عفونت دردناک و ناراحت کننده کلیه هنگامی که باکتریها از طریق مثانه وارد شده و به یک یا هر دو کلیه حمله میکنند، شکل میگیرد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، عفونت کلیه که از نظر پزشکی به نام «پیلونفریت» شناخته میشود، اگر در مراحل اولیه و به موقع درمان شود، آسیب جدی به کلیه نمیرساند. در ادامه با چند نشانه که خبر از عفونت کلیه میدهند، بیشتر آشنا میشویم.
درد کلیه درد و ناراحتی در قسمتی از بدن که کلیه مبتلا به عفونت در انجا قرار گرفته نشانهای رایج در میان بیماران محسوب میشود. همچنین، ممکن است دردی مبهم در قسمت پایین کمر و یا ناحیه تناسلی احساس شود. آشکار است که هر بیمار مبتلا به عفونت کلیه درجهای متفاوت از درد (برخی حتی بدون درد) و نشانههای مختلف را تجربه میکند.
با این وجود، بروز درد شدید در عفونت کلیه رایج است و بسیاری از بیماران از انتشار درد در پهلوها و کمر خود زیر قفسه سینه یعنی جایی که کلیهها قرار گرفته اند، شکایت میکنند. حتی بسیاری از دردی که از پایین شکم به سمت کمر و ناحیه کشاله ران حرکت میکند، شکایت میکنند. به طور معمول، درد در عفونت کلیه پخش میشود که به معنای امواج درد شدید است.
تب و لرز بروز هر گونه عفونت میتواند با شکل گیری تب و افزایش دمای بدن که با لرز همراهی میشود، نمایان شود. عفونت کلیه در نتیجه تولید بیش از اندازه باکتری در این اندام رخ میدهد که با اتصال باکتریها به دیواره کلیه نشانههای عفونت از جمله تب نمایان میشوند. در صورت عدم درمان، عفونت کلیه میتواند تب خفیف تا بالا را موجب شود که با لرز همراه است. اگر تبی ناگهانی و غیر قابل توضیح را تجربه کرده اید بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
خستگی کمبود انرژی در میان بیماران مبتلا به عفونت کلیه شایع است. در این شرایط بیمار چنان احساس ضعف و خستگی میکند که تنها تمایل به خوابیدن دارد. استراحت برای مبارزه بدن با عفونت ضروری است.
احساس دفع ادرار اضطراری در صورت وخیمتر شدن عفونت کلیه، و گسترش آن به مجرای خروجی مثانه، بیمار حتی اگر مثانه خود را خالی کرده باشد، ممکن است احساس دائمی و ناگهانی نیاز به دفع ادرار را تجربه کند. پس از استفاده از توالت ممکن است این احساس را داشته باشید که توانایی تخلیه مثانه خود را نداشته و مایع همچنان باقی مانده است. همچنین، ادرار شما میتواند بوی بدی داشته باشد و با وخیمتر شدن عفونت این شرایط بدتر شود. نیاز مداوم و خسته کننده به دفع ادرار اغلب یکی از نشانههای نخست عفونت کلیه است. نیاز به استفاده از توالت میتواند با فشار و سنگینی در بخش پایین شکم و همچنین دردی مبهم و ضرباندار همراه باشد. به خاطر داشته باشید که احساس نیاز مداوم و اضطراری به دفع ادرار از جمله نشانههای سنگ کلیه و عفونت دستگاه ادراری (UTI) نیز محسوب میشود.
تهوع تهوع خفیف و حتی استفراغ میتوانند از جمله نشانههای ابتلا به عفونت کلیه باشند که به از دست دادن اشتها، خستگی و کاهش وزن به واسطه کمبود تغذیه در بیمار منجر میشود. همچنین، ممکن است به واسطه کم آبی بدن احساس تهوع داشته باشید که وضعیتی شایع محسوب میشود، زیرا بدن در تلاش است تا باکتریهای مضر را از طریق تکرر ادرار از بدن دفع کند.
تهوع و ناراحتی معده میتوانند به چند دلیل رخ دهند. به عنوان مثال، ممکن است به واسطه درد و فشار در قسمت شکم که ناشی از عفونت است، احساس تهوع داشته باشید. تهوع و استفراغ میتواند در نتیجه عملکرد نادرست کلیهها رخ دهند. به خاطر داشته باشید که کلیهها مسئول دفع سموم هستند و هنگامی که این اندامها به اندازه کافی سریع کار نمیکنند ممکن است استفراغ برای پاکسازی مواد زائد موجود در بدن رخ دهد.
