ستارهشناسان میگویند اندازهگیریهای جدید تلسکوپ فضایی هابل ناسا نشان میدهد که جهان هستی ۹ درصد سریعتر از حد انتظار و محاسبات درحال گسترش است.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، اندازهگیریهای جدید که به تازگی در نشریه آستروفیزیکال (اخترفیزیک) منتشر شده، شانس اختلاف یک رویداد را از یک به ۳ هزار، به یک در ۱۰۰ هزار کاهش داده و به همین دلیل دانشمندان ادعا کردهاند که شاید برای درک بهتر کیهان نیاز به فیزیک جدیدتری داشته باشیم.
آدام ریس، پروفسور فیزیک و ستارهشناسی دانشگاه جان هاپکینز، برنده جایزه نوبل و مدیر این پروژه تحقیقاتی در این مورد میگوید: عدم انطباق محاسبات ما و آنچه که در حال وقوع است، روز به روز در حال رشد است و اکنون به نقطهای رسیده که به نظر میرسد دیگر این انطباق غیرممکن است.
در این پروژه، دانشمندان نور ۷۰ ستاره را در کهکشان همسایه با روشی تحت عنوان «ابر ماژلانی بزرگ» آنالیز کردند. این روش به آنها امکان میدهد تصاویری سریعی از ستارگان داشته باشند. این ستارهها که «متغیر دلتا قیفاووسی» نام دارند، روشن و کم نور هستند و برای اندازهگیری فاصلههای بین قطبهای نزدیک به کار میروند.
این روش معمول برای اندازهگیری ستارگان بسیار بسیار زمانبر است، زیرا به طور مثال تلسکوپ هابل تنها میتواند در عرض ۹۰ دقیقهای که به دور زمین میچرخد، فقط یک ستاره را رصد کند. از این رو محققان از روش جدید استفاده کردند که در آن تلسکوپ هابل به عنوان یک دوربین کامپکت برای تماشای گروهی از ستارههای قیفاووسی در نظر گرفته شد و این روش به آنها امکان داد که چندین قیفاووسی را در یک زمان رصد کنند.
این تیم با کمک دادههای جدید توانستند پایه و اساس فاصله کیهانی را که برای تعیین فاصله درون کیهانی استفاه میشد، تقویت کنند و ثابت هابل را به دست آوردند. ثابت هابل عددی است که نشان میدهد کیهان با چه سرعتی در حال گسترش است.
آنها اندازهگیریهای هابل را با رصدهای دیگر مقایسه کردند و متوجه یک اختلاف عددی بالا شدند و دریافتند که ارزیابیهای گسترش کیهان بر اساس واکنشهای کوتاه مدت کیهانی پس از انفجار بزرگ (بیگ بنگ) مطابقت ندارد.
ریس در این مورد میگوید: به نظر میرسد تفاوت به دست آمده در خصوص سرعت گسترش کیهان تصادفی نباشد و شاید در این مورد برای فهم بهتر کیهان به یک فیزیک جدید نیاز باشد.