مسئول فرهنگی بسیج دانشجویی همدان گفت: موکب دانشجویان در همدان با نام «بچههای همدان» همه انواع خدمات مورد نیاز زائران اربعین را ارائه میدهد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- اعظم ذوالفقاری منظری؛* چند سالی است که بین شیعیان سنتی دیرینه و مقدس دوباره احیا شده است؛ سنتی که در طول تاریخ روح اعتراض شیعه را به ظلم خلیفگان به نمایش گذاشته است. در تمام تاریخ تشیع، پیاده روی اربعین، روح اعتراض به ظلم حاکمان جور داشت و هر زمان حاکمی یا خلیفهای بیشتر در معرض اعتراض قرار میگرفت، یک راه مقابله با جریان معترض، بستن راه کربلا و ممنوعیت پیاده روی به سوی کربلا بود.
در حقیقت راهی که زائران کربلا در اربعین میروند، ادامه راهی است که زینب کبری (س) از عصر عاشورا آغاز کرد و ستونهای کاخ خضرا را در شام لرزاند. این سنت دوباره و با قوتی مثال زدنی احیا شده است. هر ساله بیش از ۲۰ میلیون نفر در مسیر کربلا قرار میگیرند و راهی را طی میکنند که از ۱۴۰۰ سال پیش زنده مانده است. جوانان ایرانی در این سنت خود را شریک میکنند تا در طول تاریخ نامشان به نام میزبانی از زائران اربعین ثبت شود؛ مثل همین «بچههای گل و اهل صفا»ی همدان.
«بچههای گل و اهل صفا»ی همدان در تدارک پذیرایی از زائران حسینی
این عنوانی است که رهبر انقلاب در تقریظ یکی از کتابهای دفاع مقدس، جوانان همدانی را «بچههای گل و اهل صفا» خوانده اند و به همین دلیل، موکبهای جوانان همدانی در همدان یا کربلا عنوان «بچههای همدان» به خود گرفته است. این را صادق تمهید، مسئول فرهنگی اجتماعی بسیج دانشجویی همدان به خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو میگوید.
جمعیت زیادی از زائران ایرانی اربعین حسینی، از همدان میگذرند. دانشجویان در تکاپو میافتند تا در این حرکت عظیم تمدن شیعی سهیم شوند و خود را جزئی از آن بدانند. موکب برپا میکنند و از زائران میزبانی؛ تمهیدی میگوید: حدود ۲ ماه قبل ستاد اربعین دانشجویی استان همدان با حضور فعالان تشکلهای دانشجویی فعلی و ادوار همدان آغاز به کار کرد و قرار شد فعالیتهای ستاد را در سه مرحله انجام دهیم.
بچههای همدان مراحل کار را اینطور تقسیم کرده اند که یک موکب داخل ایران داشته باشند، یک موکب در کربلا بنا کنند و زائران دانشجو را سامان بدهند و تسهیلات سفر را برایشان مهیا کنند.
تمهیدی البته همان ابتدای گفتگویش به موقعیت مکانی همدان و اهمیت آن اشاره میکند و میگوید: شهر ما در مسیر زائران ایرانی اربعین قرار گرفته است. سال گذشته بیش حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار زائر از همدان عبور کرد و امسال هم احتمالا تا ۲ میلیون زائر از شهرمان عبور کنند.
این حجم بالای زائران، به همدان مانند ایلام، کرمانشاه، چذابه و شلمچه در روزهای ماه صفر، موقعیتی خاص میبخشد. این جایگاه و موقعیت میتواند، معهد اتفاقات بزرگ تاریخ باشد؛ همانطور که در طول تاریخ اسلام و حتی تاریخ معاصر کشورمان، نقش این شهرها در گسترش اسلام و در دوران دفاع مقدس انکار ناپذیر بوده است. اما حالا آنچه رخ میدهد، رویدادی فرهنگی است که مستقیما با هزار سال عاشقی شیعه پیوند خورده است.
