با کشته شدن غلامرضا منصوری قاضی فراری دستگاه قضا ابهاماتی در ذهن افکار عمومی ایجاد شده است مبنی بر اینکه آیا مرگ وی مشکوک بوده است یا نه؟
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمدمهدی احمدی؛ آخرین روز هفته گذشته خبری در رسانههای خارجی مبنی بر کشته شدن قاضی منصوری در هتلی در کشور رومانی منتشر شد. بعد از گذشت چند ساعت و منتشر شدن این خبر در رسانههای داخلی، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان این خبر را تایید کرد که این اتفاق مهر تاییدی بر کشته شدن قاضی منصوری در رومانی بود.
بنابر ادعای برخی رسانههای خارجی، جسد حجت الاسلام غلامرضا منصوری در حالی در بیرون محل اقامتش در هتلی در رومانی پیدا شده که به نظر میرسد از پنجره اتاق سقوط کرده و کشته شده است.
همچنین موسوی خاطر نشان کرد: بر این اساس ما از مقامات و پلیس رومانی میخواهیم به وظایف قانونی خود عمل کرده و در خصوص نحوه و علت دقیق این حادثه گزارش رسمی را به ایران ارائه نمایند.
قاضی منصوری کیست؟ غلامرضا منصوری متولد سال ۱۳۴۵ در شهر بجنورد، قاضی بازنشسته دستگاه قضایی است که در زمان فعالیت خود، قاضی اجراییات بخش لواسانات، بازپرس شعبه ۹ دادسرای کارکنان دولت و قاضی دادسرای فرهنگ و رسانه بوده است.
پس از تشکیل دادگاه اکبر طبری، معاون اجرایی رئیس سابق دستگاه قضایی کشور، نام غلامرضا منصوری بر سر زبانها افتاد و در پی آن متهم به مشارکت در باند رشوه خواری در قوه قضاییه شد. در همین مدت بود که خبرهایی مبنی بر اینکه وی در خارج از کشور به سر میبرد، منتشر شد و براساس برخی از اخبار، وی برای درمان به آلمان سفر کرده بوده که این مورد توسط مقامات قضایی کشور مبنی بر خروج وی از کشور در مرداد ۹۸ تایید شده بود.
بعد از رسیدگی به پرونده اکبر طبری، مشخص شد غلامرضا منصوری متهم ردیف نهم پرونده قضایی طبری متهم به دریافت رشوه بالغ بر ۵۰۰ هزار یورو است؛ از این رو قوه قضاییه با کمک وزارت امور خارجه و همچنین اینترپل ایران قصد استرداد قاضی فراری دستگاه قضایی را به کشور داشتند تا بتوانند به تخلفات وی رسیدگی کنند و محاکمهای برای آن در نظر بگیرند.
از این رو درخواست ایران به پلیس بین المللی ارسال شد و پلیس بین المللی درصدد بود تا قاضی فراری را در هرکجا حضور دارد دستگیر کرده و در اختیار پلیس ایران قرار بدهد. در همین راستا در فضای رسانهای کشور و همچنین فضای مجازی صحبت از قاضی منصوری شد.
اظهارات در فضای مجازی به طوری شد که غلامرضا منصوری در اولین واکنش رسمی به اتهاماتش با انتشار یک ویدیو در فضای مجازی بیان کرد که برای دفاع از خود به ایران خواهد آمد.
موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری بیان کرد: بر اساس اطلاعاتی که داریم ایشان به سفارت ایران در رومانی مراجعه کرده و گفته است که چه کار کنم و درخواست راهنمایی کرده است، سفارت ایران نیز به ایشان برای بازگشت به میهن راهنماییهایی ارائه داده است.
وی با بیان اینکه ایشان بر اساس حکم مراجع قضایی کشور از طریق اینترپل ایران تحت تعقیب بودهاند، ادامه داد: ظاهراً ایشان در آنجا حالشان خوب نبوده و به بیمارستان مراجعه میکنند و در آنجا تحت محافظت قرار گرفته و بازداشت میشوند.
