کد خبر:۷۷۴۹۴۲
انحصار تاریک ۶| پرونده ویژه مشاغل انحصاری

سیل عظیم متقاضیان پشت سد انحصار پزشکی؛ دریچه‌های اضطراری را باز کنید / آوارگی شهرستانی‌ها در بیمارستان‌های تهران + فیلم

سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس گفت: افزایش ظرفیت پذیرش رشته‌های پزشکی، توزیع مناسب در مناطق مختلف کشور و گرفتن تعهد خدمت از داوطلبان راهکار‌های پیشنهادی است که برای تصمیم نهایی منتظر گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس هستیم.
احدیان سینا

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو سینا احدیان؛ طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت، سرانه پزشک در ایران بسیار کمتر از میزان استاندارد جهانی است. بر اساس آمار‌ها سرانه پزشکان در ایران حدود یک سوم سرانه پزشک در کشور‌های توسعه یافته است. از سوی دیگر با وجود نیاز شدید کشور به تربیت نیروی پزشک –به‌ویژه پزشکان متخصص، شاهد ظرفیت‌های محدود پذیرش پزشک از طرف دانشگاه‌ها هستیم و این در حالی است که تعداد زیادی از رشته های دانشگاهی که از درآمد ملی برای ظرفیت صندلی آن ها هزینه می‌شود نه دردی از کشور دوا می کند و نه به کار دانشجو می‌آید! دانشجویی که سالیان سال به زحمت والدین و هزینه های تحصیلی بالا درس می خواند و با توقع از مدرک وارد فضایی از جامعه می شود که برای آن شغلی تعریف نشده است. نیروی کار ارزشمندی که زمان زیادی از جوانی خود را بیهوده از دست داده و صرفا به سرباری برای خانواده و کشور مبدل شده و به خیل عظیم بیکاران تحصیل کرده اضافه می‌شود.
انحصار پزشکی و گرفتاری مردم / افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی در انتظار گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس
(نرخ بیکاری سال 95 به تفکیک مدرک تحصیلی - منبع: مرکز آمار ایران )
 
پایین بودن ظرفیت پذیرش رشته های پزشکی در دانشگاه ها و کمبود پزشک و متخصص در کشور و به عبارت دیگر انحصار در جامعه پزشکی کلکسیونی از معضلات و مشکلات تشکیل داده است. اگر سری به بیمارستان‌های تهران بزنید بسیاری از همراهان بیماران شهرستانی را می‌بینید که با مشقت بسیار و دوری راه و مسافت برای درمان  به پایتخت آمده اند. بیماران و همراهانی که جایی برای اسکان ندارند و در حیاط یا اطراف بیمارستان ها چادر می زنند و یا روی زیر اندازی شب ها و روزها را می گذرانند!
 
در ادامه فیلم مصاحبه میدانی خبرگزاری دانشجو از خانواده بیمارانی که از شهرستان ها به بیمارستان امام خمینی(ره) تهران آمده اند و در حیاط یا اطراف بیمارستان روزها و شب های زیادی را در مشقت و سختی بدون داشتن محل مناسبی برای استراحت، استحمام و خواب شبانگاهی طی می‌کنند را مشاهده می‌کنید.
کد ویدیو
 

از سوی دیگر افراد زیادی گله می کنند که وقتی به پزشک متخصص نیاز داریم وقت ندارند و مجبوریم تا چند هفته و یا چند ماه در صف انتظار باشیم و روشن است که اگر در این زمان برای بیمار هر اتفاق ناگواری رخ دهد کسی مسئولیت آن را نخواهد پذیرفت!

 
 
انحصار پزشکی و گرفتاری مردم / افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی در انتظار گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس
(سرانه پزشک به ازای هر 1.000 نفر طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت)
 
 
انحصار پزشکی و گرفتاری مردم / افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی در انتظار گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس
(سرانه دندان‌پزشک به ازای هر 10.000 نفر طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت)
 
معضل دیگر کمبود پزشک در ایران افزایش تعرفه خدمات درمانی و دستمزدها و کاهش کیفیت است. پزشکان متخصص وقتی با تعداد بالای بیماران مواجه می شوند به افزایش تعداد ویزیت و کسب درآمد علاقه‌مند شده و در نتیجه کمترین زمان را برای بیمار صرف می‌کنند.
 
پروفسور ابراهیم رزاقی اقتصاددان و عضو سابق هیئت علمی دانشگاه تهران در گفتگو با خبرگزاری دانشجو در این خصوص گفت: جامعه‌ای که در آن پزشک می تواند 50 هزار تومان پول دریافت کند و 5 دقیقه هم برای بیمار وقت صرف نکند و بدون معاینه و دقیق بیمار صرفا به شنیدن علائم بیماری اکتفا نماید حاصل بدترین نوع تفکر سرمایه‌داری است که با حذف شاخص انسانیت، سرمایه و کسب سود و ثروت را بر هر چیزی ارجحیت می‌دهد.
 
بی میلی پزشکان به مناطق محروم کشور و بی عدالتی در توزیع خدمات پزشکی
از طرف دیگر اکثر پزشکان مراکز شهرها، کلان‌شهرها و پایتخت الزام یا انگیزه ای برای ارائه خدمات درشهرهای کوچک و اطراف کشور ندارند چرا که در تهران و شهرهای بزرگ زندگی مرفه و درآمد بالاتری دارند. در واقع توزیع ناعادلانه خدمات پزشکی در کشور اساسا با قانون اساسی و اصل انقلاب اسلامی که بر پایه محرومیت‌زدایی و ایجاد عدالت بنا شده است در تعارض می‌باشد و برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری برای رفع این بی عدالتی و تبعیض در خدمت‌رسانی پزشکی از وظیف حاکمیت، قانون‌گذاران و نمایندگان مجلس بویژه نمایندگان مردم مناطق حاشیه و محروم کشور است.
 
