با توسعه علوم مختلف و ساخت دستگاههای جدید و همچنین دستیابی به محصول مورد نظر در کمترین زمان ممکن چاپگرهای سه بعد جای خود را بین صنایع و پژوهشگران باز کرده است.
گروه فناوری خبرگزاری دانشجو؛ حمیده آقاجانی؛ در گذشته برای ساختن بسیاری از وسایل و تجهیزات نیاز بود که حتما از ابزار و مصالح فیزیکی استفاده شود، اما با توسعه تکنولوژی تغییرات گستردهای در تولید ایجاد شده است؛ تکنولوژی باعث شده تا با هزینه کمتر و رعایت تکنیکهای خاص محصول مورد نظر با هر ابعاد و در هر حوزهای ساخته شود.
امروزه بسیاری از دستگاهها به میزان زیادی در حوزه بهداشت و درمان به منظور ساخت اعضای بدن انسانها مورد استفاده قرار میگیرند. استخوانهای خردشده در جای جای بدن اغلب به کمک این فناوری مجددا ساخته و جایگزین میشوند. این دستگاهها را با نام پرینتر یا چاپگر یه بعدی میشناسیم.
پرینترهای سه بعدی براساس نوع تکنولوژی به کار رفته در آنها برای تولید قطعه به انواع مختلفی تقسیم میشوند. با توجه به پیشرفت روزافزون و سریع این تکنولوژی، فرآیندهای تولیدی جدیدی در حال اضافه شدن میباشند.
کلمه پرینتر در لحظه اول ما را به یاد چاپگرهای دوبعدی میاندازد که با فرمان تعریف شده برای سیستم یک لایه دو بعدی بروی کاغذ ارائه میکرد، اما این روند در پرینترهای سه بعدی متفاوت بوده و با نشاندن لایههای زیاد به شکل و ضخامت مورد نیاز میرسد.
امروزه برخی از کشورهای درحال توسعه از پرینترهای سه بعدی در تولید استفاده میکنند. بهعنوان مثال در هند، بزرگترین سازنده موتورسیکلت، شرکت هیرو موتوکورپ از پرینترهای سه بعدی، رباتها و مخازن کامپیوتری برای ساخت ۷ میلیون موتور سیکلت در سال در سه کارخانه استفاده میکند و امیدوار است تا سال ۲۰۲۰ تا ۲۰ بازار جهانی توسعه یابد. همچنین در جمهوری تانزانیا نیز از بطریهای بازیافتی پلاستیکی بهعنوان مواد چاپی برای پرینترهایی سه بعدی استفاده میشود.
برای رسیدن به آن چه در ذهن خودتان دارید ابتدا باید مدل اولیه را تهیه کنید و همین مدل را به زبانی که برای دستگاهها تعریف شده ترجمه کنند، پس از آن دیگر دستگاه با دستور داده شده و زبان قابل فهم برای خودش هر شئی را کاملا واقعی و قابل استفاده به مشتری خود ارائه میکند.
نکته جالب توجه اینجاست که پرینترهای سه بعدی به سرعت در حال رشد است و تقریبا در همه حوزهها مثل دندانپزشکی، نظامی، فنی و مهندسی، هنر، اقتصادی و خصوصا پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه غالبا برای ساخت دستگاههایی با استحکام بالا، پیچیدگی ساخت و ابعاد بزرگ تولید تولید میشود.
چاپگر سه بعدی دنیای پزشکی را متحول میکند یکی از مشکلات امروز انسانها از دست عضوی از بدن است. علاوه بر اندامهای داخلی گاهی فرد دچار سانحه شده و بخشی از اندام خود را از دست میدهد، برای درمان این مشکل معمولا از یک عضو فرد فوت استفاده میشد، اما امروز با استفاده از نوعی چاپگر به نام چاپ زیستی سه بعدی این امکان فراهم شده تا بلافاصله با یک فرمان عضو قطع شده چاپ ودر محل مورد نظر نیز نصب شود.
گفتنی است، بخشهایی همچون آپاندیس، استخوان ها، رگهای خونی، اندامها و پوست شاید در آینده به کمک انسان بیاید.
همچنین پرینترهای سه بعدی این قابلیت را داردند که بتوانند بافتهای زنده را تکثیر کنند در واقع پژوهشگران ابتدا سلولهای بافت مورد نظر از فرد دهنده به محیط کشت منتقل میشوند و تحت شرایطی آنها را به مرحلهی تکثیر میرسانند. وقتی به حجم مورد نظر رسید به پرینتر کار تحویل داده میشود.
افزایش قدرت و سرعت در عملکرد نظامیها با پرینتر سه بعدی شاید به جرات بتوان گفت: یکی از مراکزی که در دنیا به تکنولوژیهای روز علاقه خاصی نشان میدهند بخشهای نظامی هستند. قطعا ساخت یک سلاح هزینه بسیاری داشته و باید زمان زیادی برای ساخت آن صرف شود، اما با کمک پرینتر سه بعدی نمونه اولیه در اولین فرصت ممکن ساخته میشود؛ همچنین تمرینات نظامی به دلیل استفاده از تجهیزات حقیقی هزینهبر هستند و تولید این قطعات به توسعه تجهیزات نظامی کمک نیکند.
اینها تنها بخش کوچکی از این دریای بزرگ فناوری در جهان هستند و ایران نیز خوشبختانه به این عرصه وارد شده و شرایط کنونی نشان میدهد کشور ما پتانسیلهای مطلوبی برای حفظ و توسعه آن دارد. شرکتهای دانش بنیان نیز از این عرصه جانماندن و همگام با سایر بخشها با خدمات و بودجه کم تلاش میکنند.