موسوی ادامه داد: وزارت امور خارجه در مورد اجرای احکام و دستورات مراجع قضایی راسا ورود پیدا نمیکند بلکه سعی میکند اجرای آنها را تسهیل کند و اینکه به صورت قانونی این اقدامات انجام شود.
همچنین اسماعیلی سخنگوی قوه قضاییه از دستگیری غلامرضا منصوری، قاضی متهم به دریافت ۵۰۰ هزار یورو رشوه در پرونده اکبر طبری در کشور رومانی خبر داده بود.
در پی افشای نام این متهم و اتهامش و انتشار ویدئوی پاسخ وی، به تقاضای مسئولان کشورمان پیگیرد منصوری در دستور کار اینترپل قرار گرفت و خبر رسیده بود که منصوری در بخارست بازداشت شده و به محض برداشته شدن محدودیتهای کرونایی به ایران عودت داده خواهد شد. این درحالی است که برخی رسانههای خارجی مدعی بودند که قاضی دادگاه رومانی به وی آزادی مشروط تا ۲۰ تیرماه اعطا کرده بوده است.
چه شد؟ اما خبری در روز جمعه منتشر شد که همگان را متحیر ساخت، «مرگ قاضی منصوری در رومانی» این خبر را اولین بار حساب کاربری رسمی «رادیو فردا» در توئیتر به نقل از خبرنگار خود در بخارست منتشر کرد. این بنگاه خبرپراکنی مدعی شد که جسد «غلامرضا منصوری» قاضی ایرانی که قرار بود بهمنظور پاسخگویی به اتهامات خود به ایران بازگردد، در رومانی پیدا شده و هویت جسد نیز به تأیید رسمی رسیده است.
در همین راستا هادی شیرزاد رئیس پلیس بین المللی ناجا با اعلام این خبر، اظهارداشت: پیامی از اینترپل بخارست (کشور رومانی) دریافت کردیم مبنی بر اینکه برای فرد تحت تعقیب اعلان قرمز آقای "غلامرضا منصوری" یک حادثه غیرمترقبه رخ داده و وی خود را از پنجره هتل محل اقامتش در بخارست به پائین پرت کرده است.
وی تصریح کرد: پلیس بخارست با تاکید بر خودکشی آقای منصوری، فوت وی را تائید کرده است.
رئیس پلیس بین الملل ناجا خاطرنشان کرد: تحقیقات در این رابطه از سوی پلیس بین الملل جمهوری اسلامی ایران ادامه دارد و اخبار تکمیلی آن متعاقبا اطلاع رسانی میشود.
آیا پای منافقین درقتل منصوری در میان است؟
سوالی که اکنون به وجود میآید این است که چرا نهادهای امنیتی و سفارت ایران در رومانی حافظ جان این شخص نبوده اند، مگر غیر از این است که یکی از وظایف سفارتخانههای کشورمان در کشورهای دیگر حفظ جان اتباع ایرانی است؛ فارغ از تبع ایرانی بودن، این فرد متهم یکی از پروندههای بزرگ فساد در کشور بوده که باید در حفظ جان آن فرد حساسیت های لازمی در نظر گرفته می شد.
سوال دوم این است که چرا قاضی رومانیایی غلامرضا منصوری را به طور مشروط آزاد کرده بود؟ اگر این اتفاق صورت پذیرفته چرا پلیس کشور رومانی از این شخص حفاظت نکرده است؟
سوال سوم این است که آیا پای افراد ضد انقلاب و منافقین در میان بوده است؟
مصطفی خوشچشم کارشناس مسائل بین الملل می گوید: منافقین دیروز مدعی شده بودند یک پرواز قشمایر به بلغارستان فرستاده شده تا منصوری و دو زندانی معمولی دیگر ایرانی را به تهران برگردانند. همچنین ادعا کردند دادستان رومانی به دلیل شکایتهای حقوقی که در اروپا و آمریکا در زمینه منصوری در جریان بوده اجازه سفرش به صوفیه بلغارستان برای پرواز به تهران در پنحشنبه شب را نداده بوده است.
