مدیر گروه مهندسی سیستمهای انرژی دانشکده فناوری نوین دانشگاه علم و صنعت گفت: دستگاه تولید آب از رطوبت هوا برای اولین بار در ایران تولید شده است.
روحالله احمدی، مدیر گروه مهندسی سیستمهای انرژی دانشکده فناوری نوین دانشگاه علم و صنعت در گفتگو با خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، در رابطه با دستگاه فناورانه (تولید آب از رطوبت هوا) اظهار کرد: با توجه به اقلیمهای گوناگونی که در کشور وجود دارد، در سالهای گذشته شاهد کمبود آب در شمال و جنوب کشور همچون روستاهای اطراف خلیجفارس بودهایم.
وی ادامه داد: مناطق کم آب شمال و جنوب کشور به میزان بالایی از رطوبت هوا برخوردار هستند، با تحقیقات انجامشده، سیکل سرمایشی را راهاندازی کردیم که بهوسیله آن توانستیم هوا را مکش کرده و بر روی سطح مخصوصی پیاده کنیم، حاصل فرایند موجود ایجاد شبنم بر روی صفحه مشخصشده بود، درنهایت نیز شبنمهای موجود را جمعآوری کرده و طی چند مرحله به آب آشامیدنی تبدیل کردیم.
احمدی با بیان اینکه این طرح را با دکتر صادق زاده و سه دانشجوی دیگر در مدت یک سال و نیم به مرحله تولید رساندهایم؛ افزود: تاکنون محصولاتی را تولید کردهایم؛ اما نتوانستهایم آنها را به تولید انبوه برسانیم در حقیقت تمام ایدههای ما در مرحله تولید اولیه باقی ماندهاند.
مدیر گروه مهندسی سیستمهای انرژی دانشکده فناوری نوین تأکید کرد: دستگاه تولید آب از رطوبت هوا در شهر بندرعباس آزمایش شد و نتایج مطلوبی را کسب کرد.
وی با بیان اینکه بزرگترین مشکل بر سر راه ارائه دهندگان ایده، تأمین هزینههای مالی اولیه است؛ تصریح کرد: ایجاد فضای مورد نیاز برای تولید اولیه ایدههای فناورانه هزینه زیادی را میطلبد و علاوه بر آن در تولید باید بارها آزمون، صحیح و خطا را انجام دهیم که موجب میشود هزینهای گزافی را متحمل شویم.
احمدی ارتباط ضعیف صنعت و دانشگاه را یکی از مشکلات موجود خواند و بیان کرد: جو روانی موجود بین صنعت و دانشگاه موجب ارتباط ضعیف آنها شده است. در حقیقت صنعت و صندوقهای حمایت باید به سمت دانشگاهها بیایند و تجهیزات مورد نیاز خود را از دانشگاه تأمین کنند.
وی با بیان اینکه تاکنون برای تولید محصولاتمان از حمایت هیچ سازمانی برخوردار نشدهایم، اظهار کرد: شرکت دانشبنیانی را به تازگی تأسیس کردهایم تا بتوانیم محصولاتمان را در قالب شرکتهای دانشبنیان ارائه دهیم و از حمایتهای مالی برخوردار شویم.
احمدی تأکید کرد: برخی طرحها ماهیت پژوهشی داشتهاند؛ به همین منظور با صنایع دریایی و وزارت نیرو جهت تولید آنها همکاری کردهایم. تجاریسازی محصولات هنوز صورت نگرفته است، اگر حمایتهای لازم انجام شود، این فرایند با سهولت بیشتری شکل خواهد گرفت.
مدیر گروه مهندسی سیستمهای انرژی دانشکده فناوری نوین افزود: این محصول در جهان به تولید انبوه رسیده است؛ اما تفاوت بارزی که این دستگاه با دستگاههای دیگر برای تولید آب از رطوبت هوا دارد این است که این دستگاه را متناسب با اقلیم کشور ایران ساختهایم.
احمدی بیان کرد: پنج ایده فناورانه را درزمینهٔهای مختلفی همچون، ابزاری برای سهولت غواصی در اعماق دریا، ذخیرهسازی انرژی حرارتی خورشید، چرخه حرارتی مناسب برای آزمایشگاههای مواد و انرژی و مهندسی شیمی، اسکنر برای پاکسازی لکههای نفتی موجود در دریا را به مرحله تولید اولیه رساندهایم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دانشگاهها پتانسیل بالایی را برای تولید محصولات مورد استفاده در صنعت دارند؛ بنابراین با توجه به تحریمهای موجود و ایجاد محدودیت برای واردات محصولات مورد نیاز صنعت، کشور باید بتواند محصولات مورد نیازش را بومیسازی کند، به همین منظور اگر صنعت به عقد قرارداد با شرکتهای دانشبنیان جهت تأمین ابزار مورد نیاز خود اقدام کند، آنگاه میتوان گفت که به خودکفایی خواهیم رسید.