دانشگاه بیرجند در ۳۹ رشته دانشگاهی براساس سوابق تحصیلی دانشجو میپذیرد و این در حالی است که هیچ یک از رشتههای علوم انسانی در این لیست ذکر نشده است.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، دانشگاه بیرجند بیش از ۱۵۰ رشته در مقاطع کاردانی، کارشناسی، ارشد و دکتری دارد که با کادر آموزشی و پژوهشی مجرب و امکانات مدرن به دانشجویان خدمت رسانی میکند.
بورسیه برای رتبه های برتر کنکور
این دانشگاه با اعطای بورسیه تحصیلی به رتبههای برتر کنکور، پرداخت کمک هزینه خوابگاه و تغذیه به دانشجویان برتر، راه را برای استعدادهای درخشان کنکور سراسری هموار کرده است. همچنین دارای مراکز بهداشت، درمان و مشاوره با کادر توانمند، کتابخانه مرکزی و مرکز اطلاع رسانی به روز و استخر، زمین و باشگاههای ورزشی بوده و امکانات متعددی را برای دانشجویان خود فراهم دیده است.
دانشگاه بیرجند مجهز به مراکز رشد، نوآوری و شتابدهی جهت کارآموزی دانشجویان و ارتباطات وسیع بین المللی است و از زوایای مختلف محل مناسبی برای تحصیل محسوب میشود.
علوم مهندسی، ادبیات و علوم انسانی، هنر، علوم تربیتی و روانشناسی، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست، علوم ریاضی و آمار، برق و کامپیوتر، علوم ورزشی، کشاورزی در سرایان و فنی مهندسی در فردوس، از دانشکدههای این دانشگاه است.
دانش آموزی که میخواهد از طریق این دانشگاه، تحصیلات عالیه خود را آغاز کند باید به این نکته دقت داشته باشد که در دانشگاه بیرجند، رشتههای فیزیک، شیمی و ریاضی از قدمت بیشتری نسبت به سایر رشتههای دانشگاهی برخوردار هستند؛ رشتههایی که از بدو تأسیس این دانشگاه، در آن فعال بوده و دانشجویان متعددی را پرورش داده است.
پردیسها و آموزشکدههای اقماری دانشگاه بیرجند
از دیگر نکات مورد تمایز دانشگاه بیرجند با سایر دانشگاههای کشور فعالیت دانشکدههای آن در چهار پردیس دانشگاهی فعال است. در پردیس شوکت آباد دانشکدههای مهندسی برق و کامپیوتر، مهندسی، ادبیات و علوم انسانی، علوم ریاضی و آمار و علوم ورزشی استقرار دارند.
پردیس شهدا هم شامل دانشکدههای هنر و علوم تربیتی و روانشناسی است و در پردیس امیرآباد هم دانشکدههای کشاورزی و منابع طبیعی و محیط زیست استقرار دارند. همه این پردیسها در بیرجند هستند، اما این دانشگاه چهار دانشکده اقمای در فردوس، رایان، سربیشه و نهبندان دارد که هر کدام رشتههایی خاص را ارائه میدهند. فعالیت این دانشکدههای اقماری برای دانشجویان بومی این دانشگاه فرصت مغتنمی است تا بدون نگرانی از زندگی در شهر دیگر و در کنار خانواده دوره تحصیل خود را سپری کنند.
دواطلبانی که علاقهمند به تحصیل در رشتههای فنی هستند در فردوس، علاقهمندان به کشاورزی در سرایان و سربیشه و کسانی که تمایل به تحصیل در رشتههای مرتبط با معدن دارند، میتوانند در آموزشکده معدن نهبندان تحصیل کنند.
۳۵۰ عضو هیات علمی تمام وقت در خدمت تحصیل دانشجویان
در دانشگاه بیرجند بیش از ۳۵۰ عضو هیات علمی تمام وقت مشغول تدریس به بیش از هزار و ۲۰۰ دانشجو هستند. انواع تفاهم نامهها و توافق نامههای بین المللی نیز که این دانشگاه با دانشگاههای معتبر دنیا منعقد شده، با تکیه بر همین ظرفیت علمی دانشگاه است.
دانشگاه بیرجند، در همایشهای علمی و معتبر ملی وبین المللی بیش از ۲۰ هزار مقاله ارائه داده و چاپ و انتشار بیش از ۵۰۰۰ مقاله علمی پژوهشی را درکارنامه خود جای داده است. اعضای هیات علمی دانشگاه بیرجند تاکنون بیش از ۲۰۰ عنوان کتاب تألیفی دارند.
۷۰۰ طرح تحقیقاتی درون دانشگاهی و برون دانشگاهی در این دانشگاه صورت گرفته و بیش از ۳۰ اختراع و کشف جدید به همت دانشجویان و پژوهشگران این دانشگاه به ثبت رسیده است.