بیماری زردی بسیاری از کودکان مبتلا به عفونت کلیه که به خوبی درمان نشده اند، در نهایت به زردی مبتلا میشوند. افراد مبتلا به این بیماری زرد شدن رنگ پوست خود و به طور ویژه تغییر رنگ قسمت سفید چشمها را تجربه میکنند. بیماری زردی میتواند هنگامی که خون حاوی میزان بیش از اندازه بیلی روبین است، رخ دهد. بیلی روبین رنگدانهای است که به طور طبیعی هنگام تجزیه سلولهای قرمز خون و دفع از طریق صفرا تولید میشود.
اگرچه صفرا در واقع سبز رنگ است، با این وجود، هنگامی که با باکتریهای موجود در روده بزرگ واکنش نشان میدهد، بیلی روبین به رنگ قهوهای تیره یا زرد تیره در میآید. زردی به طور معمول زمانی رخ میدهد که کبد عملکرد درستی ندارد. همچنین، این بیماری میتواند هنگامی که مواد زائد بدن به درستی از طریق ادرار دفع نمیشوند - وظیفه آن بر عهده کلیهها است - نیز شکل بگیرد.
کسالت شبیه به سرماخوردگی احساس بیماری همانند این که به آنفلوآنزا مبتلا شده باشید در میان افرادی که از عفونت کلیه رنج میبرند، شایع است. بر همین اساس، اگر دارای تب، سر درد، تهوع، دردهای عضلانی و ناراحتی معده هستید ممکن است فکر کنید دچار سرما خوردگی شده اید. اما این نشانهها در بیماران مبتلا به عفونتهای دستگاه ادراری نیز رایج هستند. عفونتهای باکتریایی میتوانند به هر قسمت از دستگاه ادراری شما از جمله مثانه، کلیه ها، حالبها و مجرای خروجی مثانه حمله کنند.
هنگامی که باکتریها به مجرای خروجی مثانه حمله میکنند و به سمت مثانه حرکت میکنند (این شرایط به نام التهاب مثانه شناخته میشود) یک عفونت دستگاه ادراری به راحتی میتواند به عفونت کلیه تبدیل شود. اگر یک عفونت دستگاه ادراری به درستی درمان نشود، باکتریها میتوانند به تکثیر خود ادامه داده و به سمت حالبها حرکت کنند و در نهایت کلیهها را تحت تاثیر قرار دهند. عفونت کلیه در پزشکی به نام پیلونفریت شناخته میشود که میتواند وارد جریان خون شده و موجب شکل گیری بیماری جدی در سراسر بدن شود. خوشبختانه، پیلونفریت به طور معمول با تجویز آنتی بیوتیکها قابل درمان است.
خون در ادرار افرادی که به عفونت حاد کلیه مبتلا هستند اغلب از وجود خون در ادرار خود شکایت دارند. هنگامی که گلبولهای قرمز در ادرار قابل مشاهده هستند این شرایط به عنوان «هماچوری» شناخته میشود. هماچوری میتواند زمانی که یک عفونت دستگاه ادراری از مثانه و مجرای خروجی مثانه (قسمت پایین دستگاه ادراری) به قسمت بالای دستگاه ادراری (کلیهها و حالب ها) گسترش یافته است، شکل بگیرد. یک عفونت کلیه حاد در این حالت به عنوان پیلونفریت A. شناخته میشود.
هنگامی که در عملکرد کلیهها اختلال ایجاد شده است، خون میتواند در ادرار پدیدار شود. کلیههای سالم به منظور پالایش خون و سموم فعالیت میکنند. هنگامی که کلیهها برای دفع مواد زائد از بدن ادرار تولید میکنند، دفع سموم امکان پذیر میشود. اگر خون در مسیر حرکت از کلیهها به سمت مثانه به درستی پالایش نشود شاهد حضور آن در ادرار خواهیم بود.
درد پهلو بیمار مبتلا به عفونت کلیه اغلب میتواند دردی مبهم - ایجاد میشود و از بین میرود - در پهلوها و پایین کمر نزدیک به مکانی که کلیهها قرار گرفته اند را تجربه کند. درد پهلو دارای ویژگیهایی مانند فشار، درد ضرباندار، یا ناراحتی در پهلو، بخش بالایی شکم یا کمر درست زیر دندهها و بالاتر از لگن است. به طور معمول، درد پهلو مربوط به کلیه با شدت بیشتر در یک سمت بدن شکل خواهد گرفت.
درد پهلو ناگهانی و مزمن میتواند در نتیجه یک وضعیت پزشکی جدی (به عنوان مثال، عفونت دستگاه ادراری یا عفونت کلیه) ایجاد شود. اگر درد پهلو به طور ناگهانی رخ داده میتواند در نتیجه سنگ کلیه یا دیگر مشکلات کلیه نیز باشد.