دانشگاه فنی و حرفهای برای نخستین بار با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال در سال جاری و اخذ مجوز دریافت تسهیلات به مبلغ ۱۰۰۰ میلیارد ریال خوابگاههای این دانشگاه را بهسازی و تجهیز کرد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دانشگاه فنی و حرفهای به عنوان تنها دانشگاه متولی آموزش عالی فنی و حرفهای در کشور، از سال ۱۳۹۰ با مجوز رسمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کار خود را آغاز کرد. دانشکده و آموزشکدههای فنی و حرفهای به عنوان واحدهای زیرمجموعه این دانشگاه، بیش از چهل سال سابقه فعالیت آموزشی داشته و از اولین مراکز آموزش عالی کشور است که در تداوم مسیر تحصیلی دوره متوسطه فنی و حرفهای (هنرستانهای فنی، کشاورزی، حرفه ای، تربیت بدنی) فعالیت داشته اند، اما تأسیس این دانشگاه و تفکیک آن از وزارت آموزش و پرورش به سال ۹۰ باز میگردد.
آموزش در دانشگاه فنی و حرفهای به صورت تفکیک جنسیتی است. این مراکز در قالب ۱۷۳ دانشکده و آموزشکده فنی و حرفهای در استانهای مختلف کشور پراکنده اند که از این تعداد ۱۱۸ مرکز متعلق به پسران و ۵۲ مرکز مربوط به دختران میباشد. این دانشگاه در حوزه فرهنگی و دانشجویی سیاستها و راهبردهای کلانی دارد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. تلاش در جهت تعادل بخشی و جبران کمبودها و بی کیفیتی برخی از سرانههای فرهنگی و دانشجویی در خوابگاه ها، سلف سرویس ها، تربیت بدنی، مشاوره و سلامت دانشجویی و گذر از روزمرگی در این امور
۲. افزایش اعتبارات حوزه فرهنگی و دانشجویی در مقایسه با سایر بخشها و سایر دانشگاههای بزرگ
۳. تقویت تشکیلات و نظام مشاوره و سلامت دانشجویی در ابعاد انسانی، امکانات و باور همگانی
۴. اهتمام به ورزش و تربیت بدنی به مثابه بخشی از سازه کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان
۵. توجه نظاممند به مسئولیت اجتماعی دانشجویان و دانشگاه و نیازها و تقاضاهای اجتماعی
۶. استفاده از ظرفیت دانش آموختگان و ظرفیتهای محیطی در راستای پیشبرد اهداف دانشگاه
۷. تلاش برای درک جایگاه حقیقی دانشجویان و ایجاد شور و نشاط در آنها
۸. اهتمام به مهارت آموزی دانشجویان و توسعه کار و کارگاههای تولیدات دانشجویی مهارت محور
۹. توجه به مدیریت کالبدی پردیسهای دانشگاهی شامل زیباسازی محیطهای دانشجویی متناسب با روحیه جوان دانشجو و ایجاد دانشگاه سبز
۱۰. تقویت نظام نظارت و ارزیابی مستمر و هوشمند در حوزه فرهنگی و دانشجویی با رویکرد حمایتی و همکارانه
امور دانشجویی و فرهنگی دانشگاه فنی و حرفهای چه فعالیتهایی دارد؟
امور دانشجویی این دانشگاه مسئولیت تدوین راهبرد و چشم انداز فعالیتهای دانشجویی در افق ۱۴۰۰ و طراحی برنامه ها، تدابیر و اقدامات متناسب با این افق را عهده دار میباشد که اهم فعالیتهای آن میشود به چند مورد از جمله برنامه ریزی و اجرای طرح تحول در خوابگاههای دانشجویی اشاره کرد، این مورد با مشارکت صندوق رفاه دانشجویان با اعتباری بالغ بر ۱۳۵ میلیارد ریال در راستای رفاه دانشجویان و ارتقای کیفیت زندگی آنها براساس عملیات تعمیر و تجهیز خوابگاهها (طرح تحول) ۳۱ خوابگاه سطح (رتبه) ۵ به سطح ۴ و ۱۱۶ خوابگاه نیز به یک سطح بالاتر ارتقا یافته است.
از دیگر مواردی که جزو فعالیتهای امور دانشجویی این دانشگاه محسوب میشود میتوان به اجرای طرح رتبه بندی خوابگاههای دانشجویی با مشارکت صندوق رفاه دانشجویان، اشاره کرد. بر این اساس رتبه بندی خوابگاهها برای نخستین بار و ارتقای درجه ۱۴۵ خوابگاه دانشجویی با اعتبار ۱۰۰ میلیارد ریال در سال جاری و اخذ مجوز دریافت تسهیلات به مبلغ ۱۰۰۰ میلیارد ریال جهت اتمام پروژههای نیمه تمام انجام گرفته است. همچنین ارتقا و صنعتی سازی سلف سرویسهای مراکز فنی و حرفهای با اعتباری بیش از ۹۰۰ میلیارد ریال انجام شده است.
