یک کارشناس مسائل منطقه گفت: هیچ کدام از نهادهای تخصصی در ایران که به دادههای میدانی و عملیاتی دسترسی دارند اتهام همکاری الکاظمی نامزد پست نخست وزیری عراق در ترور سردار سلیمانی را قبول ندارند.
به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سجاد علیزاده کارشناس مسائل منطقهای در گفتگوی زنده اینستاگرامی که با موضوع بررسی تحولات اخیر عراق به همت انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، گفت: آینده عراق در حوزه سیاسی با ملاحظات بسیاری در حال پیش رفتن است و از طرفی در حوزه سیاسی هم کماکان باید شاهد تک و پاتکهای مختلفی در این کشور باشیم، چون همانطور که شواهد و قرائن نشان می دهد آمریکا به این راحتی خواستار خروج از عراق نیست.
وی افزود: بعد از ترور سردار سلیمانی و ابو مهدی المهندس در عراق پارلمان این کشور قانون خروج نیروهای آمریکایی را تصویب کرد با این وجود این مصوبه بستری را برای گروههای مختلف علیه نیروهای آمریکایی فراهم میکند، چون نظامیان آمریکایی با تصویب این قانون به عنوان اشغالگر شناخته میشوند. با این استدلال بنده فکر میکنم که در ماههای آینده روال حملات راکتی به پایگاههای آمریکاییها را سطح عراق شاهد باشیم.
این کارشناس مسائل منطقهای با بیان اینکه امروز شاهد برخی حملات راکتی به پایگاههای نظامی آمریکا در عراق هستیم که توسط گروههای مقاومت جدید انجام میشوند که ذیل حشدالشعبی نیستند، گفت: حدود ۶۵ درصد از مردم عراق را شیعیان، حدود ۲۰ درصد را اهل سنت و ۱۵ درصد را نیز کردها تشکیل میدهند با این وجود به صورت سنتی پست نخست وزیری در این کشور در اختیار شیعیان قرار گرفته است. از این رو، چون گروههای شیعه از لحاظ سنتی قرابت و نزدیکی بسیار زیادی با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از موثرترین همسایگان عراق دارند پس پست نخست وزیری عراق تاثیر زیاد و رابطه مستقیمی با تحولات ایران دارد.
علیزاده با اشاره به اینکه برای اولین بار است که شاهد این هستیم آمریکا شروع کرده به پیشروی در حوزه نفوذی که به صورت کلاسیک در اختیار محور مقاومت بوده، افزود: از ابتدا که اولین نخست وزیر عراق روی کار آمد یعنی از نوری مالکی به بعد همه نخست وزیرها دارای رابطه خوبی با ایران بودند، اما در این دوره برای اولین بار شاهد این هستیم که آمریکا به سراغ معرفی نخست وزیر شیعی رفته که اتفاقاً به این کشور خیلی نزدیک است و قرار است در چارچوب برنامههای آمریکایی حرکت کند. به هر روی بنده این اقدام آمریکاییها را نفوذ به زمین ایران میدانم. پس، چون این حوزه زمینه بازی ماست احتمال اینکه نفوذ آمریکاییها باعث خطر و تهدید منافع ما و محور مقاومت شود زیاد است.
وی با تاکید بر اینکه ایران ضمن اینکه باید قدرت خود را در حوزه شبه نظامی حفظ کند ضرورت دارد که با تغییر رویکرد بیشتر روی اقشار مختلف عراق سرمایه گذاری کند، تصریح کرد: آمریکا طی سالهای گذشته همواره یک پروژه محوری در عراق داشته است؛ مثلاً یکی از پروژههای آنها جمع کردن زبالههای خیابانی در عراق بوده و این در حالی است که آمریکا بالاترین قدرت نظامی و بودجه نظامی را دارد پس میتوان گفت جمع کردن زبالههای خیابانهای عراق اقدامی در جهت نفوذ در قلبها و اذهان مردم بوده است.
