نگاهی به طرحها و لوایح مهمی که هفته گذشته در دستور کار نمایندگان مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است.
گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو- آرش آقابراری، جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بعد از یک هفته تعطیلی نهاد قانون گذاری، در روز یکشنبه ۱۵ تیر ۹۹ و طبق روال جلسات گذشته مجلس با حضور وزرای دولت در جهت ارائه گزارشهایی از وزارت خانههای خود به نمایندگان مجلس یازدهم برگزار شد.
در ابتدای جلسه محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن تشکر از همکاران و نمایندگان مجلس اظهار داشت: حضور وزیر محترم امور خارجه جناب دکتر ظریف، معاونین و همکارانش را خیرمقدم عرض میکنم.
در ادامه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه به پشت تریبون مجلس رفت و با اشاره به تحولات بین المللی جهان و سیاست جمهوری اسلامی در قالب این تحولات، اظهار داشت: امروز دنیا شاهد یک تحول عمده در روابط بین الملل است که شاید در ۱۰۰ سال گذشته یا لااقل در ۷۰ سال گذشته بعد از پایان جنگ جهانی دوم بی سابقه است. این تغییرات در روابط بین الملل بنیادین بوده و ماهیت بسیاری از مفاهیم و روابط بین الملل در حال تغییر است.
وی در بیان تحول دوم افزود: جابهجایی مراکز و کانونهای قدرت در روابط بینالمللی حرکت از جهانی که همه چیز آن در غرب اتفاق میافتد از اتفاقات مهم تا تصمیمگیریهای مهم همه غربمحور بود، به جهانی که امروز پساغربی شده است یعنی جهانی که در آن غرب محور تمام تحولات بینالمللی نیست.
ظریف با تاکید بر اینکه ما دیدگاه جناحی و حزبی نداریم، تصریح کرد: در وزارت امور خارجه حزبی شدن به معنای پایان دادن به عضویت در این وزارتخانه است؛ ما آماده ایم همانطور که این امکان را داشتیم که بهترین روابط را با برادر شهیدم حاج قاسم سلیمانی داشته و هر هفته با ایشان جلسه هماهنگی داشته باشم این امکان را هم داریم که با همه شما نمایندگان برای پیشبرد اهداف انقلاب و نظام مقدس جمهوری اسلامی همکاری داشته باشیم.
سپس نمایندگان مجلس نقطه نظرات خود را پیرامون مسائل جهانی و عملکردی وزارتخارجه بازگو کردند. یکی از این افراد که به پشت تریبون مجلس رفت حجت الاسلام ذوالنوری رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بود. وی ضمن تشکر از زحمات ارزنده ظریف و دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: ریلگذاری و هدفگذاری در خصوص سیاست خارجی در دوران شما از ابتدا غلط بود و مسیر را کج ریلگذاری کردید و به سمتی حرکتی کردید که اهداف ملت محقق نشد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی یادآور شد: چرا پیمانهای دو جانبه مالی با کشورهای همسایه و کشورهایی همچون چین که باید مهمترین رابطه را با آن داشته باشیم، برقرار نکردید و به رغم تأکید مقام معظم رهبری نسبت به آنها بیمهری کردید تا آنجایی که مدتهای طولانی ما در این کشور سفیر نداشتیم و دیپلماسی اقتصادی تعطیل شده بود.
ذوالنوری افزود: اگر در گذشته روابط با چین را رها نمیکردید امروز این سطح از فشار اقتصادی به مردم وارد نمیشد بنابراین شما باید در این زمینه پاسخگو باشید و در پیشگاه خداوند استغفار کنید.
در ادامه ابوالفضل عمویی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه وزیر امور خارجه باید پیگیر راهبرد اخراج آمریکا از منطقه به عنوان پاسخی به شهادت حاج قاسم سلیمانی باشد، گفت: تصویر دستهای خون آلود حاج قاسم تصویری نیست که به این زودی از اذهان ما پاک شود.
ظریف: من صادقم/ تاریخ و آینده نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ایران هست
سپس ظریف در بخش دوم توضیح گزارش خود از تحولات بین المللی و سیاست جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ما آمدیم با همکاری هم آینده بهتری را برای کشور بسازیم، گفت: مقام معظم رهبری فرمودند اگر شما هم گزارش ملاقاتهای ظریف را خوانده بودید و برخوردهای او را با طرف خارجی دیده بودید، مانند ما او را شجاع، صادق و انقلابی میدانستید؛ آنچه که اتفاق افتاد آن نبود که شما گفتید، من هیچگاه مسائل داخلی را به خارج نبردم.