کارآفرینی حین تحصیل
اما آنچه این دانشگاه را با دانشگاههای دیگر منطقه خود متمایز میکند، تلاش مسئولان دانشگاه برای تربیت دانشجوی کارآفرین است.
ورود مدیران دانشگاه بیرجند به عرصه کارآفرینی در حوزههای دانشهای نوین مانند رباتیک در گامهای اولیه است و برای رسیدن به آرزوهای بزرگ تر، هنوز ظرفیتهای این دانشگاه به خوبی نمایش داده نشده است. اما وقتی نام نقشه برداری به میان میآید، تجربیات این دانشگاه بیشتر نمایان میشود. این موضوع را میتوان در عقد قرارداد این دانشگاه با وزارت نیرو برای تهیه نقشه ایزوکرونیک کشور، مشاهده کرد.
کارگاههای این دانشگاه برای افزایش مهارت دانشجویان با هدف ایجاد زمینههای اشتغال نیز سرآمد است. کارگاههای متعدد در حوزه جواهرسازی و گوهرتراشی، اتومکانیک، پرورش قارچ، سنجش از دور، مرمت فرش و ماشین ابزار در این دانشگاه برگزار میشود و از طرف دیگر کارگاههایی نیز با هدف آشنایی دانشجویان با مشاغل مختلف به صورت روتین در حال برگزاری است.
رصدخانه دکتر مجتهدی، مرکز محاسبات سنگین، مرکز ارتقای شایستگیهای حرفهای دانشجویان، مرغداری و گاوداری تحقیقاتی، ایستگاه پرورش شتر و شترمرغ، مرکز نوآوری و شتابدهی، آزمایشگاه مرکزی پیشرفته، موزه حیات وحش، گلخانه و نهالستان تحقیقاتی و مرکز تحقیقات سیستمهای هوشمند توان و انرژی از جمله واحدهای آموزشی و تحقیقاتی شاخص دانشگاه بیرجند است که باعث رشد چشمگیر و کارآمدی هرچه بیشتر دانشگاه بیرجند در این زمینه هاست.
دانشگاه بیرجند در ۳۹ کد رشته دانشگاهی در نوبتهای روزانه و شبانه بر اساس سوابق تحصیلی نیز دانشجو میپذیرد.
حضور پرشور دانشگاه بیرجند در رشتههای بدون کنکور
در لیست منتشر شده رشتههای بدون کنکور این دانشگاه مشخص شده که این رشتهها در دانشکدههای آمار و ریاضی، علوم، مهندسی برق و کامپیوتر، مهندسی، علوم، کشاورزی، منابع طبیعی، تربیت بدنی، هنر، ادبیات و علوم انسانی، فنی فردوس، فنی نهبندان و آموزشکده کشاورزی سرایان ارائه شده اند.
آمار، ریاضیات و کاربردها، فیزیک، زمین شناسی، زیست شناسی گیاهی، شمی محض، علوم دامی، علوم و مهندسی باغبانی، علوم و مهندسی خاک، علوم مهندسی محیط زیست، مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، مهندسی طبیعیت، باستان شناسی، فرش، هنرهای اسلامی، زبان و ادبیات انگلیسی، مهندسی عمران، مهندسی کامپیوتر، مهندسی برق، کاردانی فنی برق، کاردانی فنی معدن، علوم مهندسی محیط زیست و مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی از رشتههای روزانه این دانشگاه است که داوطلبان کنکور کارشناسی و کاردانی میتوانند در این رشتهها بدون کنکور تحصیل کنند.
همچنین مهندسی برق، مهندسی معدن، زمین شناسی، زیست شناسی گیاهی، شیمی کاربردی، شیمی محض، علوم ورزشی، باستان شناسی، صنایع دستی، فرش، هنر اسلامی، زبان و ادبیات انگلیسی، مترجمی زبان انلگیسی، مهندسی عمران و مهندسی کامپیوتر نیز از رشتههای این دانشگاه است که به صورت شبانه به داوطلبان کارشناسی دانشگاه بدون کنکور ارائه میشود.
نکته قابل توجه در این رشتهها این است که با وجود فعال بودن ۸ رشته در دانشکده علوم انسانی این دانشگاه، در لیست رشتههای بدون کنکور آن، به جز رشته زبان که داوطلبان گروه آزمایشی زبان را جذب میکند، نامی از دیگر رشتههای این دانشکده دیده نمیشود. به نظر میرسد با وجود همه کمبودهای دانشگاهی، رشتههای تاریخ، جامعه شناسی، جغرافیا، حقوق، زبان و ادبیات فارسی، علوم سیاسی و فلسفه و کلام انسانی در دانشگاه بیرجند صندلی خالی ندارند.