پروژه طراحی و ساخت یک شناور کاتاماران با کنترل از دور و بدون سرنشین با عنوان کاتاماران به نوید توسط تیم تحقیقاتی با حمایت مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه مازندران در قالب جشنواره اتکا انجام شد.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پروژه طراحی و ساخت یک شناور کاتاماران با کنترل از دور و بدون سرنشین با عنوان کاتاماران به نوید توسط یک تیم تحقیقاتی از دانشکده فنی مهندسی و با حمایت مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه مازندران در قالب جشنواره اتکا انجام شد.
بر اساس این گزارش، در این پروژه که توسط دانشجویان گروه مهندسی مکانیک دانشگاه مازندران، حسین کیائی، نیما نائیج پور و به سرپرستی محمد ملاعلی پور عضو هیات علمی دانشگاه به انجام رسید، نمونهای از شناور کاتاماران طراحی گردیده و مدل کنترل از راه دور با طول ۲ متر، عرض ۹۰ سانتیمتر و ارتفاع ۸۰ سانتیمتر ساخته شد. آزمایشهای اولیه این شناور در دریاچه واقع در دانشگاه با موفقیت کامل به انجام رسید.
یکی از نکات ویژه در انجام این پروژه، تامین نیروی محرکه شناور توسط تغییر کاربری موتورهای موجود در صنعت کشاورزی میباشد که بمنظور رفع محدودیتهای تامین تجهیزات رانش و کاهش هزینهها به انجام رسید.
وی با اشاره به این که نمونه ساخته شده میتواند به عنوان شناور زباله روب، گشت زنی، نمونه برداری و ... تجهیز گردیده و مورد استفاده قرار گیرد، افزود: از دیگر کاربردهای مهم این نوع شناورها میتوان به شناور پشتیبان پرورش ماهی در قفس اشاره کرد که از نیازهای بسیار ضروری کشور و بویژه استانهای حاشیه دریای خزر میباشد. زیرا با توجه به کاهش ذخایر طبیعی آبزیان دریایی و همچنین محدودیتهای منابع آب شیرین و پیش بینی بروز بحران کم آبی، توسعه پرورش ماهیان دریایی در قفس دارای رشد بسیار چشمگیری میباشد. از سوی دیگر یکی از چالشها و نیازهای ضروری این صنعت، وجود شناورهای ویژه به منظور حمل و نقل و رهاسازی ماهی در قفس، غذا دهی، صید مکانیزه و ... میباشد.
عضو هیات علمی دانشکده فنی و مهندسی با بیان این که نمونه ساخته شده که در واقع مدلی با مقیاس یک ششم ابعاد اصلی این شناورهای پشتیبان میباشد، میتواند به منظور انجام آزمایشات و تحلیلهای تجربی مورد استفاده قرار گرفته و در گام بعدی با افزایش مقیاس (scale-up) آن، شناوری با ابعاد اصلی به همراه جایابی و نصب تجهیزات ویژه ساخته شود، ادامه داد: از دیگر کاربردهای نمونههای بزرگتر، شناورهای تفریحی و گردشگری میباشد که توانمندی ساخت آن در دانشگاه مازندران وجود دارد.
با توجه به اهمیت وجود دریا در رشد و توسعه شهرها در جهان و بر اساس موقعیت بسیار مناسب دانشگاه مازندران از لحاظ دسترسی به دریا، امید است دانشگاه مازندران با بهره گیری از پتاسیل بالای موجود، به یکی از قطبهای مهم در حوزه فناوری دریایی تبدیل گردیده و به عنوان دانشگاه جامع استان نقش مهمی در پیشرفت استان ایفا کند.
شناورهای کاتاماران دسته ای از شناورها با دو بدنه میباشند که توسط قسمتی با عنوان بدنه اصلی به هم متصل میشوند. با توجه به مزایای مختلف این دسته از شناورها از جمله تعادل عرضی بسیار خوب، پایداری بالا و مساحت عرشه بزرگ، استفاده از آنها در صنعت دریانوردی در حال افزایش بوده و انجام تحقیقات در این زمینه از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.