به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مجتبی جهانتیغ، فعال اجتماعی و عدالتخواه استان سیستان و بلوچستان در گفتگوی زنده اینستاگرامی با محمدرضا ملاشاهی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد، در خصوص ضعف بهداشتی استان در مقابله با کرونا گفت: یکی از شاخص های عدالت، بحث بهداشت است که متاسفانه در سیستان و بلوچستان اوضاع مطلوبی ندارد. آمار مبتلایان به کرونا ویروس از ابتدای سال جاری ۳/۵ برابر شده و نبود امکانات بهداشتی مثل ماسک و دستکش در تمامی قسمت های استان به چشم میآید.
جهانتیغ از قابل پیش بینی بودن شرایط پیش آمده خبر داد گفت: همه شاخص ها و آمارها حاکی از در قعر بودن استان سیستان و بلوچستان به نسبت سایر استانها است. باید در دوران پساکرونا به دنبال پیگیری نبود عدالت اجتماعی و بازبینی سیاست های اقتصادی در کشور است. ضررها بیشتر متوجه کشورهایی است که از شکاف اجتماعی رنج میبرند. در ایران فاصله بین دهک های اقتصادی به شدت مشهود بوده و سهم سیستان در این میان از همه استان ها بیشتر است.
این فعال عدالتخواه ادامه داد: بسیاری از بیماران مشکوک به کرونا در استان به پزشک مراجعه نمیکنند چون از ابتدا در محرومیت زندگی میکردند و پولی برای ویزیت، بیمه و حتی ترابری نداشتند. در زمینه کرونا نیز زمانی به پزشک مراجعه میکنند که کار از کار گذشته و حتی مهلتی برای انجام تست های کرونا نیست و قبل از ثبت در آمار کرونایی ها جان خود را از دست می دهند.
وی با انتقاد از عملکرد سیستم آموزشی در کشور واقتصادی بودن آن گفت: آموزش و پرورش زیر سایه اقتصاد در حال ویرانی است. متاسفانه تعداد زیادی از دانش آموزان سیستانی به دلیل ریزش سقف و دیوار یا آتش سوزی در مدارس جان خود را از دست میدهند. کودکان سیستانی از سنین خیلی کم شروع به کار کردن میکنند. این در حالی است که در تمامی کشورهای دنیا به بهداشت و آموزش به عنوان رکن توسعه نگاه میشود اما در ایران نگاه به آموزش و پرورش نگاهی اقتصادی است که در سیاست گذاری ها نقشی ندارد. خرید خدمت یا طرح سرباز معلمان خود نمونه بارز بی توجهی به نظام آموزشی کشور است.
جهانتیغ با اشاره به اینکه قربانیان خرید آموزشی در کشور، قشر محروم و کم برخودار است، تاکید کرد: بر اساس گفته روانشناسان ۶ سال اول زندگی هر انسانی زمینه ساز رشد و بلوغ آن شخص در آینده است. این در حالی است که کودکان استان سیستان و بلوچستان به جای اینکه در مهدکودک ها باشند به حال خود رها شدند و فقط درصد کمی از مردم توانایی این را دارند که فرزندان خود را به مهدکودک بفرستند. ۲۰ درصد از کودکان این استان سوتغذیه دارند که این علت اصلی کمبود توان تحصیلی برخی از کودکان سیستان و بلوچستان است.
این فعال عدالتخواه خصوصی سازی آموزش را علت اصلی این جریان قلمداد کرد و گفت: مدارس به اصطلاح فوق لاکچری در تهران و برخی کلانشهرها روز به روز شکاف بین مردم را بیشتر می کند و دولت به جای اینکه از درآمد سرشار نفت برای ایجاد عدالت هرچه بیشتر در میان دانشجویان و دانش آموزان استفاده کند خود را کنار کشیده و میدان را به بخش خصوصی واگذار میکند. این در حالی است که بودجه ۲۰ شرکت سرمایه دار در ایران دو برابر آموزش و پرورش بوده اما مالیات دریافتی از آنها بسیار کمتر از این رکن مهم توسعه در تمامی کشورهای دنیاست.
وی گفت: حدود ۴۶ درصد دانش آموزان پسر استان سیستان و بلوچستان به مقطع متوسطه دوم نمیرسند. این آمار در دختران به ۲۳ درصد میرسد که در نوع خود فاجعه ای کم نظیر است. کودکان مناطق کم برخوردار رویایی برای آینده شغلی خود نداشته و دنیا را در حد قاچاق و خرده فروشی تصور میکنند. کل راهکار دولت هم در این زمینه جمع آوری کمک های خیرین برای ساخت مدارس و آوردن معلمی با حقوق ماهانه ۲۰۰ هزار تومان است.
جهانتیغ در پایان از پولی بودن اکثر دانشگاه های سیستان و بلوچستان انتقاد کرد و گفت: اکثر دانشگاه های استان آزاد و پیام نور بوده و غالبا به تحصیل رشته های علوم انسانی مشغول هستند که این دوای درد مردم سیستان نیست. بلکه در دانشگاه ها باید به رسد مهارت دانشجویان سیستانی بپردازند تا وارد دنیای کار شده و از این فضا فاصله بگیرند. در یک کلام میتوان گفت سیستان و بلوچستان بهشت مسئولان است چرا که آنها میدانند مردم چشم و گوش بسته این استان به فکر مطالبه گری و احقاق حقوقشان نیستند و کار برایشان راحت تر است.