قرار گرفتن در ایام انتخاب رشته آزمون سراسری ۹۸ و دغدغه داوطلبان برای این امر باعث شد تا برخی از رشتههای دانشگاهی مطرح و آیندهساز را معرفی کنیم.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ تعداد آزمونهای سرنوشتساز زندگی کم نیست، انسانها معمولا در طول زندگی خود امتحانات و فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر میگذارند و یکی از این امتحانات مهم در دوران نوجوانی است، آزمونی به اسم کنکور! آزمونی پردغدغه که دانشآموزان برای موفقیت در آن، شبانهروز تلاش میکنند. در حقیقت داوطلبان کنکور سراسری برای ساخت آیندهای روشن هدفگذاری بلندمدتی را انجام میدهند و به امید یافتن شغل و تامین زندگی خود، رشته دانشگاهی مناسبی را انتخاب میکنند.
با توجه به شروع انتخاب رشته داوطلبان قصد داریم تعدادی از رشتههای دانشگاهی مهم و پرتقاضا را به گونهای معرفی کنیم که هر داوطلب با آگاهی کامل بتواند رشته تحصیلی سرنوشتساز خود را انتخاب کند.
پس در این روزها، پرونده ویژه «آشنایی با رشتههای دانشگاهی» ما را دنبال کنید، این قسمت «رشته زیست فناوری یا بیوتکنولوژی».
زیست فناوری رشتهای جدید مختص داوطلبان گروه علوم تجربی است، زیست فناوری از جمله واژههای پر سرو صدای سالهای اخیر است. این واژه را درست یا نادرست به مفهوم همه چیز برای مردم به کار میبرند. بیوتکنولوژی را در یک تعریف کلی بهکارگیری ریزاندامگان یا ارگانیسم یا فرایندهای زیستی در صنایع تولیدی یا خدماتی دانستهاند. تعریف ساده این پدیده نوین عبارت است از دانشی که کاربرد یکپارچه زیستشیمی، میکروبشناسی و فناوریهای تولید را در سامانههای زیستی به دلیل استفادهای که در سرشت بین رشتهای علوم دارند مطالعه میکنند.
بیوتکنولوژی همانند زیست شناسی، ژنتیک یا مهندسی بیوشیمی یک علم پایه یا کاربردی نیست که بتوان محدوده و قلمرو آن را به سادگی تعریف کرد، بلکه شامل حوزهای مشترک از علوم مختلف است که در اثر همپوشانی و تلاقی این علوم با یکدیگر به وجود آمده است.
این رشته را میتوان به درختی شبیه کرد که ریشههای آن را علومی با قدمت زیاد مانند زیست شناسی مولکولی، ژنتیک، میکروبیولوژی، بیوشیمی، ایمونولوژی، مهندسی شیمی، مهندسی بیوشیمی، گیاهشناسی، جانورشناسی، داروسازی، کامپیوتر و ... تشکیل میدهند. زیست فناوری نوین یکی از امیدهای قرن آینده برای رفع بسیاری از نیازهای مختلف بشر و راه حلی برای تامین امنیت غذایی جمعیت رو به رشد جهان به شمار میرود و یکی از هفت رشته کلیدی فناوری جهان در قرن حاضر محسوب میشود.
گستردگی کاربرد بیوتکنولوژی در قرن ۲۱ به حدی است که، اقتصاد، بهداشت، درمان، محیطزیست، آموزش، کشاورزی، صنعت، تغذیه و سایر جنبههای زندگی بشر را تحت تأثیر شگرفت خود قرار خواهد داد. به همین دلیل دانشمندان جهان قرن ۲۱ را قرن بیوتکنولوژی نامگذاری کردهاند.
دانشگاههای مختلفی در کشور رشته زیست فناوری را ارائه میکنند که از جمله آنها میتوان به دانشگاه تهران، الزهرا (س)، شهیدبهشتی، کاشان، مراغه و ... اشاره کرد.
ویژگیهای این رشته محبوب و پرتقاضا چیست؟ بیوتکنولوژی، روش جدید بدست آوردن بسیاری از داروها است که به سرعت در حال گسترش در تمامی علوم و علیالخصوص داروسازی است. با توجه به گسترش دانشکدههای داروسازی در سراسر کشور و تشکیل دورههای تخصصی داروسازی و نیاز به متخصصین رشته بیوتکنولوژی (گرایش داروئی) برای تدریس واحدهای درسی عمومی و تخصصی این رشته و همچنین با توجه به سیاستهای دولت برای خودکفایی در تولید مواد اولیه داروئی، دوره دکتری (Ph.D) بیوتکنولوژی (گرایش داروئی) به منظور رفع کمبودها و تأمین نیروی انسانی ماهر برای دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی صنایع داروئی ارائه میشود.
بازار کار رشته زیست فناوری چگونه است؟ زمینه کار بیوتکنولوژی در داخل کشور مساعد است و برای مثال در حال حاضر عدهای از دانشجویان دوره دکترای میکروبیولوژی که در زمینه بیوتکنولوژی میکروبی مطالعه میکنند، بر روی آبهای شور کشور مثل دریاچه ارومیه که امکان رشد موجودات در آن پیچیده و مشکل است، تحقیق میکنند تا با بهره گیری از تکنیکهای بیوتکنولوژی، محیطی مناسب برای رشد موجودات دریایی در داخل آن فراهم آورند.