
خدمت ناکرونایی؛ فرجهای که داده نشد/علت فراخوان پزشکان و پرستاران مشمول بدون مهلت قانونی چیست؟
حالا به یمن حضور این ویروس باید تا جایی که میشود در خانه بمانیم و صرفا برای انجام کارهای ضروری با رعایت اصول خودمراقبتی در سطح شهر حاضر شویم، اما گروهی باید و حتما برای خدمت به مردم حاضر شوند از کادر درمانی و نیروهای شهرداری گرفته تا نیروی نظامی کشور و پزشکان وظیفه و سرباز پرستاران.
تبصره ۱ ماده ۳۳ قانون خدمت وظیفه عمومی میگوید که دانشجویان مقطع کاردانی حداکثر دو و نیم سال، کارشناسی ناپیوسته و کارشناسی ارشد ناپیوسته سه سال، کارشناسی پیوسته پنج سال و کارشناسی ارشد پیوسته شش سال، دکترای پیوسته هشت سال و دکترای تخصصی شش سال از به جهت تحصیل از خدمت سربازی معاف هستند و پس از فراغت تحصیل در هر یک از این مقاطع، یکسال مهلت معرفی خود به سازمان وظیفه عمومی ناجا جهت گذراندن دوره آموزشی و در نهایت خدمت را دارند.
در طول این مهلت یکساله برخی از مشمولین خود را جهت خدمت معرفی میکنند، اما برخی نیز تصمیم دارند تا در مقطع تحصیلی دیگر مشغول به تحصیلی شوند و به همین دلیل در طول این مهلت یکساله، برنامهریزی و تلاش میکنند تا در آزمون مقطع بعدی پذیرفته شوند.
خدمت سالم_١: سربازان با کرونا چه میکنند؟ / وضعیت سلامت و بهداشت پادگانها چگونه است؟
نکته اینجاست که شیوع ویروس کرونا، اما همه این برنامهها و مواد قانونی را بهم ریخته و حالا به جهت طرح ضرورت، سازمان وظیفه عمومی ناجا تمامی مشمولان فارغ التحصیل رشتههای پزشکی و پیراپزشکی را برای بکارگیری در مراکز درمانی نیروهای مسلح در فروردین ماه به خدمت سربازی فراخواند.
خب قطعا این نکته منطقی است که به دلیل شرایط حساس سلامت کشور و جامعه، نیروی نظامی موظف به تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای مقابله با این ویروس و جلوگیری از ادامه شیوع آن است، اما سوال و نقد زمانی مطرح میشود که در حال حاضر سه گروه از پزشکان وظیفه و سرباز پرستاران مشغول خدمت در دوره ضرورت هستند، اول مشمولان سربازی که دوره ۲۱ ماهه خدمت خود را گذراندهاند، اما با شیوع ویروس کرونا در کشور، موظف به ادامه خدمت خود، تحت همین دوره ضرورت هستند و تا پایان این دوره ترخیص نمیشوند و دوم مشمولان اسفندماه که به جهت مقابله با این ویروس، دوره آموزشی کوتاهی را گذراندند و وارد مراکز درمانی شدند و سوم مشمولان اردیبهشتماه که با دستور سازمان وظیفه عمومی از ششم اردیبهشت خدمت خود را بدون گذراندن دوره آموزشی آغاز کردند.
سوال اینجاست که آیا نیروی انسانی مورد نیاز جهت مقابله با ویروس کرونا به این یه گروه تامین نشده است؟ مسئولین وزارت بهداشت اظهار دارند که نیروی انسانی بقدر کافی وجود دارد و در برخی بیمارستانهای کشور حتی شاهد تختخالی از بیمار مبتلا به کرونا هستیم و این یعنی به نیروی انسانی بیش از تعداد فعلی نیازی نیست.
البته عدم نیاز به جذب مشمولانی بغیر از این سه گروه را میتوان در گزارشهای دانشجو از وضعیت سربازان نیز متوجه شد؛ به گزارش خبرنگار دانشجو در برخی از پادگانها و محلهای خدمت، سربازان رسته بهداشت و درمان، خدمتی غیر مرتبط با تخصص خود انجام میدهند و اصلا بر اساس تخصص، مشغول به خدمت نیستند و به کار و خدمتی غیر مرتبط با تخصص پزشکی و پرستاری مشغول هستند.
خدمت سالم_٢:وضعیت تغذیه سربازان در شرایط شیوع کرونا چگونه است؟ / برخی پادگانها سلیقهای عمل میکنند
خبرگزاری دانشجو ضمن طرح این سوال از سازمان وظیفه عمومی ناجا و تلاش جهت گفتگو با مسئولین مرتبط، اما پاسخی از سوی مسئولین دریافت نکرد و سازمان وظیفه عمومی ناجا نیز پاسخگویی به چرایی این فراخوان در این وضعیت را به ستاد کل نیروهای مسلح محول کرده و این سرویس همچنان موفق به گفتگو با مسئولین و پاسخ علت این فراخوان نشده است.
