گیلان در ۱۰ روز گذشته یکی از کانونهای بحرانی کرونای کشور محسوب میشد، اما حالا با همدلی کادر درمانی و نیروهای جهادی وضعیت مناسبتری پیدا کرد.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدیه حسینی نسب؛ همهگیری ویروس کرونا در ایران سیر تصاعدی به خود گرفته، به طوریکه در طول سه هفته گذشته از وقوع این بیماری، ۱۱۳۶۴ هزار نفر در کشور به آن مبتلا شدند و این در حالی است که متاسفانه در برخی از استانهای شمالی مانند گیلان و مازندران، وضعیت اضطراری است.
براساس آنچه مسئولان استانی اعلام کردند بیمارستانهای گیلان ظرفیت پذیرش بیماران جدید کرونایی را ندارند. و تا کنون ۶۸۴ نفر به این ویروس مبتلا شده اند. همانطور که گفته شده قرنطینه نکردن بیماران کرونایی، کمبود فضای کافی برای بستری و قرنطینه شدن و رفت و آمد مسافرین در این شهر، باعث شیوع بیشتر این بیماری در روزهای اخیر در گیلان شده است.
وجود دستگاههای فرسود و کمبود پرستار، تجهیزات پزشکی، مواد بهداشتی مانند ماسک و گان هم کار را برای کادر درمانی بیمارستانها استان گیلان سخت کرده بود. به گفته یکی از پرستاران، کمبود پرستار در بیمارستان فشار زیادی را به کادر درمانی میآورد و پرستاران باید دو شیفت فعالیت کنند و تقریباهر پرستار باید از ۱۱ بیمار مراقبت کند. همچنین نیروی آزمایشگاهی هم به خاطر نبود تجهیزات لازم برای نمونه گیری از بیماران کرونایی در بیمارستان حضور ندارند!
متاسفانه این وضعیت در بسیاری از بیمارستانهای شهرستانهای گیلان وجود دارد. یکی از جهادگران گیلانی در مورد وضعیت بیمارستان امینی لنگرود و کمبود تجهیزات لازم برای کادر درمانی به خبرنگار ما میگوید: یکی از مشکلات این بیمارستان، کمبود تجهیزات مانند ماسک و لباس ایزوله است و این در حالی است که با وجود این محدودیتها، کادر درمانی این بیمارستان تاکنون برای مقابله با ویروس کرونا کم نگذاشته اند.
شنیدهها حاکی از این بوده که مردم سطح شهر لنگرود باید با قیمتهای بسیار بالایی مواد ضد عفونی کننده، ماسک و دستکش تهیه کنند؛ به طوریکه حتی قیمت ماسک n۹۵ با کیفیت پایین را تا ۷۰ هزار تومان هم خریداری کرده اند.
با اطلاع رسانی و دست به دست شدن خبر کمبود تجهیزات پزشکی در این بیمارستان، گروهی از خیرین تهرانی تجهیزات پزشکی به بیمارستان امینی اهدا کردند و حتی با حضور در جمع آنها با توزیع گل، از زحمات آنان قدردانی کردند.
با تکمیل ظرفیت بیمارستان رازی رشت، بهداری نیروی دریایی سپاه بیمارستان صحرایی ای با ظرفیت ۸۰ تخت در محطه این بیمارستان راه اندازی کرد. ارسالان سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این باره میگوید: تجهیزات با کمک بهداری نیروی دریایی سپاه در حال کامل شدن است و این بیمارستان بادی دارای سیستم تهیه هوا است. همچنین سرویس بهداشتی مجزا برای این بخش پیش بینی شده است.
سالاری میگوید: این بیمارستان بادی به عنوان یک بخش کمکی، برای بخشهای اصلی خواهد بود و بیمارانی که حال عمومی آنان بهتر است در این بیمارستان بستری خواهند شد. به خانوادههایی هم که بیمار مشکوک به کرونا دارند آموزشهای قرنطینه خانگی و علائم خطر در راستای مراقبت و پیشگیری از ویروس داده خواهد شد.
البته همچنان مسئولین، یکی از راههای مقابله با شیوع بیماری کرونا قرنطینه خانگی میدانند. محمدرضا نقیپور، سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی گیلان میگوید: علاوه بر قرنطینه خوداختیاری مردم در منازل، افراد دچارعفونت تنفسی نیز حتما باید به صورت ویژه خودقرنطینه شوند.
