وزیر مشاور دولت سعودی در امور خارجه، اعلام کرد که کشورش برای پاسخ به حملهای که تأسیسات نفتی آرامکو را هدف گرفت، گزینههای متعدد دیپلماتیک، حقوقی و امنیتی دارد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «عادل الجبیر» وزیر امور خارجه سابق سعودی که هماکنون عنوان وزیر مشاور دولت در امور خارجه را یدک میکشد، بار دیگر طی ساعات گذشته درباره حادثه آرامکو و اتهام به ایران مصاحبه کرد.
الجبیر که شنبهشب در مصاحبه با اسکاینیوز انگلیسی گفته بود که کشورش با بریتانیا در حال رایزنی جهت حمایت این کشور از ریاض است و اتهاماتی متوجه ایران کرد، این بار در گفتگو با شبکه العربیه گفت: عربستان سعودی گزینههایی متعدد برای پاسخ به حمله به آرامکو در اختیار دارد. ما گزینههای مناسب را در زمان مناسب برای پاسخ به حمله آرامکو به کار خواهیم گرفت.
وزیر امور خارجه سابق سعودی از «گزینههای متعدد دیپلماتیک، حقوقی و امنیتی» به نام گزینههای متعدد یاد کرد و گفت، «حمله به آرامکو بیسابقه بود و ما آنچه باید بعد از تحقیقات اتخاذ شود، بررسی میکنیم».
حمله تلافیجویانه یمن به شرکت نفتی آرامکو بامداد شنبه ۲۳ شهریورماه ۱۳۹۸ رخ داد. همان روز «یحیی سریع» سخنگوی ارتش و کمیتههای مردمی یمن تأیید کرد، یگان پهپادی یمن با ۱۰ پهپاد پالایشگاههای «بقیق» و «خریص» شرکت آرامکو در منطقه «شرقیه» عربستان سعودی را در چارچوب حق طبیعی و مشروع در پاسخگویی به جنایات ائتلاف متجاوز و محاصره پنج ساله یمن هدف قرار داده است.
او از هماهنگی کشورش با آمریکا بعد از حمله به آرامکو خبر داد و ضمن بیان اینکه «دولت ترامپ از طریق تحریمها موضعی قوی علیه ایران گرفت» مدعی شد که «ایران از زمان انقلاب خمینی جنگ علیه عربستان سعودی را آغاز کرده» و اگر دخالت مستقیم ایران در حمله آرامکو ثابت شود، باید عواقب آن را بپذیرد.
الجبیر در ادامه اتهامزنی به ایران، گفت: «رفتار ایران در قبال ما خصمانه و ضد عرف و قوانین بینالملل است» و افزود: هیچ کس دنبال جنگ نیست و این گزینه، باید گزینه آخر باشد... ما در همه حوزهها با آمریکا درباره ایران در ارتباط قوی، مستمر و هماهنگی هستیم. او گفت، انتظار دارد که کشورهای اروپایی نیز با ایران قاطعانهتر برخورد کنند و به عقیده او هر کاهشی در فشارهای اقتصادی ایران، این کشور را سرسختتر میکند.
این وزیر سعودی بدون اشاره به جنگ کشورش علیه یمن که تاکنون بیش از صد هزار کشته از مردم این کشور بر جای گذاشته، ایران را به حمایت از تروریسم متهم کرد و گفت، باید مکانیزمی برای تعامل با حمایت ایران از تروریسم باشد. «ما نقاط غیرنظامی در یمن را هدف قرار نمیدهیم بلکه نقاط نظامی را». عربستان از زمان بحران یمن، بیش از چهارده میلیارد دلار در این کشور در حوزههای بشردوستانه هزینه کرده است.
پیش از این نیز الجبیر در گفتوگوی با اسکاینیوز انگلیس، درباره روابط ریاض با لندن نیز گفت، «انگلیس هنگام وقوع امور امنیتی، از متحدان وفادار ما بوده است. ما در این زمینه با انگلیس در حال رایزنی هستیم».
الجبیر گفت، «انگلیس موافقت کرده تا بخشی از توان دریایی خود را برای کمک به تامین امنیت دریایی به منطقه اعزام کند. کشورهای واقع در خلیج (فارس)، آمریکا، انگلیس و استرالیا اکنون برای محافظت از امنیت دریایی و جریان انرژی در حال ارائه کمک هستند».
این مقام ارشد سعودی در حالی مدعی شکل گرفتن ائتلاف دریایی آمریکا در منطقه است که علیرغم تبلیغات گسترده آمریکا برای جلب حمایت کشورها جهت حضور در این ائتلاف تاکنون تنها انگلیس، بحرین، امارات، عربستان و استرالیا به آن پیوستهاند.