آوارگی شهرستانی‌های مهمان بیمارستان امام / سیل عظیم متقاضیان پشت سد انحصار پزشکی؛ دریچه‌های اضطراری را باز کنید
(سرانه کل پزشکان در استان‌ها به ازای هر 1000 نفر)
 
فرار مالیاتی 99 درصدی جامعه پزشکان
جالب اینجاست که بر اساس گزارش های مختلف قشر پزشکان که اکثرا از درآمدهای بسیار بالا و نجومی منتفع می‌شوند با دریافت پول نقد یا گرفتن دستگاه کارتخوان در مطب ها و بیمارستان های شخصی به نام دیگران بیشترین سهم از فرار مالیاتی در میان اقشار مختلف را در سال‌های اخیر به خود اختصاص داده‌اند!
حسین راغفر استاد تمام اقتصاد دانشگاه الزهرا(س) فرارهای مالیاتی پزشکان را 7 هزار میلیارد تومان به عنوان حداقل برآورد عنوان می‌کند و پرداخت 70 میلیارد تومان مالیات از سوی جامعه پزشکی را حاصل نفوذ افراد در نظام مالیاتی و بی عدالتی می‌داند.
در واقع کمبود پزشک در حال گذر از یک معضل اجتماعی به یک بحران جدی است!
ایجاد بازار انحصاری در خدمات پزشکی از طریق محدود کردن ظرفیت آموزش پزشکی که از 637 هزار متقاضی تنها حدود 9 هزار نفر می‌توانند پزشک شوند! علت اصلی نابسامانی های مذکور و ضعف در نظام بهداشت و درمان کشور است که سرانه های آن از کشور جنگ زده سوریه و اشغال شده ی فلسطین هم کمتر است!
به نظر می رسد علت اصلی انحصار در بازار جذاب خدمات پزشکی تعارض منافع و لابی پزشکان و دندانپزشکان و داروسازانی است که هم طبابت می کنند و هم به عنوان مدیر و مسئول در وزارت بهداشت یا نماینده مجلس فعالیت می‌کنند.
 
در همین خصوص با سید حمایت میرزاده؛ سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس گفتگو کردیم که در ادامه مشاهده می‌کنید.
راهکار کمبود سرانه پزشک ورود بخش‌های غیردولتی است
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درخصوص راهکار‌های پیشنهادی خود برای افزایش سرانه پزشک در ایران گفت: مهم‌ترین راهکار عملی برای افزایش سرانه پزشکان، واگذاری بخشی از وظایف آموزش و تربیت پزشکان به وزارت علوم و تحقیقات است. سیاستی که در سال‌های گذشته وجود داشته است. در کنار آن مجوز دادن به بخش‌های غیر دولتی جهت آموزش و تربیت پزشکان نیز پیشنهاد می‌شود.

وی ادامه داد: چطور به بیمارستان‌های غیر دولتی اعتماد می‌شود؟ باید به دانشگاه‌ها و موسسات غیردولتی هم اعتماد شود. وقتی بیمارستان غیردولتی داریم امکان تربیت پزشک هم در این بیمارستان‌ها وجود دارد. بیمارستان‌های غیردولتی هم با جان انسان‌ها سروکار دارند و دلیلی برای کم اهمیتی نیروی پزشکی توسط نهاد‌های غیردولتی وجود ندارد. باید به بخش غیردولتی اجازه تربیت نیروی پزشکی برای کمک به وزارت بهداشت و درمان داده شود، زیرا هم توانایی و هم امکانات را دارند.
 
افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی در انتظار گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس
میرزاده با تاکید بر تمرکز وزارت بهداشت به تربیت نیرو گفت: نظر ما افزایش ظرفیت رشته‌های پزشکی است که منتظر ارائه گزارش از مرکز پژوهش‌های مجلس برای تصمیم نهایی هستیم. برای بالا بردن افزایش ظرفیت نیاز به تکمیل فرایند آمایش سرزمینی هم هستیم.

قبل از جذب پزشکان باید از آن‌ها تعهد خدمت در مناطق مورد نیاز کشور گرفته شود
وی ادامه داد: در حال حاضر خیلی از شهر‌ها و روستا‌ها نیاز به پزشک دارند. از سوی دیگر داوطلبانی که تحصیلات پزشکی خود را در شهر‌های بزرگ می‌گذرانند، تمایلی به رفتن به شهرستان ندارند. در همین راستا باید از قبل نیازمندی‌ها مشخص شود و متناسب با آن به تربیت نیروی پزشک بپردازیم. تشخیص نیاز به پزشک باید به گونه‌ای باشد که نیروی ورودی از ابتدا بداند که اشتغال آینده او در کجاست و تعهد به انجام وظیفه خود داشته باشد. در حال حاضر ما در برخی استان‌ها کمبود پزشک داریم و در برخی دیگر نیروی پزشکی نیازی نیست. افزایش ظرفیت باید همراه با تعهد به خدمت از نیرو‌های ورودی در نقاط مورد نیاز باشد بطوریکه در ادامه پزشک آینده ما متعهد به ارائه خدمت در نقاط مورد نیاز کشور باشد.

نماینده مردم اردبیل در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: با ارائه گزارش علمی و منطقی از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس تصمیم مناسب در زمینه نیاز کشور به پزشک گرفته خواهد شد.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات بینندگان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲ تير ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۰
جالب تر از فرار مالیاتی اون بخش هاییه که پزشکان و اقشار پر درامد پولشون سرمایه گذاری می کنن...
بازار مسکن خودرو دلار سکه ... دلالی
2
0
پربازدیدترین آخرین اخبار