با این وجود، اما به نظر میرسد در شرایطی که سه گروه از مشمولان مشغول به خدمت هستند و البته در مواردی مشغول به خدمتی غیر مرتبط با تخصص خود، قطعا اعزام جدید پزشکان و پرستاران لزومی ندارد و باید به این نکته توجه داشت که اعزام غیر ضروری نیروی انسانی و مشغول شدن آنها بیش از حد لازم بخش درمانی و همچنین مواجهات و حضور غیر ضروری آنان علاوه بر خستگی، منجر به افزایش احتمال ابتلای این افراد به ویروس کرونا میشود و سلامت این افراد برای حضور در صحنه مبارزه با ویروس کرونا در ادامه این زنجیره انتقال در ماههای آتی، بسیار مهم و ضروری است.
نکته مهمی که این میان مغفول مانده آن است که پزشکان و پرستاران مشمول قصد داشتند برای پذیرفته شدن در مقطع دکتری تخصصی از مهلت یکساله خود استفاده کرده و برنامهریزی داشتند، اما حالا به جهت این فراخوان تمام برنامهریزی و اقداماتشان بهم ریخته و ممکن است چند سال از دریافت مدرک تخصص خود جا بمانند.
خدمت سالم_٣: کسی صدای حافظان امنیت را میشنود؟ / وضعیت سربازان در شهرهای مرکزی و مرزی خوب نیست
دیگر آنکه اگر قرار بر فراخوان جذب مشمولین جدید برای تامین نیروی انسانی است، پس دلیل عدم ترخیص گروه اول پزشکان وظیفه و سرباز پرستارانی که دوره خدمتشان تمام شده چیست؟ آیا واقعا با ترخیص این گروه اول، نیروی انسانی تامین نمیشود؟ آیا واقعا به این تعداد پزشک و پرستار سرباز به جهت مقابله با کرونا نیاز داریم؟
همچنین آنکه به نظر میرسد تا کنون برای این گروه از سربازانی که دوره خدمت خود را به پایان رساندهاند، اما به جهت ضرورت همچنان مشغول به خدمت هستند، تسهیلاتی در نظر گرفته نشده است؛ نکته مورد بحث اینجاست که آیا بهتر نیست در خصوص سربازانی که در موقعیت فعلی کشور، چه بیش از حد دوره ۲۱ ماهه خود و چه بر اساس دوره، مشغول به خدمت برای مقابله با ویروس کرونا هستند، تسهیلاتی در نظر گرفته شود؟ و همینطور پرداخت حقوق آنان به جهت خدمت در دوره ضرورت برابر با حقوق کادر نظامی باشد؟ و یا با این گروه تا پایان دوره ضرورت، قراردادی کاری منعقد شود و آنها نیز از تسهیلاتی بیشتر از تسهیلات صرفا یک سرباز بهرهمند شوند.
همه میدانیم که زمان قطعی کنترل شیوع ویروس کرونا در کشور قابل پیشبینی نیست و قطعا باید نیروی لازم و تازه نفس تا پایان زنجیره انتقال و تا کشف آخرین مورد ابتلا به این ویروس در بخش درمانی کشور حاضر باشد از طرفی فعال شدن مجدد ادارات و رفت و آمد مردم در سطح شهر نیز قطعا نمودار مبتلایان به این بیماری را صعودی خواهد کرد به نظر میرسد که با توجه به این دو نکته بکارگیری تمام مشمولان در این دوره نه تنها لزومی ندارد که منجر به خستگی همه نیروهای انسانی لازم برای مقابله شیوع ویروس کرونا و کمبود نیروی انسانی جدید در آیندهای میشود.
خبرگزاری دانشجو علی رغم پیگیریهای خود، اما تاکنون موفق به کسب پاسخ ازهیچ کدام از مسئولین نظامی و انتظامی درباره این مسئله نشده و همچنین آنکه سازمان وظیفه عمومی نیز پاسخ به سوالات خبرگزاری دانشجو را به ستاد کل نیروهای مسلح محول کرده که از سوی این ارگان نیز هنوز پاسخی برای سوالات به دست نیامده و همچنان خبرگزاری دانشجو اماده دریافت نظرات و انتشار پاسخ مسئولین خواهد بود.
نمیدونم چرا تو این مدت هیچ یک از رسانه ها به این موضوع نپرداخته بودند؟
لطفاً موضوع اجرای رای شماره ۲۰۷۱ هیات عمومی دیوان عدالت اداری را پیگیری بفرمایید. توضیحات تکمیلی در این خصوص به ادمین کانال و ایمیل خبرگزاری ارسال شد.
امیدوارمموضوع ما را هم پیگیری کنید.لطفاً چرایی اجرا نشدن رای شماره 2071 هیات عمومی دیوان عدالت اداری رو از مسئولان دیوان و سازمان وظیفه عمومی جویا شوید.تو بلاتکلیفی گیر کردیم و کسی بهمون جواب نمیده.