این روزها نه فروشندگان از وضعیت بازار رضایت دارند و نه مشتریان رغبتی برای خرید، جنبوجوش چندانی در بازار خرید و فروش وجود ندارد و آشفتگی و افسارگسیختگی قیمتها از کالاهای اساسی به تمام کالاهای دیگر سرایت کرده است.
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، روزهای پایانی اسفند که فرا میرسد، باید بساط عید را آماده کرد، اما انگار امسال این بساط با آشفتهبازار شب عید برای خیلیها بازار گرم و پررونقی نیست و قشرهای آسیبپذیر، قربانی گرانی شب عید هستند.
بازار عید همواره برای ما تداعیکننده روزهای شور و نشاط کودکی و بازیگوشیها و خرید در کنار پدر و مادر و قهر و آشتیهای کودکانهمان برای خرید کفشهای پاشنهدار دخترانه، کتوشلوارهایی که احساس مرد بودن را به رخ بکشد و دامنهای چینداری است که دلمان را آب کند.
با گشتوگذاری در بازارهای مختلف بیرجند و خراسانجنوبی، کسادی و کمرونقی بازار را در بین صنوف مختلف بهوضوح میتوان شاهد بود، بازاری که با گرانیهایی که هر روز بیشتر میشود، راه را برای خرید بسیاری از کالاها برای زندگی بسته است.
این روزها در آستانه شب عید و در شب و روزهایی که شمارش معکوس برای سال نو آغاز شده است، شور و هیجان چندانی در بازار نیست و بازار شب عید امسال با گرانی و آشفتهبازاری در قیمتها مواجه است.
فروشندگان ناراضی مردم هم ناراضی
نه فروشندگان از وضعیت بازار رضایت دارند و نه مشتریان رغبتی برای خرید، جنبوجوش چندانی در بازار خرید و فروش وجود ندارد و آشفتگی و افسارگسیختگی قیمتها از کالاهای اساسی به تمام کالاهای دیگر سرایت کرده است.
راهی بازار قدیمی بیرجند که میشوی، جمعیت موج میزند و بهاصطلاح قدیمیترها جا برای سوزن انداختن نیست، زن و مرد، کودک و جوان آمدهاند تا خستگیهای سال گذشته را پشت دروازههای اسفند جا بگذارند و با خرید لوازم و وسایل جدید، همگام با رویش فصل دیگری از دفتر طبیعت، سال نو را با دید و بازدیدهای از جنس عشق به رسم سنت دیرینه و همیشگی نوروز جشن بگیرند، نو شدنی که گویا با افزایش قیمتها و نوسانات بازار، شیرینی این روزها را به کام خیلیها تلخ کرده است.
خیلیها فقط به بازار سر میزنند!
در این بین فرقی نمیکند خریدار باشی یا فروشنده، اما هر کس بنا به وضعیت موجود سهمی از تب بازار داغ خریدهای نوروزی برای خود و خانوادهاش اختصاص میدهد، البته خیلیها فقط سری به بازار میزنند تا هم بررسی از وضعیت و قیمتها داشته باشند و هم اگر کالایی بهاصطلاح چشمشان را گرفت برای خرید آن اقدام یا برای مراجعه بعدی، نشان کنند.
رشد ۲ برابری قیمت تخمه آفتابگردان
بانویی که در بازار هنگام خرید آجیل با او مواجه میشوم، رضایت چندانی از قیمتها ندارد، اما پاسخهایش با لبخند همراه است و میگوید: امسال قیمتها افزایش چشمگیری داشته است طوری که هر کیلوگرم تخمه آفتابگردان که سال گذشته ۱۲ هزار تومان به فروش میرسید امسال با رشد دو برابری به ۲۶ هزار تومان رسیده است.
چاره حذف خریدهای غیرضروری است
فلکی چاره را در خرید کمتر و حذف کردن کالاهای غیرضروری برای عید میداند و میافزاید: با این وضعیت نمیتوان مانند سالهای گذشته به راحتی چند قلم کالا خریداری کرد بلکه باید سراغ انواع معمولیتر و مناسب آن رفت تا حس و حال عید و نو شدن در سال جدید به کاممان تلخ نشود.
برای خودش هنوز خرید نکرده است چراکه به گفته او هدیههای روز مادر و حتی لباسهای سال گذشته را میتوان استفاده کرد، اما فرزندش را در اولویت قرار داده است و به این منظور باید یک روز دیگر راهی بازار شود.
شهروند دیگری که بهقصد خرید عید برای فرزندانش راهی بازار شده است، خود را یک کارگر ساده معرفی میکند و با ابراز گلایه از افزایش بیحسابوکتاب قیمتها و نوسانات بازار میگوید: قیمت آجیل بسیار بالاست و تخم کدو که سال گذشته ۱۵ هزار تومان عرضه میشد امسال با رشد چند برابری به بیش از ۶۰ هزار تومان افزایش یافته است.
باید قید خیلی از خریدها را زد!
