رئیس دانشگاه بوعلی گفت: تعداد کل مقالاتی که در اسکوپوس (معتبرترین نمایه استنادی مقالات جهان) از پژوهشگران دانشگاه بوعلی به ثبت رسیده ۶۴۰۰ مقاله است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اعظم ذوالفقاری منظری ؛ روزهای داغ تابستان هر سال برای جوانانی که درس مدرسه را تمام کرده و میخواهند وارد دنیای بزرگتر دانشگاه شوند، هیجان آور است؛ انتخاب رشته و در حقیقت انتخاب بهترین رشته، یکی از معضلات اساسی پذیرفته شدگان کنکور است؛ سوالی که این روزها ذهن این جوانان را به خود مشغول کرده، این است که چه رشتهای را در کدام دانشگاه انتخاب کنم که بهترین فرصت برای تحصیل و اشتغال باشد.
تابستان سال گذشته خبرگزاری دانشجو با هدف پاسخگویی به این دغدغه تازه واردان به فضای دانشگاه، در گزارشهای متنوعی با عنوان «کدام رشته، کدام دانشگاه» به معرفی این دانشگاهها پرداخت و به معرفی کلی از رشتههای دانشگاههای مادر در استانهای مختلف کشور پرداخت.
امسال بنا داریم در خبرگزاری دانشجو، به معرفی برترین رشتهها در دانشگاههای مناطق مختلف کشور بپردازیم. برخی دانشگاهها به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصی که دارند، رشتههای دانشگاهی خاصی را پوشش میدهند.
آشنایی با دانشگاهها از این زاویه که هر دانشگاه در کدام رشته سرآمد است یا تولیدات علمی خاص دارد، در خبرگزاری دانشجو با سلسله گزارشهایی با عنوان «کدام رشته در کدام دانشگاه» امکان پذیر است. قصد داریم در این سلسله گزارش ها، به معرفی رشتههای خاص در دانشگاههای خاص بپردازیم و داوطلبان ورود به دانشگاه را برای انتخاب رشتهای بهتر یاری کنیم.
در منطقه غرب ایران، دانشگاهی به قدمت ۵۰ سال فعالیت میکند که بهانه تأسیس آن معاهده مشترک دولتهای ایران و فرانسه بود. شورای گسترش آموزش عالی در سال ۵۲ مجوز تأسیس دانشگاه بوعلی سینا در همدان را تصویب کرد و کار ساخت و ساز دانشگاه از سال ۵۳ آغاز شد و اولین پذیرش دانشجو در سال ۵۵ صورت گرفت. دانشگاه بوعلی برای اولین بار ۲۰۰ دانشجو پذیرفت و در مقاطع مختلف تحصیلی کاردانی تا کارشناسی ارشد و در چهار مجتمع کشاورزی، علوم تندرستی، غلوم محیط زیست و علوم آموزشی فعالیت خود را آغاز کرد.
شاید یکی از ویژگیهای مهم دانشگاه بوعلی به اذعان کارشناسان، کیفیت بالای تولیدات علمی و توسعه تحصیلات تکمیلی است. به گونهای که پژوهشگران حوزه شیمی و زیرشاخههای آن، دانشگاه بوعلی را در میان کشورهای مطرح جهان قرار داده است.
این دانشگاه به عنوان یکی از دانشگاههای جامع ایران مطرح میشود و به گفته یعقوب محمدی فر، رئیس دانشگاه بوعلی سینا، تقریبا همه گرایشهای علمی و دانشگاهی در این دانشگاه فعال است، اما سرآمدان این دانشگاه، عمدتا استادان و پژوهشگران رشته شیمی هستند.
محمدی فر میگوید: در دانشگاه بوعلی ۱۳ دانشکده فعالیت میکند که از این تعداد چهار دانشکده در شهرهای تویسرکان، رزن، کبودرآهنگ و بهار ساخته شده اند.
رئیس دانشگاه بوعلی با بیان اینکه قدمت بعضی از رشتههای این دانشگاه به قدمت تأسیس آن است، ادامه میدهد: رشتههای شیمی، فیزیکف مکانیک و چند رشته کشاورزی ما اززمان تأسیس در این دانشگاه وجود داشته، با این حال رنک این دانشگاه کلی است و تقریبا از همه رشتهها دانشجو وجود دارد.
