به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، یک رسانه آمریکایی در تحلیلی روز سهشنبه ضمن اشاره به تظاهراتهای روز گذشته در تهران برای گرامیداشت چهلمین سالگرد تسخیر لانه جاسوسی نوشته رفتارهای رئیسجمهور فعلی آمریکا با ایران موجب خواهد شد آمریکا در دهههای پیش رو «شیطان بزرگ» باقی خواهد ماند.
نیوزویک در تیتر این تحلیل روز سهشنبه نوشته است: «نحوه رفتار ترامپ با ایران این را که آمریکا در دهههای پیش رو شیطان بزرگ باقی خواهد ماند، تضمین خواهد کرد.»
این نشریه با اشاره به ساختوسازها در ساختمان سابق سفارت آمریکا در تهران گفته این ساختمان اکنون نمادی از احساس انزجار و بیاعتمادی است که رابطه آمریکا و ایران را از زمان وقوع انقلاب تحتالشعاع قرار داده است.
نیوزویک با اشاره به اینکه روابط دو کشور در ۴۰ سال گذشته آکنده از تنش بوده حمایت آمریکا از «صدام»، دیکتاتور معدوم عراق در جریان جنگ ایران و عراق را نشاندهنده میزان «انزجار» واشنگتن از نظام حاکم جدید در تهران توصیف کرده است.
رسانه آمریکایی در ادامه پس از برشمردن اقدامات خصمانه «جورج بوش» پسر، رئیسجمهور اسبق آمریکا علیه ایران تلاش کرده اقدامات رئیسجمهور بعدی آمریکا، «باراک اوباما» را نقطه آغازی برای پایان دادن به خصومتها میان واشنگتن و تهران جلوه دهد. نیوزویک، حصول «برنامه جامع اقدام مشترک» در دولت اوباما را اقدامی در همین راستا دانسته است.
این در حالی است که مقامهای ایران، سیاستهای اوباما را نیز بخشی از مهمترین سیاستهای خصمانه آمریکا علیه ایران، هر چند به شکلی پنهانتر و در فضایی غبارآلودتر میدانند.
معماری مهمترین تحریمها علیه ایران در دوران اوباما پیریزی شد و دولت او با ایجاد اجماع بین المللی علیه ایران توانست موافقت شورای امنیت برای اجرای این تحریمها را به دست بیاورد. بخش زیادی از تحریمهایی که ترامپ بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده همان تحریمهایی بودهاند که زیرساخت آنها در دولت اوباما آماده و پایهگذاری شد.
علیرغم آنکه برجام در زمان اوباما حاصل شد دولت او متهم است با کارشکنی در رفع تحریمهای بانکی علیه ایران، تلاش کرده امتیازات ایران از این توافق را به صفر برساند.
نیوزویک، علیرغم این نوشته است: «علیرغم چندین دهه خصومت، دو دوره ریاستجمهوری باراک اوباما به منزله نقطه درخششی در تاریخ روابط آمریکا و جمهوری اسلامی به شمار میرود.»
این نشریه در ادامه، اما با اشاره به روی کار آمدن ترامپ و اقدامات ضد ایرانی او مینویسد: «اما امیدها درباره ایجاد دوران تازهای از همکاری، سادهلوحانه از آب درآمد.»
نیوزویک مینویسد: «انتخاب ترامپ به منزله کودتایی بود که علیرغم تلاشهای امضاکنندگان برجام برای حفظ آن علیه این توافق صورت گرفت.»
«الی گرانمایه»، از تحلیلگران «اندیشکده اروپایی شورای روابط خارجی» میگوید ترامپ به منزله عقبگردی مهم برای هر نوع آشتیجویی بین تهران و واشنگتن به شمار میرود. به گفته او ترامپ معمولاً میگوید که خواستار رسیدن به توافق جدید با ایران است، اما «اقدامات و رفتارهایشان ایران را از این هدف دور کرده است.»
گرانمایه علاوه بر این تصریح کرده که خروج آمریکا از برجام، موضع طرفداران آشتیجویی با آمریکا در داخل ایران را تضعیف کرده است. او گفت: «اردوگاهی در داخل مقامهای ایران که خواستار روابطی دستکم در سطح مبادلاتی با ایالات متحده بودهاند بسیار گوشهنشین شده و به حاشیه رانده شدهاند، چون مار یکبار آنها را گزیده است.»
نیوزویک در پایان این تحلیل، دولت ترامپ را «تجسم تبلیغات ضد آمریکایی» ایران توصیف کرده است.