سلولهای بنیادی و استفاده از آن برای درمان بیماریهای کلیوی آینده روشنی را پیش روی بیماران قرار داده، به گونهای که محققان بر این باورند به زودی دیگر دیالیز و پیوند کلیه تنها انتخاب برای درمان نیست.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، تنی بی رمق و نگاهی پر از درد دارد. تقلا برای حیات در او موج میزند. جسمی که هر چند روز تمام خونش خارج و وارد دستگاه دیالیز میشود تا شاید زنده بماند. بله این تنها بخشی از درد جانکاه بیماران کلیوی است.
اما در دنیای امروز با پیشرفت علم و فناوری شاهد تغییر و تحولات بسیاری هستیم. رشته پزشکی نیز از این قاعده مستثنی نیست. محققان تا کنون با سلولهای بنیادی در درمان برخی بیماریها شگفتیها آفریده اند و امیدها برای درمان در آینده نزدیک به وسیله این سلولها را افزایش داده اند. یکی از موثرترین درمانها برای بیماران کلیوی سلولهای بنیادی هستند. به کار گیری این سلولها باعث میشود دیگر دیالیز یا پیوند کلیه در آیندهای نزدیک تنها انتخاب بیماران نباشد.
اگر چه هنوز در این زمینه دارویی وارد بازار نشده است، اما محققان در مرحله کارآزمایی بالینی به موفقیتهای چشمگیری دست یافته اند. در تحقیقاتی که در کشورمان انجام شده با تزریق سلولهای بنیادی مزانشیمی به بیمار روند کاهش پرده صفاقی کند شد. موارد مشابه دیگری نیز وجود دارد که ترزیق سلول بنیادی به بیماران روند پیشرفت بیماری را با تاخیر مواجه کرده است.
بر اساس آمارها بیش از ۵۰۰ میلیون نفر در جهان از انواع آسیبهای کلیوی رنج میبرند و سالانه میلیونها نفر به خاطر حملات قلبی و مغزی ناشی از بیماریهای مزمن کلیوی جان خود را از دست میدهند. همچنین از هر ۱۰ نفر در جهان بین یک تا ۳ نفر دچار نارسایی کلیه هستند و بیماریهای مزمن کلیوی سالانه بین ۶ تا ۸ درصد در سراسر دنیا در حال افزایش است. در سال ۱۳۷۷، در ایران آمار مبتلایان به نارسایی کلیه ۱۳۷ نفر به ازای هر یک میلیون نفر بود، ولی این رقم ۱۰ سال بعد به ۴۳۵ نفر به ازای هر یک میلیون نفر رسید. از آنجا که بیماری کلیه یک بیماری خاموش است و اغلب دیر تشخیص داده میشود بسیاری از سیستمهای بهداشتی در کشورهای مختلف جهان، نسبت به این بیماری هوشیار شدهاند.
تحقیقات برای درمان بیماریهای کلیوی در ایران نیز از چند سال پیش آغاز شده است و محققان پژوهشگاه رویان به موفقیتهای خوبی در زمینه زمان بی اختیاری ادراری، نارسایی مزمن کلیه، کلیه پلی کیستیک و پیوند کلیه رسیدند. پس امید است درمان با سلولهای بنیادی و روشهای دیگر درمانی به زودی بتواند علاوه بر پیوند کلیه و دیالیز به عنوان گزینه دیگری در اختیار پزشکان قرار گیرد. اکنون ترمیم و درمان بیماریهای کلیوی با استفاده از سلولهای بنیادی غیر کلیوی برای درمان آسیبهای وارده به کلیه مورد استفاده قرار میگیرد.
در همین راستا ستاد توسعه علوم و فناوریهای سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز با فعالیتها در این زمینه قصد دارد مسیر محققان و پژوهشگران در این حوزه را هموار کند. برگزاری سمپوزیومهای تخصصی یکی از اقدامات این ستاد است تا به گردهمایی و تعامل فعالان این حوزه شاهد پیشرفت آن باشیم.