وی تصریح کرد: هرچه که گفتم مقام معظم رهبری شنیدند، اگر دروغ گفتم ایشان گفتند صادق هستم.
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه آمریکا و رژیم صهیونیستی، اصولگرا، لیبرال، اصلاح طلب، انقلابی و غیرانقلابی نمیشناسند، تصریح کرد: آنها با کل ایران، تمامیت ارضی و جغرافیایی ایران مخالف هستند، ما همه با هم در یکی کشتی هستیم و اقتصاد را همه باید با هم پیش ببریم.
ظریف با تاکید بر اینکه برجام تحمیلی بر آمریکا بود، تصریح کرد: تاریخ و آینده نشان خواهد داد که برجام سند افتخار ایران هست و خواهد بود و در تاریخ این کشور ثبت خواهد شد.
در ادامه رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه آژانس بین المللی اتمی نباید برای تکمیل حلقه اطلاعاتی و جاسوسی کشورهای متخاصم در کشور هر کاری را انجام دهد، بر ضرورت تلاش مضاعف وزارت امور خارجه برای تسهیل مبادلات تجاری و ارزی جهت رفع مشکلات اقتصادی کشور تاکید کرد.
سپس تریبون مجلس نوبت به سرپرست وزارت صمت رسید. حسین مدرس خیابانی سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: وزارت صمت ۴۰ تا ۴۵ درصد سهم تولید ناخالص داخلی، بیش از ۳۳ درصد سهم اشتغال و ۷۵ درصد سهم صادرات غیرنفتی را در بر میگیرد.
وی گفت: از یک هزار و ۲۰ واحد معدنی، ۱۴۶ واحد سرپا شده است از طرفی دیگر مسیر بعدی در حوزه تحقق جهش تولید، استفاده از شرکتهای دانش بنیان است.
در ادامه روح الله متفکرآزاد نماینده تبریز در مجلس به پشت تریبون رفت و با بیان اینکه سوءمدیریت عامل بروز تلاطمات اقتصادی در بازار است، گفت: قطعا مجلس منتظر نخواهد ماند که دولت چه زمانی از خواب بیدار میشود و در بازار تحرک ایجاد میکند.
همچنین روح الامینی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس خطاب به سرپرست وزارت صمت با انتقاد از اینکه صادرات شمش فولاد به خارج از کشور مانند صادرات نفت خام است و اشتغال را با مشکل مواجه میکند، گفت: بازار منطقه حق مسلم ما است.
در نهایت علی اکبر کریمی، نماینده اراک و کمیجان در مجلس یازدهم با بیان اینکه تاخیر در معرفی وزیر صمت پذیرفتنی نیست تاکید کرد که وزیر این وزارتخانه باید به سرعت انتخاب شود تا شرایط کنونی بازار ساماندهی شود.
نیکزاد: اینطور که نمیتوان کشورداری کرد
سپس مدرس خیابانی در پاسخ به نمایندگان، گفت: بازنگری درخواست خرید تضمینی که بدان اشاره شد به عهده شورای اقتصاد است که وزارت جهاد کشاورزی سقف قیمتهای فروش را مطرح میکند و وزارت صنعت، معدن و تجارت یکی از اعضای شورای اقتصاد است. همچنین کنترل بازار برعهده ستاد تنظیم بازار است که ۱۴ عضو دارد و این موضوع فرادستگاهی است و همه امکانات در اختیار وزارت صمت نیست که معمولا پاسخگو است.
وی با بیان اینکه اقتصاد ایران از حالت نفتی خارج شده و معدن جایگزین آن شده است، تاکید کرد که تولید شمش فولادی که از ۳۷ میلیون تن به ۴۲میلیون تن رسیده در سال ۱۴۰۰ به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید.
در آخر علی نیکزاد، نایب رئیسه دوم مجلس شورای اسلامی در تذکری در خصوص گزارش عملکرد سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت، گفت: اینکه گفته میشود در ستاد تنظیم بازار ۱۴ نفر هستند و هرکدام از وزرا یک رأی دارند باید شفاف شود.
