کد خبر:۷۷۶۲۰۶

همه چیز در مورد جت لگ

جت لگ یکی از رایج‌ترین اصطلاحاتی است که در سفر‌های هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما جت لگ چیست و چگونه می‌توان عوارض آن‌را کاهش داد؟ با این مطلب از وبلاگ مستر بلیط همراه باشید تا همه چیز در رابطه با جت لگ را بدانید.

 به گزارش گروه بازرگانی خبرگزاری دانشجو، جت لگ یکی از رایج‌ترین اصطلاحاتی است که در سفرهای هوایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما جت لگ چیست و چگونه می‌توان عوارض آن‌را کاهش داد؟ با این مطلب از وبلاگ مستر بلیط همراه باشید تا همه چیز در رابطه با جت لگ را بدانید.

جت لگ (Jet lag) به موقعیتی فیزیولوژیک گفته می‌شود که در آن ریتم طبیعی بدن به دلیل مسافرت‌های طولانی اما در زمان کم بین غرب و شرق تغییر می‌کند. به طور مثال شخصی که از نیویورک قصد سفر به لندن را دارد، یعنی از غرب به شرق، با حدود ۵ ساعت اختلاف ساعت مواجه می‌شود.

 

شرایطی که در جت لگ اتفاق می‌افتد ممکن است برای چند روز و تا زمانی که ریتم خواب مسافر با ساعت جدید تنظیم شود ادامه یابد. جت لگ همچنین به عنوان یکی از مشکلات رایج خلبان‌های ایرلاین‌ها، مهمانداران و افرادی که زیاد سفر می‌کنند شمرده می‌شود.

واژه‌ی جت لگ به این دلیل مورد استفاده قرار می‌گیرد که قبل از ظهور هواپیماهای جت مسافربری، سفر با سرعت زیاد از نقطه ای به نقطه‌ی دیگر اصلاً رایج نبود، به همین دلیل مسافران نیز دچار جت لگ نمی‌شدند. سفر با هواپیماهای ملخی، کشتی و یا قطار نه تنها با سرعت زیادی همراه نبود بلکه در مسیرهای محدودی نیز انجام می‌گرفت. ظهور هواپیماهای جت و رواج  خرید بلیط هواپیما جت به مقاصد دوردست را شاید بتوان دلیل غیر مستقیم جت لگ و عوارض آن دانست.

جت لگ در صورت وجود سه ناحیه‌ی زمانی متفاوت یا بیشتر اتفاق می‌افتد. اگرچه تنها در صورت وجود یک ناحیه‌ی زمانی متفاوت هم مسافر دچار این مشکل خواهد شد، اما علائم کمتری را تجربه خواهد کرد. علائم و عوارض جت لگ یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌ها برای ورزشکارانی است که برای شرکت در رقابت‌ها از شرق به غرب و یا بالعکس مسافرت می‌کنند، چرا که عملکرد آن‌ها در طول رقابت به ترکیبی از دو فاکتور آمادگی جسمی و آمادگی ذهنی وابسته است و متأسفانه جت لگ بر روی این فاکتورها تأثیرگذار است.

علائم و نشانه‌ها

علائم جت لگ بر اساس تفاوت‌های فردی، تفاوت در زمان روز و همینطور اختلاف ساعت می‌تواند تا حدودی متفاوت باشد. اختلال خواب (Sleep disorder) به دلیل خواب ناکافی، مشکل در به خواب رفتن (در زمان سفر به شرق)، صبح زود بیدار شدن (در زمان مسافرت به غرب) و مشکل در تداوم خواب به وجود خواهد آمد. تأثیرات شناختی شامل عملکرد ضعیف در اموراتی که با ذهن سر و کار دارند، تمرکز پایین، خستگی فزاینده، سردرد، تحریک پذیری عصبی و مشکلات گوارشی همگی علائم جت لگ تلقی

می‌گردند. این علائم به دلیل تغییر در سیکل عادی شبانه روز برای بدن ایجاد می‌شوند.

روش‌های مقابله با جت لگ

به طور کلی رفتارهای بسیار ساده ای وجود دارند که می‌توانند قبل از پرواز، در طول پرواز و بعد از رسیدن به مقصد به منظور کاهش عوارض جانبی جت لگ انجام شوند:

  • بلیط هواپیما خود را طوری انتخاب کنید که پروازتان در ساعت‌های ابتدایی بعدازظهر به زمین بنشیند، تا ساعت ۱۰ شب به وقت محلی شهر مقصد بیدار بمانید (اگر احساس خواب آلودگی شدید کردید در همان ساعات ابتدایی بعدازظهر استراحت کوتاهی کنید، حداکثر ۲ ساعت، و حتماً ساعت خود را برای بیدار شدن تنظیم نمایید).

مِستر بلیط یکی از قدیمی‌ترین سامانه‌های آنلاین فروش بلیط هواپیما، قطار و اتوبوس است. در این وب‌سایت می‌توانید به راحتی تاریخ و مقصد سفر خود را جستجو کرده و لیست کاملی از بلیط هواپیما چارتر و سیستمی در ساعات مختلف شبانه روز و با ارزان‌ترین قیمت‌ها را مشاهده کنید. خرید از مستر بلیط بسیار ساده و سریع قابل انجام است.

  • زمانی که سوار هواپیما می‌شوید ساعت خود را بر اساس وقت محلی مقصدتان تنظیم کنید.
  • از نوشیدن هر گونه نوشیدنی حاوی کافئین حداقل ۴ ساعت قبل از خواب خودداری نمایید.
  • اختلاف ساعت را در نظر گرفته و چند روز قبل از سفر به سمت شرق زودتر و به سمت غرب دیرتر به تخت خواب بروید.
  • نور به عنوان قوی‌ترین محرک در تنظیم مجدد زمان بیدار شدن فرد محسوب می‌شود و کنترل در قرار گرفتن در نور می‌تواند عامل مؤثری در تنظیم ساعت بدن با ساعت جدید باشد. در سفرهایی که به سمت غرب انجام می‌شود قرار گرفتن در معرض نور می‌تواند روش مؤثری در هماهنگ سازی ساعت بدن با ساعت مقصد باشد.

بر اساس گفته‌ی متخصصین استرس و یا شرایط بالقوه‌ی استرس می‌تواند یکی دیگر از عوامل بی‌خوابی باشد. در ادامه دو مورد از شرایط رایج مربوط به استرس در طول سفر آورده شده است:

On-Call Effect: به شرایطی گفته می‌شود که فرد به دلیل نگرانی از عاملی احتمالی که ممکن است مزاحم خواب او شود (مانند زنگ تلفن) نمی‌تواند به خواب رود.

First Night Effect: به شرایطی اطلاق می‌شود که فرد برای خوابیدن در محیطی ناآشنا و جدید دچار استرس شده و نتیجتاً نمی‌تواند به خواب رود.

مواردی که در ادامه آمده است می‌تواند تا حدود زیادی باعث جلوگیری از بی‌خوابی ناشی از استرس در طول سفر شود.

  • قبل از رفتن به تخت خواب عوامل احتمالی موجود در اتاق که باعث بی‌خوابی می‌شوند را بررسی کنید. این عوامل می‌توانند به سادگی نور خورشیدی که از پرده‌ها به داخل اتاق بتابد باشند.
  • سعی کنید حس محیطی آشنا را با همراه داشتن عکسی خانوادگی، پتو یا بالشت مورد علاقه‌تان و یا حتی لیوان شخصی‌تان برای خود القا کنید.

منبع: ویرلن

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار