شب گذشته نخستین جلسه شورای سیاست گذاری کارگروه «تغییر رفتار شهروندی با تاکید بر حوزههای محیط زیست و همسایگی در شهر تهران» برگزار شد.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، شب گذشته نخستین جلسه شورای سیاست گذاری کارگروه «تغییر رفتار شهروندی با تاکید بر حوزههای محیط زیست و همسایگی در شهر تهران» با حضور محمدرضا جوادی یگانه معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران، مجتبی دانشور مدیرکل آموزش شهروندی، آرش نصر اصفهانی مدیرکل دفتر مطالعات اجتماعی و فرهنگی مصطفی موسوی لاری مدیرکل هماهنگی امور مناطق شهرداری، حسین گنجی معاون تبلیغات مرکز ارتباطات و امور بین الملل، مهدی نادمی مدیرعامل سازمان بازنشستگی، محمد حسن بوچانی مدیر مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر، مهدی داوری مدیرعامل سازمان آتش نشانی، خانم نرگس رجایی معاون اجتماعی سازمان پسماند، مسعود عابدی مدیر روابط عمومی سازمان پسماند، عاقل منش دبیر شورای پژوهش سازمان پارک ها، جعفریشهرستانی مدیرکل ارزیابی عملکرد و بهبود مدیریت شهرداری تهران جمعی از مدیران شهری برگزار شد.
در ابتدای این جلسه جوادی یگانه با تاکید بر اینکه معاونت اجتماعی و در راس آن اداره کل آموزشهای شهروندی در نظر دارد با اجرای سلسله برنامههای مدون در فضای آپارتمانهای شهر تهران و تغییر در رفتار شهروندی در حوزههای محیط زیست و همسایگی گامهای موثری بردارد گفت: وقتی موضوع شهر و شهروندی مطرح میشود، به طور معمول بین فرد شهرنشین و شهروند سودمند تفاوتهای ویژهای وجود دارد. چنان که شهروند بودن بر خصلت همراهی و مشارکت و همچنین حفظ حریم شخصی تاکید دارد و آپارتمان به عنوان یکی از مهمترین میدانهای خاص در این فضا عموما مورد غفلت در فرآیند سیاست گذاری و عمل قرار گرفته است.
وی در تشریح تفکیک شهروند سودمند و فردی که تنها شهرنشین است، تصریح کرد: شهرنشین کسی است که صرفا سکونت فیزیکی در شهر دارد و از امکانات شهر استفاده میکند اما، در نقطه مقابل شهروند سودمند فردی است که علاوه بر استفاده و برخورداری از امتیازات شهرنشینی، تکالیف خود در قبال شهر را انجام میدهد که انجام این تکالیف را میتوانیم در قالب «رفتار متناسب شهروندی» دسته بندی کنیم.
جوادی یگانه با اشاره به اهداف طرح «تغییر رفتار شهروندی در حوزههای محیط زیست و همسایگی شهر تهران» افزود: برای عملی شدن تغییر رفتار شهروندی میتوانیم در زمینههای محیط زیست، همسایگی و حقوق متقابل شهروندی تغییراتی را با روشهای آموزشی اعمال کنیم تا شاهد بهبود وضعیت کنونی باشیم.
معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران با بیان اینکه سیاستهای تغییر رفتار اجتماعی میبایست با فن متقاعدسازی شهروندان برای تغییر نگرش افراد صورت گیرد، ادامه داد: مهمترین بحث در متقاعدسازی روش و شیوههای پیام رسانی به مخاطبان، ایجاد بسترهایی برای گفت: وگو، فضاسازی برای کنشگری موثر شهروندان است که میتواند منجر به متقاعد شدن افراد برای تغییر رفتار شهروندان در ابعاد مختلف شود.