وی تصریح کرد: در واقع بازار را با وزارت صنعت، معدن و تجارت میشناسند و این انتقاد وارد است که اولویت ارزی رعایت نشده و امنیت غذایی مدنظر قرار نگرفته است.
نیکزاد خاطرنشان کرد: همه باید پاسخگوی مردم باشند از این رو رئیس جمهور و مسئولان در این حوزه تصمیم مناسبی را اتخاذ کنند، اینطور که نمیتوان کشورداری کرد.
حواشی جلسه علنی روز یکشنبه
جلسه علنی مچلس شورای اسلامی در روز یکشنبه ۱۵ تیر ۹۹ خالی از حواشی نبود. زمانی که محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه به تشریح عملکرد وزارتخانه متبوع خود مشغول بود درگیریهای لفظی با برخی از نمایندگان مجلس داشت که دقایقی فضای مجلس دچار التهاب شد؛ که حتی حجت الاسلام سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر امور خارجه گفت: آقای ظریف چگونه است زمانی که با ۱+۵ مذاکره میکنید لبخند به لب دارید، اما با توپ پر به مجلس میآیید.
جلسه علنی روز چهارشنبه
رد اعتبارنامه تاجگردون
دومین جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در هفته گذشته روز چهارشنبه ۱۸ تیر ۹۹ برگزار شد که مهمترین دستور کار این روز بررسی اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون منتخب گچساران در مجلس یازدهم بود. ابتدا جلسه بدون اعلام قبلی به صورت غیر علنی برگزار شد و سپس در ساعت ۹:۱۰ دقیقه جلسه علنی به طور رسمی آغاز شد. ابتدا رئیس مجلس در تشریح نشست غیرعلنی مجلس شورای اسلامی، اظهار داشت: جلسه امروز از ساعت ۸ و ۱۰ دقیقه صبح آغاز و دستور کار پیگیری شده است البته از آنجایی که بحث امروز ما در رابطه با اعتبار نامه تاجگردون بود، مباحثی در این زمینه مطرح شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: تا این لحظه که جلسه علنی شروع شده، مباحثی در این زمینه مطرح شد و نمایندگان محترمی که به موضوع اعتراض داشتند در ۱۵ دقیقه وقت خود، مطالبشان را بیان کردند و آقای تاجگردون نیز به مدت ۳۰ دقیقه نکاتی که لازم بود نمایندگان در جریان آن باشند به سمع نمایندگان رساند و اکنون طبق دستور، جلسه علنی مجلس را پیش میبریم.
در ادامه حجت الله فیروزی سخنگوی کمیسیون تحقیق در نشست علنی روز (چهارشنبه ۱۸ تیرماه) مجلس شورای اسلامی، گزارش کمیسیون متبوعش را درباره اعتبارنامه تاجگردون قرائت کرد و سپس اعتبارنامه تاجگردون به رای گذاشته شد که با ۱۰۲ رأی موافق، ۱۲۸ مخالف و ۲۱ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۱ رأی مأخوذه در صحن با اعتبارنامه غلامرضا تاجگردون منتخب مردم گچساران در مجلس یازدهم موافقت نشد؛ و بدین صورت غلامرضا تاجگردون از حضور در مجلس یازدهم محروم شد.
در ادامه جلسه علنی، نمایندگان مجلس با تشکیل کمیسیون ویژه حمایت از تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی مجلس مخالفت کردند که در این باره قاضی زاده نایب رئیس مجلس با بیان اینکه نمایندگان در نشست امروز تشخیص دادند که فعلا نیازی به تشکیل کمیسیون ویژه نیست، گفت: مخالفت مجلس با تشکیل این کمیسیون، به معنای عدم حمایت از تولید ملی نیست.
سپس نمایندگان مجلس با یک فوریت طرح اصلاح قانون تعیین تکلیف استخدامی حقالتدریسان و آموزشیاران نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش موافقت کردند.
در نهایت نایب رئیس مجلس شورای اسلامی ضمن درخواست از رسانهها برای رعایت انصاف نسبت به انتشار برخی مطالب علیه قوه مقننه گفت: ودیعه تهیه مسکن نمایندگان قرض الحسنه است.