رئیسجمهور ترکیه با تکرار تهدیدها علیه دولت سوریه، با عقبنشینی از ادلب مخالفت کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه امروز (جمعه) گفت: به هیچوجه نظامیان خود را از سوریه و استان ادلب عقب نمیکشد.
به نوشته روزنامه «دیلی صاباح» اردوغان در گفتگو با خبرنگاران در مراسم نماز جمعه استانبول، گفت: پیشنهاد برگزاری نشست چهارجانبهای را با آلمان، روسیه و فرانسه بر سر موضوع ادلب داده، اما «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه هنوز پاسخ نداده است.
وی همچنین افزود که امروز با پوتین تلفنی صحبت میکند و این مکالمه موضع بعدی ترکیه در قبال ادلب را تعیین میکند.
اردوغان در مخالفت با برخی درخواستها برای خروج از سوریه گفت: «ما از ادلب عقبنشینی نمیکنیم تا زمانی که رژیم تهاجم به این استان را متوقف نکند. این تنها شرط برای توقف درگیریهاست».
به نوشته خبرگزاری «آناتولی»، رئیسجمهور ترکیه درباره حملات هوایی شب گذشته این کشور به مواضع ارتش سوریه در ادلب مدعی شد: «۱۵۰ سرباز رژیم، دوازده تانک، سه خودروی زرهی، چهارده توپخانه هویتزر، دو خودروی پیکاپ و دیگر تجهیزات نظامی در [اقدام]تلافی کشته شدن نیروهای ما، از بین رفتند».
بر این اساس، اردوغان همچنین خواستار ایجاد منطقه امنی به عمق بین ۳۰ تا ۳۵ کیلومتر از مرزهای ترکیه در استان ادلب شد.
وی در ادامه به موضوع بحران لیبی اشاره کرده و گفت: «خلیفه حفتر» نه یک مقام سیاسی موقت در لیبی، بلکه یک مزدور است که حضور وی در قدرت غیرقانونی و نامشروع است.
بعد از گذشت یک ماه از موفقیتهای ارتش سوریه در استانهای حلب و ادلب که منجر به آزادسازی بیش از ۷۰۰ کیلومتر مربع شد، ترکیه به عنوان کشوری که از امضاکنندگان توافقات آستانه و سوچی در مورد سوریه بوده و حامی معارضان و گروههای مسلح به شمار میرود، برای جبران انتقاد از عدم حمایتهای خود از معارضان به اصطلاح میانه رو، امروز در محور «نَیرب» (۳۰ کیلومتری مرکز استان ادلب) دست به عملیاتی علیه ارتش سوریه زده است.
اخیراً بعد از موفقیتهای ارتش سوریه، مقامات ترکیه از جمله شخص «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه در ادامه پروپاگاندای خود تهدید به عملیات نظامی علیه ارتش سوریه در ادلب کرده است. روسیه به عنوان کشور ضامن توافقات آستانه و سوچی تأکید کرده است که عملیاتهای اخیر ارتش سوریه بعد از ناتوانی ترکیه در اجرای مفاد توافق سوچی بوده است و مسکو همچنان به حمایتهای خود از دولت قانونی سوریه در جنگ علیه تروریسم ادامه میدهد.
ترکیه، روسیه و ایران از چند سال پیش برای همکاری در خصوص سوریه سلسله نشستهایی موسوم به نشستهای آستانه داشتند که منجر به ایجاد مناطق کاهش تنش شد؛ منطقه ادلب (همه استان ادلب به اضافه برخی از مناطق حلب و شمال حماه) یکی از مناطق پنجگانه کاهش تنش بود. مطابق این توافق، درگیری در این مناطق متوقف و کاهش میباید مگر اینکه طرف درگیر داعش یا جبهه النصره (شاخه سوریه القاعده) باشد؛ جبهه النصره طی سالهای گذشته برای فرار از حملات و عملیاتهای ارتش سوریه، بارها اسم خود را تغییر داده است.
گذشته از این، ترکیه و روسیه ۲۰۱۸ در نشست سوچی (شهری در ساحل شرقی دریای مدیترانه)، نیز به طور ویژه در مورد استان ادلب به توافق رسیدند. ایجاد منطقه حائل برای اسکان افراد غیرنظامی و جداکردن تروریستها از معارضان از جمله توافقات سوچی بود که ترکیه به عنوان رابط و حامی مخالفان دولت سوریه، تا به این لحظه اقدام به جداسازی مخالفان میانهرو از تروریستهای حاضر در ادلب نکرده است.