همزمان با آغاز فصل بهار و ایام نوروزی، شبکههای رادیویی و تلویزیونی معاونت برون مرزی رسانه ملی، پیام مهر و مودت و طراوت بهار و نوروز باستانی ایرانیان را در قالب برنامههای ویژهای برای مخاطبان و همراهان همیشگی خود پخش خواهند کرد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، گروه فرهنگ و معارف این معاونت، برای ایام نوروز، ویژه برنامههایی را تدارک دیده و در اختیار شبکههای رادیویی این معاونت گذاشته است تا شنوندگان رادیوهای ۳۲ گانه این معاونت در فصل روبش سبزه و گل، فصل مهر و دوستی با برنامههای جذاب و شنیدنی مختص بهاری و نوروزی همراه شوند.
از آنجایی که نوروز امسال با ولادت حضرت علی (ع) آغاز میشود موضوع تغییر و تحول در کلام امیر (ع) از محورهایی است که گروه فرهنگ و معارف معاونت برون مرزی آن را در نظر گرفته و همزمان با آغاز سال نو و فصل تغییر و رویش، برنامههایی را با این موضوع تهیه کرده است. «بهار در کلام امیر (ع)»، «تغییر و نوزایی طبیعت از نگاه امام علی (ع)» و «سیر تحول آدمی در نهج البلاغه» و .. از جمله این موضوعات است.
از سوی دیگر ایام پایانی سال ۹۷ و روزهای نخستین سال جدید با ایام اعتکاف مصادف شده است (۲۹ اسفند تا ۲ فروردین) و از همین رو ویژه برنامههایی با حال و هوای معنوی «ایام البیض» نیز تدارک دیده شده است.
همچنین روز احسان و نیکوکاری که نماد نوع دوستی، مهرورزی و یک حرکت ملی در میان ایرانیان است که عاطفه ایرانی در جای جای ایران به منصه ظهور میرسد، از جمله موضوعاتی است که گروه فرهنگ و معارف به آن پرداخته است.
با آغاز سال نو، ویژه برنامههای نوروزی رادیوهای معاونت برون مرزی، حال و هوای بهاری به خود میگیرند.
«ویژه دعای تحویل سال» عنوان نخستین ویژه برنامه نوروزی است که دعای سال نو، ویژگیها و کیفیت این دعای پرمعنا را بررسی میکند.
ویژه برنامه «آداب نوروز» درباره رسوم نوروز در ایران و قلمرو فرهنگی ایران صحبت میکند. در این برنامه درباره رسومی همچون خانه تکانی، چیدن سفره هفت سین، صله رحم و هدیه دادن و .. صحبت میشود.
ویژه برنامهای دیگر برای نوروز تهیه شده است با عنوان «نوروز بزرگترین جشن ایرانیان» که به تاریخچه نوروز و جایگاه این آیین دیرینه در سرزمین ایران میپردازد.
روز دوم عید که مصادف با وفات حضرت زینب (س) است ویژه برنامهای با رنگ و بوی معارفی پخش خواهد شد که به نوعی نوروز را به معاد وصل میکند.
روز سوم عید نوروز ویژه برنامهای با عنوان «جهان بینی و پیام نوروز» پخش خواهد شد که به فلسفه نوروز و آداب و رسوم نوروز میپردازد. پیامهای مربوط به سبک زندگی، پیامهایی که نوروز و نو شدن در دل خود دارد، ترویج صله رحم و پرداختن به فرهنگ تغییر و تحول و فرهنگ نوع دوستی در این برنامه مورد بررسی قرار میگیرد.
«نوروز و هنر ایران» ویژه برنامهای است که به هنرهای منبعث از نوروز میپردازد. در واقع هنرهایی که مرتبط با نوروز است در این برنامه عنوان و معرفی میشود.
ویژه برنامه «نوروز در ادب فارسی»، جایگاه نوروز در اشعار شعرای نامی ایران را مورد بررسی قرار میدهد.
همچنین نویسندگان فارسی زبان و شعرایی که در آثار خود به نوروز پرداخته اند در این برنامه معرفی میشوند و از شخصیتهای مختلفی یاد میشود و اینکه اصولا نوروز چه جایگاهی در شعر شعرای بنامی همچون سعدی، حافظ، خیام و شعرای عصر معاصر همچون ملک الشعرای بهار، پروین منصوری، سهراب سپهری و .. دارد.
برنامه «نوروز و فرهنگ ایرانی» به این میپردازد که نوروز چه دستاوردها و نشانههایی در فرهنگ ایران داشته است: نوع دوستی، مهرورزی، صله رحم و هر آنچه که در فرهنگ ایران از نوروز منبعث شده است.
برنامه «نوروز در سفرنامه ها»؛ به دیدهها و مشاهدات سفرنامه نویسان چه اشخاص ایرانی و چه خارجی در دوران قدیم همچون قاجار و چه در عصر جدید، اختصاص دارد. در واقع این برنامه به تجربیات و دیدگاههای سفرنویسانی که به ایران سفری داشته اند، میپردازد.
«بازیهای نوروزی» هم یکی از برنامههای جذاب و شنیدنی رادیوها خواهد بود که بازیهای قدیمی و معروفی را که در نوروز در جای جای میهن اسلامی برگزار میشود، معرفی میکند.
در روز سیزدهم فروردین هم متناسب با روز طبیعت ویژه برنامهای مختص پخش میشود و به فلسفه رسم این روز و بودن در دل طبعیت اختصاص دارد.
روز دوازدهم فروردین هم شهادت امام موسی کاظم (ع) است که گروه فرهنگ و معارف معاونت برون مرزی ویژه برنامهای پخش خواهد کرد.
در روز چهاردهم فروردین به مناسبت عید بزرگ مبعث ویژه برنامهای شاد و با حال و هوای مبعث حضرت رسول اکرم (ص) از شبکههای رادیویی معاونت برون مرزی پخش خواهد شد.
گروه فرهنگ و معارف همچنین ۱۴ آوا و نغمه نوروزی را در برنامههای خود در نظر گرفته است که آواهای نوروزی محلی ایران را معرفی میکند. در این برنامهها قطعات موسیقیایی از نواحی مختلف کشورمان پخش میشود و درباره آن اطلاعاتی به مخاطبان ارائه میشود.
متون تمامی برنامههای یاد شده در اختیار ۳۲ رادیوی معاونت برون مرزی قرار گرفته و در این رادیوها به زبان مخاطب و بر حسب نزدیکی به فرهنگ و تمدن ایرانی در تعداد، عناوین و قالبهای گوناگون بر اساس آنها اقدام به برنامه سازی خواهد شد تا شنوندگان این رادیوها پیام جهانی نوروز ایرانی را در ایام نو شدن و رستاخیز طبیعت به گوش جان بسپارند.