبود؛ و ما با این پول تنها توانستیم نمونه ساخته شده را کامل کنیم البته باید بگویم که خوشبختانه فروشهایی از ابتدای امسال داشتیم که وارد بازار شده و سیستم در حال حاضر میتواند هزینههای خود را پوشش دهد.
حاجیحسینعلی با اشاره به مشکلات موجود بر سر راه این استارت آپ اظهار کرد: در تجاری سازی مسئله برندینگ مطرح است و با توجه به هزینه بالای آن و تخصصی بودن کار، سختیهایی در ادامه راه به وجود میآید.
وی با اشاره به این که در ایران قانون حمایت از مالکیت فکری به خوبی اجرا نمیشود، تصریح کرد: به طور کلی با توجه به این که در حال حاضر وضعیت اقتصادی خیلی مطلوب نیست فروش دستگاه و تجهیزات سخت افزاری مقدار سخت است و ما تلاش میکنیم با خدمات پس از فروش خوب و با تبلیغات مناسب و رزومه کاری مناسب مشتری را جذب کنیم.
حاجیحسینعلی با اشاره به تجاری سازی این دستگاه، ادامه داد: چاپگرهای ما در دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشگاه علوم پزشکی ایران و شریف مورد استفاده قرار میگیرد، همچنین به دانشگاههای تهران و تربیت مدرس خدمات ارائه میکنیم.
نگهداشت نیروی متخصص سخت است وی با اشاره به دو چالش اساسی در تولید این چاپگر، گفت: اولین چالش نقدینگی و سرمایه در گردش شرکت است که تامین آن بسیار مشکل بود و دوم اینکه نیروی انسانی و نگهداشت نیروی انسانی برای ما مشکل است.
حاجیحسینعلی در همین خصوص ادامه داد: نگه داشتن نیروی انسانی متخصص در داخل کشور بسیار سخت است زیرا اینها به سرعت جذب مراکز کاری و تحقیقاتی خارج از کشور شده و مهاجرت میکنند.
وی یادآور شد: در شرایط سخت کنونی همه تلاش میکنند و ما هم از این قاعده مستثنی نیستیم، اما تنها خواهش من از مسئولین این است که به هر کس متناسب با کاری که انجام داده شده بها بدهند.
حاجیحسینعلی افزود: وقتی یک گروه و تیم یک کار خوب انجام میدهد و کار آنها نتیجه داده و افراد دیگری در جامعه از کار این تیم استفاده میکنند؛ لازم است از این گروهها حمایت شده و به آنها بها داده شود و صرفا اینکه اگر گروهی اسامی خاص دارند به خاطر اسم و رسمشان بها داده شود کار درستی نیست.
وی در پایان خاطرنشان کرد: برای حمایت از استارت آپها نگاه کردن به رزومه، تجربه و تخصص افراد به آنها کمک میکند.