بیش از ۳۰ هزار دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد هر ترم مشکلاتی در انتخاب واحد سخت افزاری در پرتال مخصوص به انتخاب واحد خود دارند؛ مشکلاتی که گویا برای حل آن باید از هفت خان رستم عبور کرد.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، از ایامی که دانشجویان را بیشتر از سایر زمانها درگیر تحصیل خود میکند، برنامه ریزی درسی برای یک ترم یا همان انتخاب واحد است.
اما در این بین عواملی هستند که ممکن است دانشجو را در آسان سپری شدن این زمان دچار مشکل کند. یک عاملی که شاید کنترل صد در صدی آن سخت و حتی ناممکن باشد، این است که به محض شروع زمان انتخاب واحد همه دانشجویان بدون معطلی میخواهند به مراد دل خود رسیده و میوه انتخاب واحد را هرچه سریعتر از درخت بچینند؛ وقتی که سخن این مشکل در دانشگاه فردوسی مشهد و بین هزاران دانشجو مطرح باشد، بزرگی این مشکل بیش از پیش خود را مینمایاند.
با توجه به اینکه فقط تعداد دانشجویان نمیتواند تنها دلیل نبود دسترسی به سیستم انتخاب واحد باشد و مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات پیوند اصلی در ساختار سازمانی دانشگاه در رابطه با دسترسی به پرتال دانشجویی برای انتخاب واحد دارد، گفت و گویی کوتاه با مسؤول این مرکز در دانشگاه فردوسی داشتم تا شاید بهتر ابعاد این مشکلی که هر ترم گریبان دانشجویان را میگیرد، روشن شود.
کمبود منابع سختافزاری
محمدامین حسینی، رئیس مرکز فاوا دانشگاه فردوسی مشهد در این رابطه به خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو میگوید: در چند سال گذشته تلاش کردیم سامانههای نرم افزاری و دیتابیس دانشگاه در بخشهای مختلف را ارتقا بدهیم، ولی مشکلی که نداشتن منابع مالی هم در آن تأثیر میگذارد، کمبود منابع سخت افزاری است؛ البته در مواقع عادی سیستمها و کانالهای ارتباطی دانشگاه عملکرد معمولی خود را دارند، اما برخی شرایط به خصوص زمان انتخاب واحد، کارکرد سیستم را دچار اختلال میکند.
حسینی شرایط پیش آمده در انتخاب واحد نیم سال اول ۹۸ را اینگونه توصیف میکند: روز اول که مخصوص ورودیهای ۹۵ بود به همان دلیل کمبود منابع سخت افزاری با مشکل دسترسی به سیستم پرتال دانشجویی مواجه شدیم که با جابه جاییهای سخت افزاری تلاش کردیم تا این مشکل را به حداقل برسانیم.
رئیس مرکز فاوا دانشگاه فردوسی مشهد ادامه میدهد: با وجود تعدد دانشجویان که قصد دسترسی به پرتال را داشتند و بخشی از این جمعیت را نیز ورودیهای قبل از سال ۹۵ تشکیل میدهند، در ۳ ساعت اولیه ۹۰۰ نفر توانستند انتخاب واحد خود را انجام دهند که بعد از آن این تعداد در روز اول به یکهزار و ۵۰۰ نفر رسید و به مرور در روزهای بعدی انتخاب واحد به حالت نرمال درآمد.
وی در خصوص ظرفیت دسترسی به سیستم پرتال دانشجویی نیز میگوید: بعد از اینکه هزار نفر در یک لحظه به پرتال وارد میشوند، سیستم دیگر پیام خطا غیرقابل دسترسی میدهد و این همان علتی است که باعث شد بیشتر دانشجویانی که با شروع زمان انتخاب واحد قصد ورود به پرتال خود را داشتند، در به سرانجام رساندن کار خود دچار مشکل شوند.
حسینی با اشاره به اینکه کمبود نرم افزارهای بهینه نیز علت دیگر کندی عملکرد سیستم بویژه در زمانهای شلوغ است، تاکید میکند: در حال رایزنی با مدیریت دانشگاه برای حمایت مالی و غیرمالی جهت حل این مشکل و تسهیل دسترسی دانشجویان در مواقع ضروری مانند انتخاب واحد هستیم و البته این را هم باید اضافه کرد که تحریم برخی تجهیزات سخت افزاری و سرورها نیز میتواند روند ارتقاء سامانه دانشگاه را به چالش بکشاند که این نیازمند حمایت در سطح کلان ملی است.
وی متذکر میشود: یکی از اقداماتی که مرکز فاوا دانشگاه جهت کاهش این اختلال در سیستم انجام داده، مکاتبه با معاونت آموزشی و ارائه این پیشنهاد بوده که هرچند افزایش پذیرش دانشجو تأثیر ناچیزی در ایجاد مشکل در عملکرد سیستم ایفا میکند، اما معاونت مربوطه باید ارتقاء ظرفیت گروههای آموزشی را کنترل کند تا دانشجویان در مواقعی مانند انتخاب واحد کمتر با ترافیک داده مواجه شوند.
انتخاب دروس بدون اطلاع از زمان و نام استاد
یکی دیگر از مشکلات دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد که هر ترم با آن روبرو هستند، درباره انتخاب دروس تخصصی است که برخی از رشتههای غیرمرتبط باید آنها را انتخاب کرده و بگذرانند.
فاطمه ولایتی از دانشجویان رشته کتابداری است که در این باره به خبرنگار دانشجو میگوید: در رشته ما دروسی همچون کامپیوتر دروس تخصصی رشته ما نیست، اما باید این درس را همچون یک درس تخصصی بگذارنیم.
ولایتی ادامه میدهد: در زمان انتخاب واحد این دروس، نام استاد، زمانبندی کلاسی و تاریخ آزمون آن مشخص نیست و بعضا پس از انتخاب و شروع ترم، با دروس تخصصی رشته خودمان از نظر زمان کلاس، همزمان میشود و یا در آزمون با امتحان دیگر دروس هم زمان میشود.
او میافزاید: این مشکل هر ترم وجود دارد و فکری برای حل آن تاکنون نشده است.
به همین دلیل به سراغ رضا پیشقدم، معاون آموزشی دانشگاه فردوسی رفتیم تا چگونگی حل هر دو مشکل را جویا شویم، اما وی پس از عدم پاسخگویی تلفنی به سوالات خبرنگار دانشجو، سوالات خبرنگار این رسانه را به صورت حضوری نیز پاسخ نداد.
هرچند دانشجویان با پشت سر گذاشتن چالشهای بزرگ از غول کنکور گرفته تا انتخاب رشته و دانشگاه یا تلاش برای اثبات ارزش علمی خود میتوانند خود را به عنوان سرمایه ملی به جامعه معرفی کنند و مشکل در فرآیند انتخاب واحد نقطهای کوچک در مقابل این چالشهاست، اما این بار مسئولان دانشگاه برای تأمین منابع لازم در تسریع فرآیندهای تحصیلی مثل انتخاب واحد را کم نمیکند.