این کارشناس مسائل منطقهای گفت: ایران با سرمایه گذاری قابل توجهی خطر داعش را با کمک عراقیها و از طریق حشدالشعبی که قسمت عمدهای از آنان جوانان بودند دفع کرد با این وجود وقتی هر کدام از این جوانان به شهادت میرسیدند خانواده آنها بی سرپناه و بی سرپرست باقی میماندند به همین دلیل آمریکا از طریق سمنهای غیر دولتی برای این خانوادهها در قالب پروژههای فرهنگی و اجتماعی برنامه ریزی کرد. اما سوال این است که ما کی توانستیم چنین برنامهریزی را در چنین سطحی از دقت در عراق انجام دهیم.
علیزاده با تاکید بر اینکه با وجود دو عنصر مرجعیت به عنوان بازوی کنترل کننده و بسیج کننده اجتماع و حشدالشعبی به عنوان بازوی قدرت سخت این اجتماع به راحتی کودتا و اقدام نظامی در عراق صورت نمیگیرد، افزود: ما با عراق مناسبات فرهنگی بسیار زیادی داریم، اما متاسفانه از این ظرفیت عظیم فرهنگی خیلی استفاده نکردهایم.
وی بیان کرد: وقتی ترامپ از برجام خارج و دایره تحریمها را با استراتژی تحریم هوشمند تنگتر کرد و از طرفی شرایط اقتصادی بسیار سختی را برای ایران رقم زد یکی از جاهایی که به داد ما رسید همین کشورهای همسایه به خصوص عراق بود و این موضوعی نیست که از کسی پنهان باشد و حتی آمریکاییها نیز کاملا در جریان این اتفاق بودند.
این کارشناس مسائل منطقهای گفت: بنده نمیخواهم بگویم که حمایت از گروههای مقاومت برای ایران هزینه زا نیست، اما به لطف اقدامات دقیقی که در این حوزه شده نه تنها این هزینه در حال بازگشت است بلکه ما از طریق پیوند دادن روابط تجاری بسیار زیاد با بغداد توانسته ایم فواید بسیار زیادی را به دست بیاوریم به گونهای که اگر امروز چین با قدرت اقتصادی که دارد شریک اول اقتصادی ۱۴۰ کشور دنیا از جمله ایران است؛ اما برای عراق، ایران شریک اول اقتصادی است و این نکته بسیار مثبتی است که با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی محقق شده است.
علیزاده با بیان اینکه هیچ نهاد تخصصی در ایران که به دادههای میدانی و عملیاتی دسترسی دارند اتهام همکاری الکاظمی نامزد پست نخست وزیری عراق در ترور سردار سلیمانی را قبول ندارد، افزود: مصطفی الکاظمی خود نیز در جریان اتهامی که به او نسبت داده شده قرار دارد با این وجود در سفری که دبیر شورای عالی امنیت کشورمان به عراق داشت او در دیداری از قبل برنامه ریزی نشده با آقای شمعخانی دیدار کرد و دلیل این دیدار هم بیشتر به خاطر این بود که خود را از اتهامات مطرح شده مبرا کند.
وی با تاکید بر اینکه نهادهای تصمیم گیر در نظام نیز بر این مسئله واقف هستند که الکاظمی نقشی در ترور سردار سلیمانی نداشته، افزود: الکاظمی کسی است که هم با ایران و هم با آمریکا کار کرده اگرچه در موقعیتی که قرار دارد بیشتر با ایران کار کرده است، اما روابطی هم با آمریکا داشته است. با وجود بیانیههایی که در رابطه با او در عراق منتشر میشوند به عنوان یک سرعت گیر محسوب میشوند تا او بداند اگر در آینده کاری خود و در بزنگاههای تاریخی خواست در بین دوگانه ایران و آمریکا تصمیمی بگیرد چگونه باید عمل کند.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: بنده نمیخواهم بگویم که الکاظمی بهترین و عالیترین گزینه مد نظر ایران است، اما عالم سیاست عالم واقعیات است و ما همیشه با مقدورات و محذورات مواجه هستیم با این وجود بازی نخست وزیری در عراق در این دوره به گونهای پیش رفته که مصطفی الکاظمی برای ما خیرالموجودین باشد. به هر روی الکاظمی از زمانی که دولت را تشکیل میدهد تا زمانی که انتخابات برگزار میشود یک دوره یکساله را فرصت دارد و کلاً او یک نخست وزیر یک ساله است.