گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، سعید پورملائی هریس؛* زمانی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به صورت رسمی وارد جنگ هشت ساله تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه ایران شد، یک نیروی پیاده مجهز به سلاحهای سبک بود که عمدتاً در حال نبرد با گروههای تروریستی و جدایی طلبان در شرق و غرب کشور به سر میبرد.
اگرچه در ماههای ابتدایی این نهاد انقلابی با مشکلات فراوانی چه در سازماندهی سازمان رزم و چه در تأمین تجهیزات روبه رو بود اما با برکناری بنی صدر از سمت ریاست جمهوری و برداشته شدن موانع داخلی سپاه به سرعت برای آزادسازی مناطق تحت اشغال کشور شروع به تشکیل یگانهای جدید از تیپها و لشگرهای زرهی زد.
در کنار این یکی از مواردی که جزو ملزومات حیاتی هر نیروی نظامی در طول یک جنگ محسوب میشود، یگان مهندسی رزمی است. در طول جنگ یگانهای مهندسی رزمی سپاه که عمدتاً از نیروهای جهادگر تشکیل شده بودند نقش مهمی در ایجاد زیر ساختهای عمرانی و مهندسی مرتبط با نبرد بر روی زمین را بر عهده داشتند. ساخت پل خیبر در عمل خیبر، ساخت پل بعثت بر روی رودخانه اروند در عملیات والفجر ۸ و ایجاد هزاران خاکریز و سرپل تنها بخش کوچکی از این خدمات است.
زمانی که نبرد ۸ ساله به پایان رسید و با توجه نیاز کشور برای ترمیم آسیبهایی که در طول جنگ به کشور وارد آمده بود در قالب قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا وارد عرصه عمرانی کشور شدند. از آن زمان تاکنون صدهاپروژه کوچک و بزرگ توسط این قرارگاه به سرانجام رسیده است. از جمله مهمترین این پروژهها میتوان به ساخت سد کرخه و همچنین سد گتوند اشاره کرد. علاوه بر این سطح فناوری به کارگرفته شده در این پروژهها نیز به سرعت افزایش یافته است. به عنوان مثال پالایشگاه ستاره خلیج فارس به عنوان بزرگتر واحد پالایشی در حوزه تبدیل میعانات گازی به بنزین توسط این قرارگاه توسعه یافته به گونهای که ایران را از وارد کننده به صادرکننده بنزین تبدیل کرده است.
تمام این پروژه در حالی با کمترین میزان کمک خارجی به بهره برداری رسیده که کشور با انواع تحریمها به خصوص در حوزه نفت و گاز روبه رو است. طبیعی است که قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا علاوه بر استقلال فناوری توانسته است قدمهای مهمی در کاهش هزینه پروژههای عمرانی بردارد. هم اکنون نیز این قرارگاه تنها در مناقصه برای پروژههای بالای ۵۰۰ میلیارد تومان وارد عمل میشود و علاوه بر آن همکاری گسترده و جدی با بخش خصوصی دارد. البته تمام این همکاریها در حالی است که اتهامات مختلفی در خصوص گرفتن جای بخش خصوصی از سوی محافل ضد انقلابی به این قرارگاه وارد میشود.
زمانی میتوان به تاثیرگذاری قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا پی برد که بر تحریمهای اقتصادی آمریکا بر ضد این نهاد نگاهی بیندازیم. در طول ۱۰ ساله گذشته آمریکا علاوه بر تحریم مستقیم این نهاد تلاش کرده تا با تحریمهای ثانویه و اجرای اقدامات اف.ای.تی.اف از همکاری سایر نهادهای مالی در داخل کشور با این نهاد جلوگیری کرده و یک نوع خود تحریمی بر این نهاد انقلابی وارد کند.
خوشبختانه قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا به خصوص در دوران ریاست دکتر سعید محمد علاوه بر خنثی کردن این تهدیدات اقدامات جدی و جسورانهای را برای کمک به عمران کشور به خصوص در حوزه جهش تولید ملی بردارد. به صورت طبیعی این تلاشها به هیچ عنوان مطلوب دشمنان انقلاب اسلامی نیست و آنها تلاش خواهند کرد تا با اقدامات مختلف در این مسیر مانع تراشی کنند اما حرکت کلی این قرارگاه نشان داده که هیچ مانعی نمیتواند در مقابل اراده نگهبانان انقلاب اسلامی خللی ایجاد کند.
سعید پورملائی هریس - فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.