استاد گروه چشم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از بازسازی سطح چشم با استفاده از سلولهای بنیادی و پروتزهای قرنیه خبر داد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، علی رضا برادران رفیعی، گفت: نهمین کنگره سالیانه تحقیقات چشم پزشکی «ایراو»، در روزهای پنجشنبه و جمعه ۲۹ و ۳۰ فروردین ۹۸ در مرکز همایشهای رازی تهران برگزار میشود.
دبیر نهمین کنگره سالیانه تحقیقات چشم پزشکی، عنوان کرد: روز اول شامل بک سمپوزیوم در رابطه با بازسازی شبکیه و قرنیه، پوستر تور، جلسه مخصوص محققین جوان و دو جلسه کینوت لکچر است که هر جلسه شامل دو تا سه سخنرانی کلیدی است که توسط دو میهمان از دانشمندان ایرانی مقیم آمریکا ارایه خواهد شد.
وی ادامه داد: بیش از ۸۵ مقاله تحقیقاتی به دبیرخانه کنگره ارسال شده است که بسیاری از این مقالات به عنوان پوستر ارایه خواهد شد.
عضو مرکز تحقیقات مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اظهار داشت: یکی از مباحث مهمی که در این کنگره مورد بحث قرار خواهد گرفت بازسازی سطح چشم است که کارهای زیادی در کشور در دو لاین تحقیقاتی در کنار هم انجام شده است. یکی بازسازی سطح چشم از طریق پیوند سلولهای بنیادی و دیگری از طریق پروتزهای قرنیه است.
وی ادامه داد: هر دو این روشها طرفداران خودش را دارد و امروزه با توجه به پیشرفت زیاد پیوند سلولهای بنیادی و سرکوب سیستم ایمنی، تمایل اصلی چشم پزشکان به بازسازی سطح چشم از طریق پیوند سلولهای بنیادی است.
دکتر برادران افزود: کاربرد پروتزهای قرنیهای محدودتر است، ولی جایگاه خودشان را دارند و در مواقعی استفاده میشود که خشکی چشم خیلی شدید باشد و یا پیوند سلولهای بنیادی در سطح چشم چندین بار ریجکت شده باشد.
دبیر علمی نهمین کنگره سالیانه تحقیقات چشم پزشکی، اظهارداشت: دلایل متعددی میتواند به نارسایی سطح چشم و از بین رفتن سلولهای بنیادی منجر شود که یکی از عوامل شایع سوختگیهای شیمیایی شامل سوختگیهای اسیدی و قلیایی است که میتواند سلولهای بنیادی سطح چشم را ازبین ببرد و باعث کوری قرنیهای شود و یا عاملی مثل جراحیهای مکرر که در سطح چشم انجام میشود یا بیماریهای خود ایمنی که ممکن است سطح چشم را درگیر کند مثل بیماری OCP یا بیماریهای مادرزادی که میتوانند باعث از بین رفتن سلولهای بنیادی شوند این بیماریها گسترده هستند، ولی شایعترین آنها سوختگیهای شیمیایی است.
برادران گفت: میزان موفقیت این روش بستگی به شدت ضایعه و یک طرفه یا دو طرفه بودن آن دارد. اگر شدت ضایعه شدید باشد، ولی یک طرفه باشد، میتوان از سلولهای بنیادی خود فرد برای بازسازی سطح چشم کمک گرفت و میزان موفقیتش بالاست، ولی در مواردی که بیماری دو طرفه باشد باید از سلولهای بنیادی جسد استفاده کرد.
وی ادامه داد: این روشها در خیلی از مراکز کشور به خصوص در بیمارستان لبافی نژاد، فارابی و حضرت رسول انجام میشود، ولی این کار طبیعتا به دلایل مشکلاتی که دارد فقط در مراکز دانشگاهی و توسط تعداد معدودی از همکاران انجام میشود، چون این بیماریها مشکلات مخصوص خودشان را دارند. علاوه بر این در همایش امسال مباحث جالب و متنوعی در رابطه با بازسازی شبکیه، پروتزهای شبکیه و راههای پیشگیری و درمان نورگزایی شبکیه مطرح خواهد شد.