مطالعات جدید نشان میدهد که مکملهای غذایی حاوی باکتریهای مفید و پاستوریزه میتوانند تا حدود زیادی با عوامل خطرسازی سلامتی انسانها مقابله کنند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، دانشمندان امروزه یافتههای حاصل از آزمایش بر روی موشها درباره مزیت باکتری برای سلامت قلب را تایید کرده اند. در یک مطالعه جدید، مکملهای غذایی حاوی «آکرمانسیا موسینیفبلا» (Akkermansia muciniphila) علائم متابولیکی افراد دیابتی و افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی عروقی هستند را بهبود میبخشد. کلمه «سندروم متابولیک» گروهی از عوامل خطرساز سلامتی از جمله چربی اطراف کمر، مقاومت به انسولین، فشار خون بالا و اختلالات چربی که به کلسترول بالا یا سطح بالای کلسترول بد گویند را توصیف میکند. درکنار هم، این عوامل خطرساز ممکن است سلامت قلبی افراد را تهدید کند و آنها را در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی و دیابت نوع ۲ قرار بدهد.
درواقع، ارزیابیها نشان میدهد که داشتن سندروم متابولیک خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۵ برابر و خطر بیماری قلب و عروقی را ۳ برابر افزایش می دهد. علاوه بر این، مطالعات بین سندروم متابولیک و انواع مختلف سرطان مانند سینه، لوزالمعده، روده بزرگ، و سرطان کبد ارتباطهایی یافته اند.
سندروم متابولیک و باکتری روده مطالعات اخیر نشان داده اند که ترکیبات باکتری روده ما نقش مهمی در شرایط مرتبط با چاقی، از جمله سندروم متابولیک دارد و تنظیم تعادل باکتری در روده ما به وسیله روشهای خاص می تواند راهی ارزشمند برای درمان باشد. برای مثال، گزارشها حاکی از آن است که موسینیفیلا (باکتری که در لایههای مخاطی روده زندگی می کند) می تواند از چاقی و دیابت نوع دو مرتبط با چاقی موشها جلوگیری کند.
پروفسور کانی و همکارانش (کسی که از سال ۲۰۰۷ تا به امروز نقش آکرمانیسا بر سلامت قلب را مطالعه میکند) نشان دادند که استفاده از موسینیفیلای زنده یا پاستوریزه رشد یافته در محیط کشت مصنوعی برای انسانها ایمن است. با این حال، در آن زمان، محققان قادر نبودند تا مزیت باکتری بر انسان را همانند موش ثابت کنند، اما امروزه، در مطالعات جدید روی انسان ها تایید کردند که استفاده از موسینیفیلا به عنوان مکمل غذایی برای افرادی با سندروم متابولیک، سلامت قلبی آنها را همانند موشها بهبود میبخشد.
A.muciniphila (نام نوعی باکتری) سلامت متابولیک را بهبود میبخشد در مطالعات جاری، یک تیم تحقیقاتی، آکرمانیسا را به شرکت کنندگانی که دارای اضافه وزن و چاقی دادند. از ۴۰ نفر شرکت کننده، ۳۲ نفر آنها فاز بالینی را تکمیل کردند. شرکت کنندگان (کسانی که دیابت و سندروم متابولیک داشتند) به سه گروه تقسیم شدند: گروه اول پلاسیبو (دارونما) دریافت کردند، گروه دوم آکرمانیسا دریافت کردند و گروه سوم باکتری پاستوریزه به عنوان مکمل غذایی دریافت کردند.
محققان برای دستیابی به ایمنی و تحمل پذیری مکمل ها، به خوبی تاثیر آن بر پارامترهای متابولیک، از جمله مقاومت به انسولین، به گردش در آوردن لیپید و چربی اطراف کمر تلاش کرده اند.
از مطالعات چنین برآمد که A.muciniphila، چه زنده چه پاستوریزه شده برای ۳ ماه، ایمن و تحمل پذیر بود. درحقیقت کسانی که باکتری دریافت کرده بودند نشانههایی از کاهش التهاب کبد، کاهش وزن، سطح کلسترول پایینتر را داشتند. در مقابل، علائم سلامت متابولیکی برای افرادی که پلاسیبو را مصرف کرده اند در حال کاهش است. بنابراین پروفسور کانی و گروهش به این نتیجه رسیدند که مکملهایی با A.muciniphila چندین پارامتر متابولیک را بهبود بخشیده است.
همچنین تحقیقات نشان میدهد که استفاده از آکرمانسیا پاستوریزه برای انسان به عنوان مکمل، عوامل خطرناک متابولیک قلبی را کاهش می دهد، علاوه بر این، محققان عقیده دارند اگر یافتهها در مقیاس بزرگتر مطالعه شوند، باکتریها میتوانند بطور تجاری بعنوان مکملهای رژیمی تا سال ۲۰۲۱ فروخته شوند.