نقیپور با تاکید بر این که مردم از حضور غیرضروری در مجامع عمومی و حتی خیابانها خودداری کنند، میافزاید: در این خصوص میتوانیم، جلوی چرخه گردش این ویروس را در جامعه بگیریم. طرح ملی مبارزه با کرونا به دو صورت از طریق سامانه سلامت https://Salamat.gov.ir و تماسهای تلفنی از طریق سیستم بهداشتی با مردم شهرها و روستاهای گیلان انجام میشود.
امروز در گیلان تفریحی وجود ندارد!
محمد حسین قربانی، نماینده وزیر بهداشت در گیلان هم میگوید: امروز در گیلان تفریحی وجود ندارد؛ بنابراین سرازیر شدن مسافر به استان سلامت همه را به خطر میاندازد. او که ضعیف بودن زیرساختهای بهداشتی و درمانی استان گیلان را مورد تأیید دانست، گفته کمبودهای بیمارستانها به تدریج در حال رفع شدن است، اما امکانات بیمارستانی و مراکز درمانی گیلان برای پوششدهی خود مردم محلی ناکافی است؛ بنابراین این استان نمیتواند مسافران را نیز تحت پوشش قرار دهد.
با کمبود تجهیزات پزشکی و نیاز بیمارستانها و کادر درمانی به تجهیزات، دانشجویان بسیجی گیلان در قرارگاه جهادی مبارزه با کرونا را به این فکر افتادند تا با راه اندازی کارگاه دوخت ماسک بهداشتی به کمک مردم و کادر درمانی بیایند.
محمد صادق جعفری از دانشجویان بسیجی گیلان در این رابطه میگوید: با توجه به بحث کرونا در کشور و درگیری بیشتر مردم با این بیماری و متاسفانه با توجه عملکرد نامناسب مسئولین امر برای کنترل و رساندن اقلام بهداشتی به کادر درمانی بیمارستانها، لازم دیدیم اقلامی را برای مردم و کادر درمانی آماده کنیم.
جعفری میگوید: یکی از نیازهای مهم کادر درمانی گیلان، تجهیزات پزشکی و بهداشتی بود و یکی از مواردی که باید در مرحله اول تهیه میشد لباس مخصوص پزشکی و پرستاری یا همان گان بود. از طرفی همه کادر درمانی به ماسک N. ۹۵ احتیاج داشتند، که به لطف خیرین و به کمک بسیج دانشجویی علوم پزشکی تهران که به صورت تخصصی روی این موضوع فعالیت میکردند، کار را آغاز کردیم.
این فعال دانشجویی میافزاید: در این راستا، توانستیم بیش از ۱۷۰۰ عدد گان (لباس مخصوص کادر درمانی) را تهیه کنیم که این تعداد به بیمارستان آستانه اشرفیه اهدا شد. بیش از ۱۵۰۰ عدد گان هم از شنبه در مراکز درمانی استان توزیع میشود. تهیه، تولید و توزیع ۵۰۰۰ عدد ماسک هم از شنبه آغاز میشود.
وی در ادامه میگوید: متاسفانه در این مدت مردم با کمبود و یا گرانی دستکش لاتکس روبرو شدند که یکی از نیازهای ضروری است و در این خصوص توانستیم ۷۰ بسته (۱۰۰ تایی) لاتکس در دو سایز بین مراکز درمانی استان توزیع کنیم.
جعفری میافزاید: یکی دیگر از مواد لازم، مایع ضد عفونی کننده است که پیش بینی میکنیم بتوانیم ۳۰۰۰ لیتر مایع ضدعفونی را تولید کنیم و از روز یکشنبه هم کار را برای تولید و توزیع ۱۰۰۰۰ عدد ماسک معمولی یکبار مصرف (جنس اسپان باند پنج لایه) و تولید هزار عدد شیلد مراقبی صورت برای کادر درمانی کار آغاز خواهیم کرد؛ که این تعداد میان بیمارستانهای کوثر آستانه اشرفیه و مراکز درمانی رضوانشهر و لنگرود به صورت رایگان توزیع خواهد شد.
استان گیلان در ۱۰ روز گذشته کانون بحران کرونای کشور محسوب میشد؛ اما با اقدامات انجام شده و بسیج ملی هماینک وضعیت مناسبتری نسبت به قبل پیدا کرده است. این روزها با کمبود نیروهای متخصص در سطح بیمارستانها و مراکز درمانی گیلان مواجه هستیم و اگر پیک دوم شیوع ویروس کرونا در استان آغاز شود، به علت خستگی کادر درمانی قطعا مشکل حادتر خواهد شد.