به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، رئیس انجمن نورویورولوژی ایران گفت: کمپین اطلاع رسانی بیماری اختلالات مثانه نوروژنیک یا مثانه عصبی از مهرماه با آغاز سال تحصیلی جدید در مدارس ابتدایی سراسر کشور فعال میشود.
مهری مهراد افزود: این کمپین با همکاری انجمن نورویورولوژی و آموزش و پرورش ایجاد شده که طی آن با توزیع بروشورهای آموزشی و اطلاع رسانی و برگزاری جلسات مختلف و شناسایی بیماران مبتلا به اختلالات مثانه نوروژنیک یا مثانه عصبی، والدین از این بیماری آگاه میشوند.
وی با بیان اینکه اختلالات مثانه نوروژنیک در صورت عدم تشخیص به موقع و درمان، منجر به نارسایی کلیه میشود، اظهار داشت: کودکانی به ما مراجعه میکنند که به صورت مادرزادی دچار این بیماری بوده و با عدم تشخیص به موقع اختلالات نوروژنیک، باید در سنین چهار سالگی به بالا دیالیز شوند و این مسئله بسیار ناراحت کننده است.
مهراد، شب ادراری و روز ادراری، عدم تخلیه کافی ادرار، بی اختیاری ادرار همراه با مدفوع، عفونتهای ادراری مکرر با تب و لرز، عدم رشد کافی کودک، دفع ادرار با گریه شدید و مشاهده هرگونه خال در انتهای ستون فقرات کودک از سنین سه سالگی به بعد را از مهمترین علایم اختلالات مثانه نوروژنیک یا اختلال مثانه برشمرد و از والدین در صورت وجود چنین علایمی در کودک خود، خواست او را نزد اورولوژیست ببرند و با درمان به موقع از دیالیزی شدن و نارسایی کلیه فرزند خود جلوگیری کنند.
این فوق تخصص مثانه و مجاری ادراری ادامه داد: این بیماری در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع با افزایش سن تشدید میشود.
مهراد با بیان اینکه بی اختیاری ادرار در کودکان نشانه مشکل زمینهای است، افزود: اختلالات مادرزادی باعث ایجاد مثانه عصبی میشود و عدم توجه به این بیماری سبب مشکلات و هزینههای زیادی در آینده برای بیماران خواهد شد.
این پزشک تصریح کرد: هر نوزادی که به دنیا میآید، اگر یک خال یا توده رنگی غیرعادی در پایین ستون فقرات داشته باشد، در آینده مشکل کنترل ادرار خواهد داشت؛ از این رو، از والدین میخواهیم که به این مسئله توجه ویژه کنند، زیرا عصبهای نخاع باعث ایجاد اختلالات متعدد مانند بی اختیاری ادرار و مدفوع شده و سبب ایجاد نارسایی کلیه میشود.
مهراد اظهار داشت: مثانه اسپاستیک نیز نوعی دیگر از مثانه عصبی است که معمولا به دنبال آسیب طناب نخاعی بالای قوس انعکاسی ایجاد میشود و فرد مبتلا با حداقل حجم مایعات موجود در مثانه و قبل از پرشدن ظرفیت مثانه، احساس پری مثانه و دفع ادرار دارد.
به گفته وی، در صورت حاد شدن این وضعیت، بیمار حتی با ۵۰ سی سی ادرار هم دچار دفع بدون کنترل ادرار میشود.
مهراد تاکید کرد: مثانه شل نیز معمولا به دنبال بروز برخی بیماریها مانند دیابت، ام اس، پارکینسون، برخی جراحیها در ناحیه کمر و حتی آسیبهای نخاعی ایجاد میشود، اما گاهی با بیمارانی مواجه میشویم که بدون ابتلا به هیچ یک از این بیماریها از این اختلال رنج میبرند. بررسیها و تحقیقات مستمر نشان داده است این بیماران قربانی برخی عادات نامناسب خود شده اند.
رئیس انجمن نورویورولوژی ایران تصریح کرد: این دسته از بیماران به دلیل وسواس یا داشتن شغلی حساس، ساعاتی طولانی ادرار خود را نگه میدارند و آن را دفع نمیکنند. این عادت در طولانی مدت باعث تنبل شدن مثانه خواهد شد. یعنی هنگامی که مثانه پرمی شود، به مغز دستور دفع صادر میکند. اما فرد با بی توجهی به این دستور، سطح حساسیت مثانه را افزایش میدهد و عملکرد سیستم عصبی مثانه را مختل میکند.
مهراد افزود: بسیاری از مردان به دلایل مختلف به ویژه مشغلههای کاری ساعتها ادرار خود را نگه میدارند و این مساله سبب اختلال در فعالیت طبیعی مثانه میشود. عادات بد ادراری و نگه داشتن ادرار بیش از دو یا سه ساعت علاوه بر ایجاد بی اختیاری، سبب عفونتهای مکرر ادراری میشود.