جهادگران دانشجوی گلستان این روزها هم خود در میدان جهاد حضور دارند و هم میزبان گروههای جهادگر دیگر استانها هستند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اعظم ذوالفقاری منظری؛ * مهمترین خبر این روزهای کشور ما، حول بارشهای شدید باران و بروز آبگرفتگی یا وقوع سیل میچرخد. مردم در مناطق مختلفی گرفتار سیل شده اند و با مصائب بعد از سیل دست و پنجه نرم میکنند. در آق قلا و گمیشان هنوز آب در خیابانهای شهر جولان میدهد و راهی به دریا پیدا نکرده است.
روند ورود آب به آق قلا هنوز مهار نشده و گفته میشود با اینکه گاهی سطح آب کم میشود؛ اما دوباره مردم افزایش ارتفاع آب را در این شهر میبینند. برف آب شده از رشته کوه البرز را هم درنظر بگیرید که به بقیه سیلابها میپیوندد و باعث افزایش مشکلات مردم برای مقابله با سیل میشود. وضعیت در شهرهای سیل زده گلستان هنوز بحرانی است و معلوم نیست این وضعیت تا کی ادامه پیدا میکند.
اما در میانه همه این زندگی پرآب و تاب مردم ایران، حضور گروههای مختلف داوطلب است که به یکی از ارگانهای خدمت رسان به مردم پیوسته و برای بدرقه آب به سمت دریا و همچنین کاهش آسیبهای سیل از همان ابتدا فعالیت کرده اند و حضور دارند.
شناسایی میزان و نوع آسیبهایی که به تجهیزات مسکونی و از طرفی دامها وارد شده و همچنین بررسی نوع خدمتی که هر منطقه نیاز دارد، از اولین کارهایی که باید صورت گیرد. بخشی از این فعالیت مهم را در سیل گلستان، جهادگران دانشجو به عهده داشتند.
آب فروکش کند شرایط برای حضور جهادگران مهیا میشود
رضا ممشلی، مسئول جهاد سازندگی بسیج دانشجویی گلستان در گفتگو با خبرنگار ما به این نکته اشاره میکند و میگوید: اولین اقدام ما نیازسنجی مناطق سیل زده بود که در مناطق شهری و روستایی شهرستانهای گنبد، آق قلا و روستاهایی که رانش زمین رخ داده بود، صورت گرفت و در مرحله بعدی اقدامات اولیه جهت رفع نیازهای اولیه انجام شد.
ممشلی میگوید: هنوز آب در مناطق سیل زده فروکش نکرده و به همین دلیل حضور جهادگران در حوزههای فنی وعمرانی به سختی امکان پذیر است.
مسئول جهاد سازندگی بسیج دانشجویی گلستان ادامه میدهد: در محل اسکان مردم سیل زده، گروههای پزشکی، بهداشت محیط و دامپزشکی نیز در حوزه شناسایی آسیبهای بهداشتی فعالیت کردند و در کنار همه این فعالیت ها، گروههای فرهنگی نیز حضور داشتند.
وی با بیان اینکه مهمترین فعالیت گروههای جهادگر در برگزاری جشن مبعث پیامبراکرم (ص) بود، میگوید: ساکنان بیشتر مناطق سیل زده از اهل تسنن بودند و نیاز به برگزاری جشنهای مبعث که باعث روحیه دهی به مردم هم میشد، ضروری بود.
ممشلی میگوید: در گنبدکاووس آب سریع فروکش کرد و موضوع لایروبی مناطق شهری و روستایی و همچنین ارائه خدمات روانشناختی و مشاوره به مردم نیاز منطقه بود که گروههای فنی و روانشناسی ما به منطقه اعزام شدند و فعالیت کردند.
وی تصریح میکند: در آق قلا و گمیشان هنوز آب فروکش نکرده و باعث شده گروههای جهادی بلاتکلیف باشند و از طرف دیگر از گروههای جهادگر در دیگر استانها هم خواسته ایم فعلا در انتظار باشند.
مسئول جهاد سازندگی بسیج دانشجویی گلستان به جمع آوری کمکهای مردمی و توزیع بین مردم سیل زده نیز اشاره میکند و میگوید: تقریبا ۲ هزار باکس آب معدنی بین سیل زدهها توزیع شد و با استقرار آشپزخانه در محل اسکان مردم منطقه، ۲۲ هزار غذای گرم در مدت هفت روز توزیع شد.
وی ادامه میدهد: پوشاک، لوازم بهداشتی، جیره خشک، چکمه و پتو از دیگر اقلامی بود که دانشجویان از مردم جمع آوری و بین مردم سیل زده توزیع کردند.
مردم را تنها نمیگذاریم
معمولا پس از وقوع بلایای طبیعی، آسیبهای بیشتری به افراد آسیب دیده وارد میشود. در این شرایط یکی از مهمترین اقدامات گروههای امدادگر، شناسایی موردی آسیبهای وارد شده به مردم و احشام و همچنین به منازل مسکونی است.
