یک کارشناس مسائل بین الملل گفت: برجام جامعه بین المللی را نسبت به تعهدات فی مابینی با آمریکا و غرب دچار بی اعتمادی کرده است و از این پس هیچ کشوری به تعهداتش با غرب اعتمادی ندارد.
مرتضی غرقی کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، در خصوص بیانیه مسکو مبنی براینکه اروپا باید مکانیزم حل اختلاف برجام را کنار بگذارد گفت: آنچه در برجام مهم است این است که این توافق، توافقی بین المللی است مابین سه کشور اروپایی و آمریکا که به غیر از آمریکا اروپاییها نیز یک جانبه آن را نقض کرده اند
وی ادامه داد: در طرف مقابل چین و روسیه و ایران قرار دارند و این لشکرکشی جهانی باعث شده تا جامعه بین الملل در خصوص موضوع برجام دچار انشقاق و افتراق شود.
غرقی با اشاره به ساز و کار فعال شدن مکانیزم ماشه گفت: براین اساس قرار بود هر یک از طرفین که از برجام خارج شود نتیجه آن فعال شدن مکانیزم ماشه باشد این در حالی است که جمهوری اسلامی ایران هیچ گاه نقض عهد نکرده و از برجام خارج نشده است بلکه به تعهدات خود نیز جز به جز پایبند بوده است.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: براساس این روند اقدام اروپاییها در فعال شدن مکانیزم حل اختلاف برجام یا همان ماشه مشروعیت قانونی و عرفی ندارد و لذا این رفتار آنها تحمیل یک نگاه و دیدگاه آمریکا و غرب به ایران و جهان است.
وی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی روسیه و چین در کنار ایران قرار دارند یادآور شد: قطعا به نظر میرسد این معاهده در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب نخواهد رسید، چون این دو کشور (روسیه و چین) حق وتو دارند.
غرقی با اشاره به نقض برجام ابتدا توسط آمریکا و سپس توسط اروپا یاداور شد: این اتفاق جامعه بین المللی را نسبت به تعهدات فی مابینی با آمریکا و غرب دچار بی اعتمادی کرده است و از این پس هیچ کشوری مطمئن نیست که تعهداتی که با غرب و آمریکا منعقد میکند فرجام و نتیجه قابل اعتمادی داشته باشد.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به نقض تعهدات بین المللی توسط آمریکا و رژیم صهیونیستی گفت: کجای جامعه بین المللی ۸۰۰ قطع نامه علیه اسرائیل صادر شده است و یک کشور دو میلیونی با آرمانهای جهانی بازی میکند، اما چون قدرتی به اسم ایالات متحده از آن پشتیبانی میکند اتفاقی برایش نمیافتد.
وی تصریح کرد: برآیند این رفتارهای غرب و آمریکا ثابت کرد طرفین قرارداد و معاهده با غرب و آمریکا پس از انعقاد قرارداد باید هر لحظه منتظر باشند که طرفین معاهده خود را نقض کنند و از سوی دیگر این پروسه نشان داد نقش قدرت در احقاق حق ملتها از اهمیت بالایی برخوردار است به عنوان مثال ملت فلسطین مظلومترین ملت جهان است و این در حالی است که تاکنون ۸۰۰ قطع نامه در محکومیت اسرائیل صادر شده است، اما جامعه جهانی نتوانسته حل این معضل را مدیریت کند.
وی تصریح کرد: اینکه کسی تصور کند جامعه بین الملل فقط با دیپلماسی به نتیجه میرسد نگاه کاملا باطلی است و امروز آمریکا صراحتا به ما اعلام میکند که سلاح خود یا همان قدرت موشکی را تحویل دهید و پای میز مذاکره بنشینید این روند نشان میدهد که با آمریکا باید با زبان خودش حرف زد یعنی از یک طرف چماق را بالای سر آن نگاه داشت و از سوی دیگر پای میز مذاکره نشست.
غرقی در پایان خاطر نشان کرد: شاید ما تا به امروز فکر میکردیم در جای جای دنیا این دمکراسی است که حاکم است، اما الان مشخص شد جهان به دمکراسی معتقد نیست بلکه تنها به منافع خود پایبند است و عمدتا هر جا دمکراسی هم راستا با منافع آنها باشد براساس دمکراسی رفتار خواهند کرد و این روزها این نگاه بین ملتهای جهان افشا و پرده برداری شده است.