اهمیت قصه گویی کم نشده است، بلکه بعد از تعدد شبکههای تلویزیونی و فضای مجازی، مخاطبان رادیو کمتر شده اند، اما به طور کل ما مردم شفاهی هستیم و مردم ترجیح میدهند قصهها را بشنوند تا ببینند.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، برنامهی «شب روایت» در شامگاه سه شنبه شب با حضور محمدرضا سرشار نویسنده و منتقد مطرح کشور از شبکهی چهار سیما پخش شد.
در این قسمت محمدمهدی شیخ صراف مجری برنامه با محمدرضا سرشار در رابطه با آثار این نویسنده یه گفتگو نشستند.
درابتدای برنامه مجری برنامه در خصوص اهمیت قصه گویی و اینکه چرا کاری مثل قصههای ظهرجمعه "بعد از ۲۴ سال متوقف میشود که سرشار در پاسخ گفت:بنده بعد از ۲۴ سال گویندگی در این برنامه استعفا دادم و تا انتهای سال ۹۵ پنج گوینده عوض شد و از سال ۹۶ تا کنون هم تکرار برنامههای قبلی بنده پخش شد. اما در مورد اهمیت قصه گویی نمیتوانیم بگوییم اهمیت قصه گویی کم شده است. بلکه بعد از تعدد شبکههای تلویزیونی و فضای مجازی، مخاطبان رادیو کمتر شده اند و یا کسانی از رادیو استفاده میکنند که به تلویزیون دسترسی ندارند. مردم روی برنامهی قصه گویی حساب باز میکنند و نمیخواهند گویندهای که در رادیو قصه گویی میکند در جاهای دیگر گویندگی کند، چون شان قصه گویی بالاتر از هر چیزی است. اما به طور کل ما مردم شفاهی هستیم و مردم ترجیح میدهند قصهها را بشنوند تا ببینند.
وی در خصوص دغدغه اش افزود:دغدغهی اصلی من نوشتن است و از یک جایی به بعد احساس کردم معلوم نیست چقدر زنده هستم بنابراین کارهای پراکنده را کنار گذاشتم و سعی کردم فقط بنویسم.
سرشار در پاسخ به سوال مجری که شما تند و بی رحم نقد میکنید توضیح داد:ما ملت تعارف و مجامله هستیم و کسی که دروغ نمیگوید و آنچه را که میبیند و میگوید را بی رحم میدانند. در جوامعی مثل جامعهی ما شجاعت یک اصل مهم و گمشده در نقد است. نقدهای من نقدهای مستدل هست و از اثر به طریق استقرا مطالب را جمع بندی میکند و به نتیجه میرسد. کسی که میگوید نقدی تند است باید تعریف خودش را از نقد تند بگوید. برای مثال فرض کنید ۶۷ سال همهی نویسندگان کسی مثل صادق هدایت را یک ابر نویسنده تصور میکردند و مردم را فریب میدادند، اما در سال ۱۳۸۵ بنده نقدی نوشتم بر اثار صادق هدایت که تا الان هیچ پاسخ علمی به این نقدها داده نشده است.
سرشار همچنین در خصوص نقدهای خود گفت:نقد بنده عمدتا نقد ساختار هست، اما نهایتا به درون مایه میرسم. هنر دینی هنر درون مایه محور است و آن معنایش این نیست که ساختار را نادیده میگیریم.
منتقد به دو طیف کمک میکند. اول از همه به نویسنده خدمت میکند و دوم اینکه وقتی اثری نقد میشود منتقد آن اثر را در تاریخ ادبیات تثبیت میکند. افرادی بعد از ما پیدا میشوند و میخواهند تاریخ ادبیات دورهی ما را بنویسند، هیچ کس نمیآید و تمام کتابهای دورهی ما را بخواند بنابراین مبنای تاریخ ادبیات همین نقدهایی هست که صورت گرفته است.
سرشاردرمورد آثار مورد علاقهی خود توضیح داد:وقتی نقد مینویسید خیلی سخت پسندمیشوید، اما درنقد "جنایات ومکافات " داستایوفسکی یا "جنگ و صلح " تولستوی آن وجد و شوق را در بنده میبینید.
این نویسندهی مطرح کشورمان در پایان درمورد کتاب خود با نام "آنک آن یتیم نظر کرده" و چاپ جلد جدید آن اظهار داشت:از سال ۷۳ تا ۷۶ من دو جلد کتاب "آنک آن یتیم نظر کرده " را نوشتم و بعد از آن میخواستم یک دورهی کوتاهی استراحت کنم و هربار توفیق نوشتن جلد جدید کتاب پیدا نمیشد، اما به گفتهی مقام معظم رهبری که از من خواسته بودند این کار را ادامه بدهم باید کار را به سرانجام میرساندم تا اینکه امسال نگارش آن را شروع کردم و چند روز پیش نهایی شد و به چاپ میرسد.
«شب روایت» به تهیه کنندگی حسین شاهمرادی محصول گروه ادب و هنر شبکه چهار سیما است که سه شنبهها ساعت ۲۳ به صورت زنده پخش میشود.