امیرمحمد قاسم نژاد، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان که همراه با گروه جهادگر دانشگاه خود در منطقه حضور داشته، ضرورت شناسایی آسیبهای پس از سیل در مناطق سیل زده را تشریح میکند و میگوید: فرض کنید که در یک روستا سیل فروکش کرده است و دیگر آب در منطقه نیست؛ اولین کار این است که ببینیم چقدر آسیب به روستا وارد شده است.
قاسم نژاد با بیان اینکه این آسیبها باید در حوزه پزشکی، دامپزشکی و فنی و عمرانی چگونه بوده است، ادامه میدهد: یکی از کارهای ما در کنار شناسایی آسیبهای وارد شده به مردم این بود که نیازها را نیز رصد کنیم تا کار امدادرسانی سرعت گیرد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان بیان میکند: جهادگران گروه دانشگاه گلستان در همان روزهای ابتدایی وقوع سیل و پس از فروکش کردن آب در برخی مناطق، همراه با دهیار هر روستا خانهها را بررسی کردند و این شناسایی را انجام دادند.
وی ادامه میدهد: گروه جهادی ما اطاعات کل منطقه گنبد و روستاهای اطراف آن را جمع آوری کردند به طوری که این اطلاعات هم اکنون در اختیار گروههای امدادگر قرار گرفته و به عنوان یکی از مراجع اطلاعاتی درباره آسیبها و نیازهای پس از سیل مورد استفاده قرار میگیرد.
قاسم نژاد با بیان اینکه از دانشگاه گلستان از همان روزهای ابتدایی وقوع سیل در استان تا سیزدهم فروردین گروهی ۱۸ نفره به صورت داوطلبانه برای شناسایی و جمع آوری اطلاعات حضور داشتند، میگوید: در کنار فعالیتهای شناسایی، اعضای گروه در توزیع کالاها و اقلام بین مردم نیز کمک میکردند.
وی با بیان اینکه در روزهای آینده نیز گروههای جهادگر دانشگاه را به مناطق سیل زده اعزام خواهیم کرد، میگوید: طی چند روزی که در دانشگاه هستیم غرفه خیریه غذا را راه اندازی خواهیم کرد و عواید حاصل از فروش غذا را برای سیل زدهها جمع آوری میکنیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه گلستان اشاره میکند: با فروکش کردن سیل، حضور گروههای امدادی هم در منطقه کمتر میشود؛ اکنون هم که میبینیم که توجه امدادگران و گروههای جهادی به شهرهای لرستان جلب شده است و این وظیفه ما است که برای فعالیتهای عمرانی پس از اتمام سیل، برنامه ریزی داشته باشیم.
وی با بیان اینکه در کنار فعالیتهای عمرانی نیاز به فعالیتهای فرهنگی نیز زیاد است، میگوید: نیمه اول اردیبهشت یا طی یک هفته آینده گروههای جهادی را مجددا به منطقه اعزام میکنیم و برای بازسازی شهر و روستاها در کنار مردم خواهیم بود.
قاسم نژاد ادامه میدهد: با توجه به اینکه سپاه با همکاری دیگر گروههای امدادگر در حال حفر یک برکه بزرگ در پایین دست شهرهای درگیر سیل هستند، احتمال میرود طی چند روز آینده آب از شهرها تخلیه میشود و حضور گروههای جهادگر برای فعالیتهای عمرانی امکان پذیر خواهد بود.
خودروی شخصی را برای کمک آوردند
حسن رضایی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد گلستان نیز همراه با گروه جهادگر دانشگاه در مناطق سیل زده و روستاهای اطراف آق قلا حضور داشته و از مشکلات امدادرسانی به مردم آسیب دیده میگوید و اشاره میکند: شاید مهمتر از آسیبهای مالی که به مردم وارد شده، آسیبهای روانی است که مردم را گریبانگیر کرده است.
رضایی میگوید: حال و روز مردمی را تصور کنید که همه چیز خود را از دست داده اند؛ طبیعی است که واکنشهای خوبی نداشته باشند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد گلستان ادامه میدهد: سه نفر از اعضای گروه ما خودروی لجستیک خود را برای توزیع مواد غذایی و اقلام مورد نیاز مردم وارد میدان امدادگری کرده بودند.
وی میگوید: دو گروه به افغان آباد، یکی از روستاهای گنبد و یک گروه هم به آق قلا اعزام کرده بودیم و تعدادی از اعضای گروه نیز در هلال احمر مستقر بودند و در جابه جایی و بسته بندی مواد غذایی کمک میکردند.
حسن زاده از حضور گروه های داوطلب مردمی تحت نظارت بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد گرگان در مناطق سیل زده خبر می دهد و می گوید: گروهی از اعضای بسیج نواحی در سبزوار می خواستند در منطقه حضور یابند و با ارتباطی که با آن ها گرفتیم، مقرر شد به عنوان یکی از گروه های دانشگاه آزاد به منطقه بیایند و کمک کنند.
وی بیان می کند: یکی از اتفاقات جالبی که در یکی از امدادرسانی ها رخ داد، این بود که قایق یکی از گروه ها به دلیل وزن زیاد، پایین می رود و آب وارد آن می شود؛ اما اعضای این گروه اقلام امدادی را حدود یک کیلومتر در آب پیاده رفتند تا بتوانند اقلام و مواد غذایی را به مردم برسانند.