وی اشاره میکند که دانشگاه بوعلی همدان در رنکینگ پایگاه استنادی علوم جهان اسلام یا ISC در رنک هشت دانشگاههای کشور قرار دارد و این امر نشان میدهد که دانشگاه بوعلی در برخی رشتهها جایگاه برتری دارد.
محمدی فر با بیان اینکه در رشته شیمی، دانشگاه بوعلی در رتبه ۳ یا ۴ کشور قرار دارد، ادامه میدهد: ۱۶ مجله علمی پژوهشی توسط پژوهشگران دانشگاه منتشر میشود؛ به طوری که تولیدات علمی این دانشگاه در اچ ایندکس جزو ۵ یا ۶ دانشگاه اول جهان قرار دارد.
وی با توضیح اینکه اچ ایندکس کیفیت مقالات منتشر شده از سوی پژوهشگران یک دانشگاه را مورد ارزیابی قرار میدهد، میگوید: تعداد کل مقالاتی که در اسکوپوس (یکی از نمایههای استنادی معتبر جهان) از پژوهشگران دانشگاه ما مستند شده، به حدود ۶ هزار و ۴۰۰ مقاله میرسد. در سال ۲۰۱۸ از دانشگاه بوعلی ۶۱۴ مقاله و در سال ۲۰۱۹ که در نیمههای آن قرار داریم، تاکنون ۳۷۰ مقاله در اسکوپوس مستند شده است.
رئیس دانشگاه بوعلی سینا فعالیت دو پژوهشکده و دو قطب علمی و همچنین استقرار ۳۰ شرکت پژوهشی و ۶ شرکت دانش بنیان در مرکز رشد این دانشگاه را از دیگر افتخارات علمی آن برمی شمارد و میگوید: دانشگاه بوعلی در فهرست ۵۰ درصد دانشگاههای مؤثر دنیا در رشته مهندسی به اذهان پایگاه بین المللی ISP است و در مهندسی شیمی هم پژوهشگران دانشگاه ما موفق شده اند در رنکینگ شانگهای قرار گیرند.
وی با بیان اینکه در سال ۹۷ در هزار دانشگاه برتر دنیا در رتبه ۹۳۰ قرار گرفتیم، بیان میکند: هرساله تعدادی از استادان و پژوهشگران دانشگاه بوعلی به عنوان سرآمدان علمی کشور معرفی میشوند و همچنین ۵ استاد دانشگاه که عمدتا اعضای هیات علمی شیمی هستند، در فهرست یک درصد دانشگاه پراستناد دنیا براساس شاخصهای علمی قرار دارند.
به گفته محمدی فر، در دانشگاه بوعلی ۱۲ هزار دانشجو تحصیل میکنند و ۴۵۰ نفر عضو هیات علمی وظیفه تدریس به این دانشجویان را به عهده دارند.
وی میگوید: در این دانشگاه ۶۰ نفر استاد تمام فعالیت میکنند و ۱۲۰ نفر دانشیان و بقیه استادیار و مربی هستند.
در این دانشگاه رشتههایی مانند ادبیات، علوم اجتماعی و اقتصادی در میان علوم انسانی در این دانشگاه از قدمت بیشتری برخوردارند. رشته باستان شناسی هم در دانشکده هنر و معماری از رشتههای قدیمی محسوب میشود که برون دادهای خوبی هم داشته است.
محمدی فر میگوید: شیمی، مکانیک، کشاورزی و اقتصاد اخیرا در دانشگاه بوعلی توسعه پیدا کرده است. از طرف دیگر در گروه معماری هم بیشتر طرحهای مطالعاتی نیز در سطح ملی و کشوری مطرح میشود.
در دانشگاه بوعلی دانشکدههای کشاورزی با ۹ گروه آموزشی، هنر و معماری با سه گروه آموزشی، دانشکده فنی و مهندسی با ۶ گروه آموزشی، دانشکده علوم با ۵ گروه آموزشی، دانشکده شیمی با ۵ گروه و دیگر دانشکدهها فعال هستند. ۲۵ گروه تحصیلی در همدان در این دانشگاه فعالیت میکند. دانشگاه بوعلی هرساله مقصد بسیاری از داوطلبان کنکور در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا است.