اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاهها و سازمانهای موثر در خصوص گذر از شرایط حساس کنونی صنف، راهکارهایی را اعلام کرد.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دستگاهها و سازمانهای موثر در خصوص گذر از شرایط حساس کنونی صنف، راهکارهایی را اعلام کرد که به شرح ذیل است:
همانطور که مستحضر هستید بحران کرونا حوزه نشر و کتابفروشان و موزعان را نیز مانند سایر حوزههای اقتصادی درگیر نموده، اما با توجه به کوچک بودن اقتصاد نشر، آسیب پذیری میتواند خیلی جدی و در صورت عدم عکسالعمل به موقع دچار مشکلات لاینحل شود لذا مطالب و پیشنهادات ذیل تقدیم میشود:
در پی خطر جدی شیوع بیماری کرونا شورای سیاستگذاری به ناچار نمایشگاه کتاب را به تعویق انداخته و آثار این تعویق به شرح ذیل بوده است:
ناشران به شکل معمول براساس تقویم نمایشگاهی حجم عمدهای از تولیدات سالیانه را متمرکز به ایام قبل از نمایشگاه میکنند برآوردها حاکی است، نمایشگاه کتاب حدود ۱۰ الی ۲۰درصد از فروش سالیانه ناشر را در برمیگیرد و منطقی است که مطابق با آن حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد تولید سالیانه در این مقطع تجمیع و تولید شود، در نتیجه حجم قابل توجهی از وجوه نقد ناشر مصرف شده و همچنین تعداد قابل توجهی اسناد پرداختی در زمان بعد از نمایشگاه صادر گردیده و حجم زیادی هم تعهد ایجاد شده که همگی براساس فروش نمایشگاه برنامهریزی شده و عمدتاً میتوان گفت: درصد قابل توجه آن (بی محل) خواهد شد.
اسناد پرداختی و تعهدات ناشران شامل حقوق مولفان، مترجمان، طراحان، تصویرگران، ویراستاران، صفحه آرایان، لیتوگرافان، چاپخانه داران، صحافان، کاغذفروشان و ... خواهند بود. در واقع طیف وسیعی درگیر عدم انجام تعهدات خواهند شد.
اما کتابفروشان بر حسب تجربه سالیان متمادی، بر فروش روزانه خود در ایام اسفند و حتی ۱۵ روز اول فروردین حساب باز کرده و از آن محل اسناد پرداختی و تعهدی از قبل صادر کردهاند، این در حالیست که حجم مراجعین به کتابفروشان به دلیل شرایط ویژه پیش آمده بسیار کاهش پیدا کرده است و عملاً در بعضی از مناطق به ۱۰ درصد حالت عادی رسیده است به عبارتی دیگر کتابفروشان علاوه بر بحران افت فروش با بحران شدید عدم وجود نقدینگی برای پرداخت اسناد و انجام تعهدات این ماه مواجه هستند و عملاً قادر نیستند چکهای خود را پاس یا تعهدات را انجام دهند.
آن سوی تعهدات کتابفروشان عمدتاً موزعان و ناشران هستند در واقع با این اتفاق، عملاً چکهای موزعان نیز برگشت خورده و ناشران از منابعی که فکر کردند در دست دارند نیز محروم میشوند این چرخه مخرب با پیش بینیهایی که ملاحظه میشود عملاً تا چهار ماه ادامه خواهد داشت و اگر جلوی آن گرفته نشود میتواند آسیبهای فزاینده داشته باشد؛ لذا پیشنهاد میشود:
وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی، سازمانها و دستگاهها موثر با ورود پیشگیرانه در موارد ذیل این روند را تحت مدیریت داشته باشد و بدیهی است هرگونه کمک از سوی اتحادیه دریغ نخواهد شد.
مذاکره با بانکها برای تامین وامهایی با بهره کم و با ترک تشریفات و پرداخت با سرعت بالا از سوی بانکها حداقل سقف ۶۰ میلیارد تومان برای مرحله اول که پیش بینی میشود تا دو برابر نیز افزایش یابد که بتواند جلوی بحران کمبود نقدینگی را بگیرد و به شکلی بازپرداخت آن بعد از نمایشگاه شروع شود.
دریافت مهلت ۳ تا ۶ ماهه از سازمان تامین اجتماعی برای پرداخت حق بیمه کارگر و کارفرما از مقطع زمانی بهمن ماه ۹۸ تا ناشران و کتابفروشان بتوانند به مرور از فروش کم این مبالغ را پرداخت نمایند.
برگزاری طرحهای عیدانه و یا بهاره با پرداختهای سریع. (در صورت صدور مجوز از ستاد کرونا)
بررسی ایجاد پست رایگان برای تحویل کتاب درب منازل قابل استفاده برای ناشران و کتابفروشان. (هزینه پست را دولت متقبل شود)
بررسی امکان خرید کتاب از ناشران و کتابفروشان توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
بررسی امکان خط اعتباری دادن بانکها به ناشران و کتابفروشان و موزعان. (چکهای شان را پاس کنند بعد به صورت وام بگیرند- سقف توسط کمیتهای مشخص شود)
بررسی تصویب این امر در شورای عالی اقتصاد که تمامی اسناد پرداختی اشخاص به یکدیگر تا سه ماه به تعویق بیفتد و به بانکها ابلاغ کند.