از آنجایی که آلودگی هوای شهر از راههای مختلفی میتواند به درون خانهها راه پیدا کند، محققان و نوآورانه با طرحها و ایدههایی ناب راهکارهایی نوینی برای تصفیه هوا داخل خانه ارائه کردند.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، فاطمه صائبی صفت- آلودگی میتواند از طریق پنجرهها، درها و سیستمهای تهویه مطبوع به داخل ساختمانها راه پیدا کند. این یک مشکل فراگیر در داخل و خارج خانه است. با این حال راهکارهای فناورانهای برای تصفیه هوا در داخل خانه وجود دارد که در ادامه میخوانید:
فیلترهای نانویی ایرلب (Airlab)، یک استارتآپ واقع در لندن است که راهکارهای جالبی برای تصفیه هوا در محیطهای آزاد و درون خانه دارد. یکی از این راهکارها که مخصوص خانه و مکانهای سربسته است، یک فیلتر نانویی است. این نانوفیلترهای بازمهندسی شده بیش از ۹۵ درصد دیاکسید نیتروژن و آلودگیهای خطرناک و مهم دیگر هوا را حذف میکند.
مبلمانهای تصفیه کننده هوا یک موسسه بینالمللی فعال در حوزه ساختساز با نام WELL ، مبلمانی طراحی کرده است که از طریق فرآیندی تحت عنوان «رهش گاز» هوای منازل و دفاتر کاری را تصفیه میکند. رهش گاز به پدیده آزاد و خارج شدن گاز حل شده، گیر افتاده، یخ زده یا جذب شده در درون بعضی مواد گفته میشود. رهش گاز میتواند شامل فرایندهای تصعید یا تبخیر، دفع، خروج از ترکها و شیارهایی از درون توده ماده یا برخی فرایندهای شیمیایی آهسته باشد. رهش گاز با پدیده جوشش مایعات تفاوت دارد، چراکه در هنگام جوشیدن تغییر فاز از مایع به بخار اتفاق میافتد، ولی در رهش گاز تغییر فاز وجود ندارد.
این مبلمان حتی آلودگیهای تولید شده داخل خانه را هم تصفیه میکند. ترکیبات آلی فرار در رنگها، چسبها، مبلمان و فرشها به مرور زمان آلودگی در هوا ایجاد میکنند که میتوانند به ریههای ما آسیب بزنند.
لوستر بیونیک لوستر زیستی و بسیار هنرمندانه «جولین ملچیوری» دو کار را به صورت یکجا انجام میدهد: نور آن باعث روشنایی هر اتاقی که در آن نصب شده است، میشود و از سوی دیگر به دلیل وجود ریزجلبکهای کوچک در ساختار لوستر، فرآیند فتوسنتزی انجام میدهد که در پاکسازی هوا کمک میکند. در واقع این ریزجلبکها هستند که کار تصفیه هوا را در این لوستر انجام میدهند.
پرده تصفیه کننده شرکت «ایکیا» پردهای ابداع کرده که میتواند هوای داخل خانه را تصفیه کند. این پرده برای تصفیه هوا از فرایندی کمک میگیرد که شبیه فتوسنتز در گیاهان است. این محصول که Gunrid نام دارد از مواد معمولی تولید شده با لایهای از فوتوکاتالیست معدنی پوشیده شدهاند. گفته میشود ماده معدنی موجود در این پوشش دیاکسید تیتانیوم است که قبلا در پارچههای تصفیه کننده هوا به کار میرفت. هنگامیکه این ماده در برابر منبع نور داخلی یا خارجی قرار میگیرد، مواد آلاینده موجود در هوای محیط را میکاهد.
گلدان هوشمند یک استارتآپ با نام Clairy یک گلدان هوشمند برای تصفیه هوا ابداع کرده است. این دستگاه که ترکیبی از گیاه و فناوری است با استفاده از سنسورها و فیلتر فوتوکاتالیستی به تجزیه و تحلیل میزان آلودگی و حذف آلایندههای موجود در محیط خانه و اداره میپردازد. مواد مضر جذب شده از طریق ترکیب میکروارگانیسم در خاک به مواد مغذی برای تغذیه گیاه تبدیل میشود. این دستگاه با استفاده از ریشه گیاه نه برگ آن به جذب آلایندهها و مواد سمی موجود در هوا میپردازد و میتواند علاوه بر اکسیژن سازی به زیبایی محیط نیز کمک کند.