نقش آفرینی جوانان همدان در تاریخ شیعه
تمهیدی که حالا مسئولیت نقش آفرینی و مدیریت در این رویداد بزرگ فرهنگی جهان را بر دوش خود احساس میکند، از برگزاری دو موکب در همدان توسط دانشجویان همدانی و بسیج دانشجویی کشور خبر میدهد. به گفته او، بچههای گل و اهل صفای همدان یک موکب هم در شهر کربلا برپا خواهد کرد.
مسئول فرهنگی بسیج دانشجویی همدان میگوید: در همدان میخواهیم وقتی زائری وارد شهر میشود، هر خدمتی که ممکن است موردنیازش باشد، از ما دریافت کند. مشکلات مکانیکی شان را حل میکنیم. برای لباس هایشان که نیاز به تعمیر دارد، خیاط و تجهیزات خیاطی آماده میکنیم. خدمات پزشکی بخواهند، ارائه میدهیم؛ هر کاری که بتوانیم انجام میدهیم تا زائران با آسودگی بیشتر سفر خود را ادامه دهند.
موکبی که بسیج دانشجویی همدان برپا میکند، به گفته تمهیدی میتواند هر شب حدود هزار نفر را پذیرایی کند؛ ۱۰۰۰ وعده غذایی در سه نوبت.
ادامه این گفتگو تسهیلات سفر اربعین مطرح شد که بسیج دانشجویی همدان به دانشجویان این استان ارائه میدهد. تمهیدی درباره آن میگوید: دراین موضوع چند بحث را داریم، یکی تردد زائران است، یکی هم بحث تسهیلات مالی است که میتوانیم دراختیار دانشجویان قرار دهیم و آخری هم محتوای فرهنگی است برای دانشجویان در مسیر اربعین تدارک دیده ایم.
وی توضیح میدهد: تلاش کرده ایم که تردد دانشجویان همدانی تا مهران برای همه دانشجویان رایگان باشد. از دانشگاههای استان اتوبوس گرفته شده که به این منظور استفاده میشود.
تمهیدی ادامه میدهد: کمیته خیرین در ستاد اربعین راه اندازی شده و ما سعی میکنیم که برای برخی از دانشجویان که مشکل پرداخت هزینه دارند، به شکلی بخشی از هزینههای آنان را پرداخت کنیم.
ترویج فرهنگ اربعین در میان دانشجویان خارجی
وی به توضیح خدمات فرهنگی بسیج دانشجویی همدان به دانشجویان زائر اربعین نیز میپردازد و به ارائه خدمت به زائران خارجی مقیم همدان اشاره میکند. تمهیدی میگوید: برنامههایی برای این دانشجویان که عمدتا از عراق یا لبنان هستند، درخصوص نقش اربعین در تقویت جبهه مقاومت فلسطین و وحدت در جهان اسلام، برنامه ریزی کرده ایم. تاکنون تولیداتی در این زمینه داشته ایم که از همان تولیدات و محتواهای جدید برای این منظور بهره خواهیم برد.
ادامه این گفتگو به اعزام دانشجویان همدانی به پیاده روی اربعین اختصاص مییابد؛ تمهیدی میگوید: سال گذشته حدود ۱۲ اتوبوس اعزام دانشجویان پسر داشتیم و سه اتوبوس هم اعزام دانشجویان دختر. امسال همه دانشگاهها به صورت مستقل اعزام دانشجویان پسر را دارند، اما دانشجویان دختر با سه اتوبوس و از طرف بسیج دانشجویی خواهد بود.
او اشاره میکند: امسال در موکبها همه خادمان، دانشجویان هستند.
بی شک خاطره سیل عظیمی از زائران که هر ساله در ایام اربعین حسینی، به تبعیت از سفیر کربلا در این مسیر قرار میگیرند، در تاریخ ثبت میشود و بی تردید نام بچههای همدان در این میان درخشان است.