وی در تشریح ابعاد تغییر رفتار شهروندان در حوزه محیط زیستی گفت: میتوانیم برای اجرای این طرح در سطح شهر ابتدا به سراغ مجتمعهای مسکونی، آپارتمان ها، کسب و کارهای بزرگ و کوچک، مدارس، دانشگاه ها، خوابگاهها و با تمرکز خاص بر فروشگاههای زنجیرهای به ویژه شهروند برویم تا با اجرای برنامههای مدون شاهد تحقق کاهش پسماند، حذف شیرابه، اصلاح الگوی مصرف و خرید، تفکیک پسماند و کاهش استفاده از کیسه پلاستیک در این بخش باشیم. چراکه تعیین سیاست بر اساس میدان عمل و ذی نفعان مختلف میتواند تاثیرگذاری پایداری را به دنبال داشته باشد.
جوادی یگانه در تشریح بهبود رفتارهای همسایگی در طرح «تغییر رفتار شهروندی با تاکید بر حوزههای محیط زیست و همسایگی در شهر تهران» نیز عنوان کرد: میتوانیم با طراحی رویدادهای گرامیداشت همسایگی در زمینه اصلاح الگوهای رفتارهای شهروندان در بخش همسایگی نیز شاهد تغییراتی باشیم.
وی بر ضرورت ارتقاء رفتار مرتبط با حقوق متقابل شهروندی در این طرح تاکید و بیان کرد: متاسفانه همواره در مجتمعهای مسکونی و آپارتمانها شاهد بروز اختلافاتی از جنس حقوق شهروندی هستیم. از همین رو در نظر داریم در طرح «تغییر رفتار شهروندی با تاکید بر حوزههای محیط زیست و همسایگی در شهر تهران» در مسیر اصلاح این رفتارها و بهبود روابط همسایگی نیز گامهای اساسی برداریم.
جوادی یگانه ادامه داد: نظر به سابقه تعیین سیاستهای اجتماعی در شهر تهران و با توجه به مغفول ماندن آپارتمان به عنوان یکی از مهمترین میدانهای حاضر و فعال در محیط شهری معاونت اجتماعی و فرهنگی در نظر دارد این بار با رویکرد متمرکز و با همکاری نهادها و واحدهای مربوطه در حوزه شهری تغییر رفتار شهروندی و پایدارسازی مجموعه شیوههای زیست ایمن و موثر را به اجرا گذارد.
وی خاطر نشان کرد: از آنجائیکه سابقه آموزش از سوی حوزههای مختلف از جمله پسماند، آتش نشانی و آموزش مهارتهای شهروندی و ... به صورت مستقل انجام شده است، این بار به دنیا آن هستیم تا از طریق ایجاد یک فرآیند متمرکز در کارگروه «ارتقا فرهنگ آپارتمان نشینی» مجموعه آموزشهای واحدی را برای گروههای مخاطب مختلف از جمله کودکان، نوجوانان، جوانان و زنان و سالمندان ایجاد کنیم.
معاون امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران با اعلام اینکه محدوده انجام طرح «تغییر رفتار شهروندی در حوزههای محیط زیست و همسایگی شهر تهران» در فاز آزمایشی در سال جاری شامل مناطق ۳، ۵، ۱۲، ۱۶ و ۲۲ میشود و در سال آینده پس از بازبینی مجدد و رفع اشکالات احتمالی در تمامی مناطق ۲۲ گانه به اجرا گذاشته میشود، تصریح کرد: در روند اجرای این طرح ائمه مساجد، تسهیلگران مناطق، مدیران محلات، سمن ها، دانش آموزان، دانشجویان و سالمندان حضور خواهند داشت.
گفتنی است در پایان این جلسه معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار تهران مجتبی دانشور را به عنوان دیبر کارگروه ارتقا فرهنگ آپارتمان نشینی با هدف سیاست گذاری در مسیر «تغییر رفتار شهروندی با تاکید بر حوزههای محیط زیست و همسایگی در شهر تهران» معرفی کرد.