به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست خبری دوازدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد با حضور محمدرضا شرفی خیوشان، دبیر علمی و مهدی قزلی، دبیر اجرایی این رویداد فرهنگی در بنیاد شعر و وادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.
شرفی خیوشان، دبیر علمی جایزه جلال آل احمد در ابتدای این نشست گفت: در این دوره از جشنواره نزدیک به هزار و ۲۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال شده است. بر اساس فراخوانی که ما منتشر کردیم، نویسندگان و ناشران کتابهای خود را به دبیرخانه فرستادند. البته خانه کتاب نیز فهرستی از کتابهای منتشر شده در سال ۱۳۹۷ را در اختیار ما قرار داد.
وی در ادامه گفت: ما در داوریها سعی داریم به این مساله که یک کتاب پس از انتشار چه بازخوردهایی داشته و چه قشری با آن سروکار داشتهاند توجه نشان دهیم. اینکه داوران ما نگاه علمی و ادبیشان چیست جای خودش اما اگر فقط با این معیارها اثری انتخاب شود اتفاق خوبی رخ نمیدهد. باید ببینیم نگاه جامعه، مطبوعات و دانشگاهیان به اثر چیست و با دیدی فراگیر و با اتکا به فرم و ساختار دست به انتخاب اثر برگزیده بزنیم.
در ادامه مهدی قزلی گفت: جایزه در شش دوره اخیر خود برای نخستین بار مجاز به معرفی پنج تا هفت نامزد در بخشهای مختلف خود شد و در این دوره میانگین سنی نامزدهای دریافت جایزه نیز ۴۶ سال بود. وی همچنین به انتخاب ۲۳ اثر برای نامزدی دریافت این جایزه از ۲۶ نویسنده خبر داد و گفت: از میان ۲۶ نویسنده و ۲۳ عنوان کتاب نامزد شده ۳۵ درصد (۹ نفر) آنان کمتر از ۴۰ سال سن دارند.
در پنج دوره گذشته جایزه جلال، آثار ۲۲ ناشر توانستند در مرحله نهایی این جایزه صاحب اثر باشند که در میان آنها آثاری از نشر چشمه تا کنون در جهار نوبت جایزه را دریافت کرده است و آثاری از موسسات نشر نی، سوره مهر، نیماژ، هرمس و مرکز نیز هرکدام دوبار برگزیده این جایزه بودهاند. در این دوره نیز نشر چشمه و سوره مهر هرکدام با سه نامزد در میان برگزیدگان حضور دارند و ۵ نویسنده کار اولی نیز در میان نامزدها دیده میشوند.
دبیر اجرایی این جایزه ادامه داد: بر اساس فهرست خانه کتاب آثار چاپ اوّل سال ۱۳۹۷ در حوزه داستان نزدیک به ۱۲۰۰ عنوان بود اما به دلیل عدم انطباق برخی آثار با شرایط آییننامهای جایزه جلال(از جمله: نوبت انتشار، موضوع کتاب، ترجمه یا گردآوری بودن کتاب، آثاری که پیش از این در انتشاراتی دیگر به چاپ رسیدهاند و... و.) تعدادی از کتابها در همان مرحله اوّل توسط دبیرخانه و زیر نظر دبیر علمی از حضور در فرآیند داوری حذف شدند. بنابراین آثار رسیده به دبیرخانه که شرایط حضور در این رویداد ادبی را داشته و مورد بررسی و داوری قرار گرفتند ۵۴۵ عنوان کتاب بود که شامل ۲۳۲ عنوان کتاب در بخش رمان و داستان بلند، ۱۰۴ عنوان در بخش مجموعه داستان کوتاه، ۱۵۳ عنوان کتاب در بخش مستندنگاری و ۵۶ عنوان کتاب در بخش نقد ادبی بوده است.