رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد گفت: برنامه راهبردی عملیاتی نظام پژوهش افق ۱۴۰۴ برای دستیابی به نظامی دقیق و عملیاتی در حوزه فعالیتهای پژوهشی، برنامهریزی شده است.
بابک نگاهداری رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، با اشاره به حرکت رو به جلوی برنامه راهبردی عملیاتی نظام پژوهش این دانشگاه گفت: همواره برای نتیجه گرفتن از هر اقدامی برنامه ریزی و مشخص کردن مسیر، یکی از ابتداییترین الزامات است. در حوزه پژوهش دانشگاه نیز به عنوان یکی از حوزههای کلیدی، برنامه ریزی پژوهشی یکی از الزامات اولیه است.
نگاهداری افزود: با این حال، برای برنامه ریزی درست در وهله اول باید اهداف به طور دقیق مشخص گردد و در وهله دوم قابلیتها و توانمندیها جهت دستیابی به اهداف مورد نظر قرار گیرد. هرچه اهداف مشخص شده با جزئیات بیشتر و در صورت امکان به صورت کمی باشد، در نتیجه آن برنامه ریزی انجام شده دقیقتر خواهد بود.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی اظهار داشت: برنامه ریزی که بر مبنای اهداف کمی دقیق باشد، به راحتی قابل ارزیابی خواهد بود و هرگونه انحراف از مسیر دستیابی به اهداف تعیین شده، قبل از هدر رفتن منابع مشخص خواهد شد. به همین منظور در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی، برنامه راهبردی عملیاتی نظام پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی افق ۱۴۰۴ برای دستیابی به یک نظام دقیق، قابل ردیابی و عملیاتی در حوزه فعالیتهای پژوهشی، برنامه ریزی شده است.
وی بیان کرد: به طور کلی در این برنامه اهداف کلان حوزه پژوهش دانشگاه شاخص گذاری و کمی سازی شده است و با توجه به منابع انسانی، زیرساختها و فرصتهای منطقهای برای هر استان سهم بندی شده است. سند دانشگاه اسلامی مصوب شورایعالی انقلاب فرهنگی و ابلاغی به دانشگاه آزاد اسلامی سند مبنا و پایه در تهیه این برنامه بوده است.
نگاهداری درباره اهداف این برنامه گفت: تقویت قابلیت پاسخگویی نظام پژوهشی دانشگاه به نیازهای تحقیقاتی ملی و محلی؛ توسعه کمی و کیفی فعالیتها و دستاوردهای پژوهشی؛ افزایش درآمدها و منافع دانشگاه از فعالیتهای پژوهشی؛ افزایش پژوهشهای هدفمند و کاهش پژوهشهای بدون تقاضا و یا بدون کاربست؛ افزایش فعالیتها و قابلیتهای بین المللی نظام پژوهشی دانشگاه و توسعه متوازن شبکههای آزمایشگاهی و تحقیقاتی از اهداف این برنامه است.
به گفته وی؛ تحقق این برنامه، به طور دقیق میزان انتظار از استانها و واحدها برای بهره گیری از منابع در اختیار در جهت دستیابی به اهداف حوزه پژوهش دانشگاه را مشخص خواهد نمود.
رئیس پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی همچنین به تغییر رویکرد ارزیابی پژوهشی واحدهای دانشگاه اشاره و عنوان کرد: نظارت و ارزیابی در هر سازمانی یکی از الزامات مدیریتی است که مانع هدر رفت منابع و افزایش تاثیرگذاری برنامه ریزیهای انجام شده در راستای تحقق اهداف و ماموریتها میشود.
نگاهداری ادامه داد: نظارت و ارزیابی یکی از موارد حساس و دقیقی است که باید به درستی پیاده سازی شود، چرا که سختگیریهای بیش از حد باعث از بین رفتن خلاقیت و آسان گیری باعث هدر رفت منابع خواهد شد. به همین منظور از ابتدای حضور در دانشگاه آزاد اسلامی و خدمت در حوزه پژوهشی، به دنبال تغییر رویکرد ارزیابی پژوهشی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی بوده ام.
وی بیان کرد: معتقدم نظارت و ارزیابی باید دقیق و روان انجام شود و در جهت تحقق اهداف کلان دانشگاه و رویکردهای ریاست عالیه دانشگاه در انجام پژوهش اثرگذار و مساله محور باشد، به این منظور در پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی از سه جنبه به این مهم پرداخته ایم. جنبه اول جمع آوری آمار و اطلاعات دقیق و به روز از طریق سامانه سماپ، جنبه دوم تدوین برنامه راهبردی عملیاتی پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی که انتظارات از واحدهای دانشگاهی را به طور دقیق مشخص میکند، جنبه سوم پیگیری امور پژوهشی در نشستهای راهبری پژوهشی منطقهای به صورت حضوری.
رییس پژوهشگاه و آزمایشگاههای دانشگاه آزاد گفت: در نشستهای راهبری پژوهشی منطقه ای، در کنار همفکری جهت رفع مشکلات واحدها برای تحقق اهداف برنامه راهبردی عملیاتی پژوهش دانشگاه، ارزیابی میزان تحقق آنها نیز دنبال میشود. در کل معتقدم، در سایه ارزیابی و نظارت درست و به موقع است که امکان اجرای اقدامات لازم جهت رفع موانع و کاستیها فراهمو موفقیت برنامهها تضمین میشود.