خرید خوابگاه دخترانه سبزوار با اعتباری بالغ بر ۸۰ میلیارد ریال نیز از پیگیریهای امور دانشجویی این دانشگاه است که بیش از دو سوم هزینه خرید این خوابگاه از محل اعتبارات صندوق رفاه دانشجویان تامین گردیده است.
دانشگاه فنی و حرفهای سالانه بیش از ۶۵ هزار دانشجوی متقاضی خوابگاه دارد که بیش از ۵۰ درصد از متقاضیان از خوابگاه بهره مند میشوند.
یکی دیگر از اقداماتی که این دانشگاه برای خوابگاههای دانشجویی در دست انجام دارد، برای اسکان حدود ۵۲۰۰ نفر خوابگاه دانشجویی در دست ساخت و برای احداث خوابگاههای جدید به فراخور تامین منابع مالی (وام بانکی/سرمایه گذاری) برنامه ریزی دارد. همچنین علاوه بر ضرورت تکمیل ۲۴ پروژه در حال ساخت، دانشگاه به احداث بیش از ۲۰ خوابگاه جدید با ظرفیت اسکان بالغ بر ۴۰۰۰ نفر نیاز دارد. همینطور طرح رتبه بندی سلف سرویسهای دانشجویی با مشارکت صندوق رفاه دانشجویان در این دانشگاه اجرا شده است.
۱۰۰ میلیارد ریال برای تجهیزات آشپزخانه و سلفهای دانشجویی هزینه شده است
طی طرح (برنامه ریزی و اجرای طرح تحول در سلف سرویسهای دانشجویی) تمامی سلف سرویسهای دانشجویی با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال به تجهیزات جدید پخت و خط توزیع در دانشگاه فنی حرفهای مجهز شدهاند. در این برنامه، ۸۹ آشپزخانه در شهرهای ۲۷ استان تجمیع و به جای آن ۳۶ آشپزخانه بزرگ در مراکز اصلی تجهیز و آماده سازی شده است. در مراکز فاقد آشپزخانه خط توزیع مجهز با اعتبارات بالغ بر ۴۰ میلیارد ریال نصب شده است.
دانشگاه فنی و حرفهای در سال ۱۳۹۷ به وضعیت بیش از ۲۶۹۷ دانشجوی مشمول کمیسیون موارد خاص از ۳۱ استان کشور رسیدگی کرده است.
از سوی این دانشگاه، صندوق رفاه دانشجویان برای ایجاد ۳۰ کارگاه تولیدی مهارت محور دانشجویی در جوار ۳۰ خوابگاه دانشجویی (به ازای هر کارگاه یک میلیارد ریال) تفاهم نامه توسط این دانشگاه منعقد شد از این تعداد سه کارگاه راه اندازی شده (با اعتبارات داخلی)، قرارداد ۱۱ کارگاه در مرحله انعقاد است و موضوع فعالیت طرح توجیهی بقیه کارگاهها آماده شده و در فرآیند ارزیابی برای تاسیس و راه اندازی است.
طرح سفیران جوان اقتصاد مقاومتی (سجا) با هدف بهره مندی از توان دانشجویان و انجام کار دانشجویی نیز از جمله اقداماتی است که اخیرا از سوی این دانشگاه انجام گرفته. ابن طرح یکی از ابتکارات مهم دانشگاه فنی و حرفهای جهت استفاده از توان و مهارت دانشجویان برای انجام خدمات مورد نیاز دانشگاه و تولید محصول برای مصارف داخلی است. به عنوان نمونه در سال ۱۳۹۷ به ده مرکز تابعه سفارش تولید ۱۰۰۰ تخت دو طبقه دانشجویی داده شد که همه این تختها ساخته شده و در حال تحویل به خوابگاههای متقاضی است. همچنین ۷۰۰ تخت دو طبقه نیز در مرحله برنامهریزی برای ساخت براساس اعلام نیاز خوابگاههای دانشجویی است.
علاوه بر این، طرح «سجا» از دانشجویان برای عملیات تعمیر و ساخت اماکن نظیر خوابگاه، رستوران، محوطه عمومی و ... استفاده میکند.
بهسازی فضاهای دانشجویی، از جمله مواردی است که به افزایش نشاط دانشجویی نیز کمک میکند. مواردی مثل: رنگ آمیزی، محوطه سازی، فضای سبز، ساخت و طراحی تجهیزات کارگاهی و آزمایشگاهی، طراحی و اجرای انواع دکوراسیون و یا خدمات فنی خوابگاه شامل: تعمیرات و تاسیسات خوابگاه (لوله کشی، کانال کولر، تعمیر وسایل سرمایشی و گرمایشی و ...) و تعمیر تجهیزات خوابگاهی شامل ابن موارد میشود.
دانشگاه فنی و حرفه ای با اجرای طرحی به نام «برگ سبز» و پرداخت عیدانه به دانشجویان جهت رفاه حال بیشتر دانشجویان قدم بزرگی را برداشته است.