مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران گفت: ساز و کار اینستکس سودی به ما نمیرساند؛ چون هم حجم صادرات ایران را کانالیزه میکند و هم تحریم پذیری ما را افزایش دهد.
حسینی در گفتگو با دانشجو: اینستکس میتواند تحریم پذیری ایران را افزایش دهد مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران گفت: ساز و کار اینستکس سودی به ما نمیرساند؛ چون حجم صادرات ایران را کانالیزه میکنند و ممکن است تحریمهای بیشتر اثر گذار باشند و تحریم پذیری ما را افزایش دهد. حسینی مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، گفت: اینستکس یک شرکتی خصوصی است که طبق هماهنگی اروپاییها قرار است به عنوان یک اتاق پایاپای عمل کرده و تبادلات تجاری بین ایران و اروپا را تسویه کند، یعنی اگر اروپا از ما نفت میخرند پول آن در قالب دارو و غذا از طریق اینتکس تسویه شود.
وی با طرح این سوال که آیا اروپا به تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران پایبند است یا نه؟ افزود:اگر اروپا به این تحریمها پایبند باشد طبیعتا نباید از ایران نفت بخرند و آن وقت دو طرف معادله به هم میخورد و ما نفتی به اروپا اروپا نخواهیم فروخت که به ما بدهکار باشند و آنها بخواهند بدهیهای خود را تسویه کند پس اینستکس عملاً بیفایده است و اروپا عملاً کار خاصی برای ایران نکرده در واقع یک کانال راه انداخته که هیچ فایدهای برای ایرانندارد.
مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران با اشاره به اینکه سند پایبندی اروپا به تحریمهای آمریکا را میتوان در اظهارات وزیر نفت مشاهده کرد؛ گفت: زنگنه گفته است که اروپاییها حتی جواب تلفن ما را هم نمیدهند چه برسد به اینکه بخواهند از ما نفت بخرند و از ۱۳ آبان ۹۸ هم علیرغم اینکه معافیت داشتند از ایران نفت نمیخریدند. در هر حال در چنین وضعیتی تراز تجاری به هم میخورد و بحث بدهکار و بستانکار کلاً از بین میرود.
حسینی بیان کرد: گفته شده که هند و چین و چند کشور کوچک دیگر هم که از ایران نفت میخرند میتوانند وارد اینستکس شده و از آن استفاده کنند؛ اما این این اتفاق از نظر تحریمی به نفع ایران است یا به ضرر ایران؟ واقعیت این است که طبق ساز و کار اروپا ما باید تمام حجم تجاری خودمان را که محدود هم است وارد اینستکس کنیم و این احتمال شناسایی شدن دارد و از طرفی صادرات نفت ایران را کانالیزه میکند، چون زیر مجموعه اینستکس قرار میگیرد.
وی اظهار کرد: اینستکس یک شرکت خصوصی است؛ بنابراین باید بررسی کنیم که آیا از تحریمهای آمریکا پیروی میکند یا نه؟ و اینجا محله بحث است. در هر حال نمیتوان به ساز و کار اینستکس اعتماد کرد، چون دردی دوا نمیکند.
مسئول مرکز مطالعات انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه تهران گفت: راه اندازی اینستکس به این دلیل بود که ایران از برجام خارج نشود چرا که این توافق برای ما فایدهای نداشت؛ اما ساز و کار اینستکس هم سودی به ما نمیرساند؛ چون هم حجم صادرات ایران را کانالیزه میکنند و هم ممکن است تحریمها بیشتر اثر گذار باشند و از طرفی تحریم پذیری ما را افزایش دهد.