نسل بعدی الیافها، هوشمند و ضد آب هستند و بصورت لیرزی و در عرض چند دقیقه چاپ میشوند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو؛ دانشمندان دانشگاه RMIT ملبورن پارچههایی ساخته اند که میتواند انرژی را در خود ذخیره کند. این پارچههای هوشمند به ابعاد ۱۰ در ۱۰ سانتی که ضد آب و کشسان هستند فقط در عرض ۳ دقیقه ساخته میشوند. این فناوری به شما این امکان را میدهد که ابرخازنهای گرافنی را که دستگاههای قدرتمندی در ذخیره انرژی هستند را مستقیما و بصورت لیزری روی پارچهها قرار دهید.
دانشمندان با اتصال این ابرخازنها به سلولهای خورشیدی توانستهاند یک پارچه قابل شست و شو و قدرتمند را ارائه بدهند که ایرادات کلیدی فناوری ذخیره انرژی در پارچههای الکترونیکی را رفع میکند.
صنعت پارچههای هوشمند رو به رشد است و کاربردهای مختلفی دارد. از جمله این کاربردهای در لوازم پوشیدنی، بخش سلامت و بخشهای دفاعی است. برای مثال از این پارچههای هوشمند برای نظارت بر نشانههای حیاتی بیماران تا ردیابی وضعیت سلامت سربازان در میدان میتوان استفاده کرد. همچنین این پارچههای میتوانند بر خلبانان یا میزان خستگی رانندهها نظارت کنند.
دکتر لیتی تکاکارا محقق RMIT گفت: «پارچههای هوشمند با حسگرهای داخلی، ارتباطات بی سیم یا فناوری نظارتی بر سلامت، نیازمند راه حلهای مناسب و قابل اعتماد وابسته به انرژی هستند. راههای فعلی ذخیره انرژی مثل دوخت باتری به لباس یا استفاده از الیاف الکترونیک میتواند دست و پاگیر و سنگین باشد.
او افزود: «این اجزای الکترونیکی میتواند در تماس با عرق بدن یا رطوبت محیط دچار مشکل شده و از کار بیوفتند. مخازن گرافن ما نه تنها قابل شتسشو هستند بلکه میتوانند انرژی مورد نیاز برای نیروبخشی به لباس هوشمند را نیز ذخیره کند. همچنین میتوان آنها را در عرض چند دقیقه در مقیاس بزرگتر تهیه کرد. با حل چالشهای مربوط به ذخیره انرژی امیدوریم تا نسل بعدی فناوری پوششی و لباسهای هوشمند را توسعه بدهیم و نیرو ببخشیم.»
این تحقیق اثبات مفهوم نساجی هوشمند را در طیف وسیعی از تستهای مکانیکی عملی کرده، دما و قابلیت شستشو را تحلیل کرده و نشان داده که پایدار و کارآمد است. این فناوری میتواند ذخیره سازی انرژیهای تجدید پذیر برای منسوجات الکترونیکی را در زمان واقعی امکان پذیر کند.