دادی با اشاره به قیمت پوشاک در سال گذشته میافزاید: امسال باید بیش از ۱۵۰ هزار تومان برای یک مانتو کنار گذاشت یا با شرایط موجود قید بسیاری از خریدها را زد، او که امسال از خرید برای خود و همسرش فاکتور گرفته است، به دیگران هم توصیه میکند: برای برگزاری سنت دیرینه نوروزی از تجملات دوری کنند و ریختوپاشهای اضافی را کنار بگذارند تا شیرینی حال و هوای عید مانند گذشته به مذاقشان خوش آید.
بانویی هم که در حال خرید لباس عید برای فرزند پنجسالهاش است، هر چند لبخندی بر چهره دارد، اما پرداخت ۳۰۰ هزار تومان برای پوشاک دخترش آن هم از نوع مناسب آن، او را کلافه کرده است تا جایی که سفره دلش باز میشود و میگوید: مگر یک کارمند چقدر درآمد دارد که بتواند علاوه بر پرداخت اجاره خانه، گوشت ۸۰ هزار تومانی، آجیل ۱۰۰ تا ۱۶۰ هزار تومانی و ... بخرد؟
سایه سنگین گرانی بر سر بازار شب عید
به گفته اکبرزاده هر چند عید، حال و هوای خودش را دارد و حس تازگی و نو شدن به انسان میدهد، اما گاهی گرانیها این حس خوشایند را کمرنگ میکند بنابراین باید سعی کرد با خرید کمتری نسبت به سالهای قبل این عید و نو شدن طبیعت را جشن گرفت و از کنار هم بودن لذت برد.
فروشندگان بازار هم گویا وضعیت بهتری ندارند، آنطور که یک فروشنده پوشاک با افزایش چند برابری قیمت اجناس نسبت به سال گذشته، از کم شدن خریدها ابراز نارضایتی میکند و میگوید: پارسال با مبلغ خاصی قادر به خرید چند قلم کالا بودم، اما امسال با همان هزینه، خریدم به یکسوم کاهش یافته است.
فروشندهها مقصر نیستند
مرادی با اشاره به کاهش مشتری نسبت به سالهای قبل میافزاید: افراد گمان میکنند افزایش قیمت توسط فروشندهها ایجاد و از این راه سود بیشتری نصیبشان میشود در حالی که اینطور نیست و باید به همان نسبت پول بیشتری برای خرید پرداخت کرد.
به گفته وی، وقتی قیمتها افزایش یابد به همان نسبت قدرت خرید مردم کاهش یافته است و مشتری به خرید یکقلم کالا اکتفا میکند در حالی که در گذشته فرد چند نوع پوشاک برای خرید عید انتخاب میکرد.
بانویی هم که افزایش قیمتها نسبت به سال گذشته او را بسیار کلافه کرده است، با اشاره به تولید بسیاری از محصولات مانند بادام، پسته، گردو، عناب، زعفران و ... در استان میگوید: گاهی افزایش و نوسان قیمتها به دلیل سوءاستفاده برخی و نبود نظارت کافی بر عرضه این محصولات است، به گفته وی، مسؤولان باید نظارت بیشتری بر چگونگی عرضه کالاها و تفاوت قیمتهای محصولات مشابه در نقاط مختلف شهر داشته باشند.
آجیل بیمشتری!
صاحب یک فروشگاه آجیل و خشکبار هم از کاهش چشمگیر مشتری نسبت به سالهای گذشته و از نوسان قیمتها ابراز نارضایتی میکند و میگوید:، چون پول و درآمدی نیست، قدرت خرید مردم نیز کاهش یافته است.
به گفته کریم پور، بیشتر مشتریها سراغ تخمههای خام را میگیرند تا عید جلوی مهمانان دستخالی نباشند چراکه قیمت یک رقم بادام با افزایش دو برابری نسبت به سال گذشته به ۲۲ هزار تومان رسیده است.
گرانی تخمه را جایگزین پسته کرد
فروشنده دیگری هم قیمت هر کیلوگرم پسته را با افزایش چند برابری نسبت به سال گذشته ۱۷۰ هزار تومان اعلام و اضافه میکند: بیشتر مشتریها سراغ تخمه آن هم از نوع مناسبتر میروند، پسته هم که یا از سبد خرید خانوادهها حذف شده است یا برخی به خرید ۱۰۰ تا ۲۰۰ گرم از آن رضایت میدهند.
وی از کاهش خرید نسبت به سال قبل هم خبر و ادامه میدهد: دیگر افراد مانند گذشته پسته را کیلویی خریداری نمیکنند و متناسب با شرایط اقتصادی خانواده سراغ آجیل ارزانقیمت تا متوسط میروند.
یکی دیگر از فروشندگان به قفسه تقریباً خالی پستهها که از چند ماه قبل باقی مانده است، اشاره و اضافه کرد امسال قصد خرید پسته ندارم چراکه با توجه به قیمت سرسامآور آن رغبت و تمایل چندانی به خرید توسط شهروندان وجود ندارد.
به گفته وی، امسال افراد بیشتر سراغ تخمههای خام را برای سپری کردن سال نو در کنار یکدیگر میگیرند و برخی نیز در انتظار برپایی نمایشگاه فروش بهاره، خرید چندانی انجام نمیدهند.