وی ادامه داد: حتی خود منافقین هم معترفند که منصوری خودش میخواست به ایران برگردد. با این حال هماکنون رسانههای معاند و منافق تلاش دارند این شایعه که کار ایران و سپاه است را القا کنند.
خوشچشم تصریح کرد: این احتمال وجود دارد که ضدانقلاب و منافقین و همچنین کسانی که از احکام منصوری زخم خورده بودند؛ دست به قتل وی زده باشند؛ زیرا آنها دیدند منصوری در حال بازگشت به ایران است و دیگر دستشان به او نمیرسد.
وی اظهار داشت: یکی از رسانههای معاند ادعا دارد در سایتی گفته شده قبل از اینکه منصوری از پنجره به بیرون پرتاب شود؛ از بالای پلههای هتل به پایین هل داده شده است! اما آیا یک قاتل حرفهای چنین کاری انجام میدهد؟ حتی اگر چنین باشد چنین اقدامی بیشتر حاکی از عصبانیت و قصد ترساندن و رعب قبل از کشتن فرد است. اگر واقعا ماجرای قتل در میان باشد؛ باید سرنخ ماجرا را در میان ضدانقلاب و منافقین که از قاضی منصوری زخم خورده بودند، جستوجو کرد.
وی اظهار داشت: پلیس، دولت و دستگاه قضائی رومانی باید پاسخگو باشند و بگویند چرا کارشکنی کردند و چرا از کسی که هم مورد پیگرد جمهوری اسلامی و هم تحت تعقیب ضدانقلاب از طرف محاکم اروپایی و آمریکایی بوده محافظت نکردند؟ همچنین ایران باید سریعاً اطلاعات پرونده از جمله دوربینهای مداربسته هتل را از رومانیاییها بخواهد.
با پیش آمدن این سوالات، پرونده قتل قاضی منصوری دچار گرههایی می شود که باید از نهادهای مورد اشاره به این موضوع سوال شود تا مشخص گردد که چرا این اتفاق پیش آمده است.
با کشته شدن قاضی منصوری تکلیف پرونده طبری چه میشود؟ علی باقری در گفتگوی زنده تلویزیونی در رابطه با مرگ متهم، غلامرضا منصوری در رومانی گفت: مطلع شدیم یکی از شهروندان ایرانی در رومانی که تحت تعقیب دستگاه قضایی بود درگذشته است. سفارت ایران در بخارست و پلیس اینترپل ایران پیگیر موضوع هستند تا از زوایای حادثه مطلع شوند.
دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: ابعاد مختلف پروندهای که منصوری درگیر آن بود به دلیل اینکه طرفهای دیگر موضوع در اختیار قوه قضاییه هستند، روشن است و نبود وی صدمهای به ابعاد مختلف پرونده وارد نمیکند.
حال با کشته شدن غلامرضا منصوری قاضی فراری دستگاه قضا ابهاماتی در ذهن افکار عمومی ایجاد شده مبنی بر اینکه آیا مرگ وی مشکوک بوده است یا نه؟ اگر این اتفاق ثابت شود باید دید پشت پرده چه کسانی بودهاند که از حضور غلامرضا منصوری در ایران هراس داشتند. در هر صورت وزارت امور خارجه باید پیگیر این موضوع باشد که اولا چرا رومانی و پلیس این کشور در کار خود اهمال کرده بودند و نکته بعدی این است که چه کسانی از کشته شدن قاضی منصوری نفع می بردند.
به هر حال این اتفاق باعث میشود پرونده مشهوری که این روزها در دستگاه قضا در کشور در دست رسیدگی است و در کانون توجهها قرار دارد را بیش از پیش داغ کند.