موفقیت شرکت اسپیس ایکس در بازگرداندن دو فضانورد به زمین با کپسول دراگون، دوران تازهای را برای آژانس فضایی آمریکا آغاز کرد.
به گزارش خبرنگار فناوری خبرگزاری دانشجو، داگ هارلی و رابرت بنکن، فضانوردان آمریکایی، روز یکشنبه ۱۲ مرداد از ایستگاه فضایی بینالمللی، برای اولین بار با استفاده از کپسول فضانورد دراگون یا اژدها، ساخته شرکت خصوصی اسپیس ایکس در آبهای خلیج مکزیک فرود آمدند.
این برای نخستین بار از زمان ماموریت ۴۵ سال پیش آپولو است که خدمه ناسا با یک کپسول به زمین فرستاده میشود. بعد از بازنشستگی ناوگان شاتلهای ناسا که قادر به فرود روی زمین بودند، فضانوردان آمریکایی با موشک و کپسولهای روسی به فضا میرفتند و برمیگشتند. با کامل شدن این ماموریت دوران تازهای برای آژانس فضایی آمریکا شروع میشود. این دو فضانورد حدود دو ماه (۶۴ روز) پیش در تاریخ ۳۰ ماه مه توسط کپسول دراگون با موشک فالکون ۹ اسپیسایکس به فضا پرتاب شده بودند و در ایستگاه فضایی بینالمللی اقامت داشتند.
هرلی و بنکن علاوه بر اثبات عملی بودن ایده ساخت و ارسال کپسولهای فضایی تجاری به خارج از جو زمین، در اقامت ۶۴ روزه خود در ایستگاه فضایی بینالمللی، چهار راهپیمایی فضایی انجام دادند و در انجام تحقیقات عملی مهمی سهیم شدند. به عنوان مثال رابرت بنکن با انجام راهپیماییهای اخیر، به عنوان سومین فضانورد از لحاظ رکورد تعداد و زمان راهپیماییها نامش را در میان رکوردداران فضانوردی ثبت کرد.
میلیاردها دلار به نفع دولت آمریکا در مورد اهمیت این اقدام باید بدانید که از سال ۲۰۱۱ تاکنون هیچ موشکی از خاک آمریکا فضانوردان را به خارج از جو زمین نبرده بود و این اقدام شرکت اسپیسایکس وابستگی فضایی آمریکا به راکتها و فضاپیماهای روسی را به کلی از بین برد. علاوه بر این، تا پیش از این، هیچ شرکت خصوصیای موفق به ارسال انسان به فضا نشده بود و این موفقیت اسپیسایکس در نوع خود منحصر بهفرد است.
از این پس کلیه ماموریتهای سرنشیندار ناسا به مدار زمین با خریداری خدمات از شرکتهای خصوصی مانند اسپیسایکس انجام خواهد شد. ناسا، آژانس فضایی آمریکا میگوید که این روش میلیاردها دلار از هزینهها کم میکند؛ پولی که میتوان از آن برای اعزام فضانوردان به ماه و مریخ استفاده کرد.
گفتنی است که علاوه بر اسپیسایکس که با پایان موفقیتآمیز این ماموریت از این پس خدمات مشابهی به ناسا ارائه خواهد کرد، شرکت بوئینگ هم درحال توسعه کپسولی برای انتقال فضانوردان به فضاست، هرچند این برنامه به دلیل مشکلات نرمافزاری در کپسول استارلاینر فعلا به تعویق افتاده است.
فرود بینقص بنکن و هارلی در ساعت ۲:۴۸ بعد از ظهر منطقه زمانی شرقی (۲۳:۱۸ دقیقه به وقت تهران) با کپسول «تلاش» دمو-۲ دراگون در آبهای خلیج مکزیک در سواحل پنساکولا کالیفرنیا فرود آمدند و با بیرون آمدن موفق از کپسول، لحظهای تاریخی را ثبت کردند.
پس از جدایی از ایستگاه فضایی بینالمللی و رها شدن در فضا، کپسول دراگون طی چهار مرحله آتش مستقل از آن فاصله گرفته بود. چند ساعت بعد یک مرحله آتش جداگانه دیگر، کپسول را در مدار مناسب برای قرارگیری در خط سیر به محدوده فرود قرار داد. در این مدار فضانوردان برای ساعاتی خوابیدند و با صدای پسرانشان که توسط پایگاه زمین پخش شد، برای ادامه ماموریت بیدار شدند. در مدت قرار داشتن در مدار، فضانوردان چندین دور پیرامون زمین گشتند و از روی ایران نیز عبور کردند.
قبل از آخرین مرحله تغییر مداری توسط موتورها، بدنه پایینی فضاپیما از آن جدا شد و با سقوط در جو سوخت و به همین دلیل وزن کپسول سرنشیندار به ۹ هزار و ۶۰۰ گرم کاهش یافت. این فضاپیما در هنگام ورود به جو به دلیل دمای بسیار بالای بدنهاش که به هزار و ۹۰۰ درجه سلسیوس رسیده بود، ارتباطش با ایستگاه زمینی به اندازه چند دقیقه قطع شد. اما بعد از گذر از این مرحله، دو چتره نجات فرعی آن در ارتفاع ۸/۵ کیلومتری و در ارتفاع ۸/۱ کیلومتری نیز چهار چتر اصلی نجات آن باز شد تا سرعت فضاپیما را به حداقل برساند.
یک کشتی همزمان با نزدیک شدن کپسول دراگون به سطح زمین به سمت خلیج مکزیک رفت. گفتنی است که روی این کشتی ۴۰ خدمه از شرکتهای اسپیسایکس و ناسا وجود داشت که شامل مهندسان فضاپیما، متخصصان بازیابی از آب و پزشکان میشدند.
زمانی که دراگون به درون آب سقوط کرد، تیمهای بازیابی برای باز کردن در دراگون وارد عمل شدند و این کار حدود یک ساعت طول کشید. د رنهایت نیز در کپسول باز شد و فضانوردان با موفقیت بیرون آمدند و پیش از انتقال با هلیکوپتر به ساحل مورد معاینه قرار خواهند گرفت.