دانشگاه صنعت نفت سالهاست که مورد کملطفی و بیتوجهی مسئولان قرار گرفته و در پی آن، دو دانشکده نفت تهران و علوم دریایی محمودآباد تعطیل شدند.
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو،هانا چراغی؛ * دانشگاه صنعت نفت جزو دانشگاههای دولتی است که در سال ۱۳۱۸ فعالیت خود را با عنوان «آموزشگاه فنی آبادان» آغاز کرده و بعدها چهار دانشکده نفت آبادان، اهواز، تهران، علوم دریایی محمودآباد را زیرمجموعه خود ایجاد کرد.
دانشگاه صنعت نفت جزو موسسات آموزش عالی قدیمی در ایران به شمار میرود و پیشینه درخشانی دارد. این دانشگاه تا چند سال پیش، در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری از طریق آزمون سراسری دانشجو پذیرش میکرد و فارغ التحصیلان را به استخدام وزارت نفت درمیآورد و در عرصه بین الملل به رسمیت شناخته شده بود.
دانشگاه صنعت نفت در دولت تدبیر و امید دستخوش تغییراتی شد که از مهمترین آنها میتوان به جلوگیری از استخدام دانشجویان در شرکتهای تابعه وزارت نفت اشاره کرد.این تحولات سالهاست که مورد اعتراض دانشجویان و دغدغهمندان صنعت نفت قرار گرفته، اما متاسفانه پیگیریها پیرامون آن، تا کنون نتیجه قابل قبولی نداشته و همچنان شاهد بلاتکلیفی وضعیت این دانشگاه و دانشجویان آن هستیم.
در حال حاضر دو دانشکده دانشگاه صنعت نفت (تهران و علوم دریایی محمودآباد) تعطیل هستند و فقط دو دانشکده نفت آبادان و نفت اهواز فعال هستند. در سال ۱۳۹۶ دانشکده نفت تهران در پی برگزاری آزمون استخدامی و تحصن دانشجویان، موقتا تعطیل شد و همچنان در تعطیلی بسر می برد. دانشگاه علوم دریایی محمودآباد نیز هنوز تعطیل است. دانشجویان و رشتههای تحصیلی این دو دانشکده در همان سالها به دانشکده نفت آبادان انتقال پیدا کردند و دیگر دانشجویی در آنها پذیرش نشد و مشخص نیست این تعطیلی تا چه زمانی ادامهدار باشد.
جدای از مسئله استخدام، دانشجویان این دانشگاه نسبت به محدود شدن تعداد رشتههای دانشگاه نیز معترض هستند و از این بابت نگرانند که شاید با اعمال و ادامه این محدودیت ها، به مرور دانشکدههای آبادان و اهواز نیز تعطیل شوند؛ همین مسائل باعث شده بسیاری رغبتی برای ادامه تحصیل نداشته باشند چرا که قرار نیست استخدام شوند و مشخص نیست چه سرنوشتی بعد از فارغ التحصیلی در انتظار آنان است.
اکنون برای بار دیگر، فعالان دانشجویی دانشگاه صنعت نفت صدای اعتراض خود را به گوش مسئولان رساندند و از نمایندگان مجلس درخواست رسیدگی به وضعیت این دانشگاه را داشتند. به طوری که بسیج دانشجویی دانشکده نفت آبادان اخیرا در نامهای خطاب به فریدون عباسی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس خواستار ورود و بررسی این کمیسیون به اقدامات نادرست وزارت نفت علیه دانشگاه صنعت نفت شد.
در این نامه نوشته شده:
متاسفانه مدت هاست که این مجموعه مورد کم لطفی و بی توجهیهای فراوانی از سوی وزارت نفت قرار گرفته است و همین امر موجب نارضایتی دانشجویان، مسئولین و کارکنان این مجموعه گردیده است. این وزارتخانه پیرو اقدامات قبلی خود در راستای تضعیف دانشگاه صنعت نفت قصد دارد با ایجاد محدودیت در جذب دانشجو و رشتههای تحصیلی این دانشگاه در سال تحصیلی جدید مجددا در راستای نابودی این مجموعه گام بردارد که این اقدام با مواضع و سیاستهای فعلی کمیسیون انرژی در قبال دانشگاه صنعت نفت در تضاد است.
آنچه مسلم است، دانشجویان دانشکده نفت آبادان نگران دچار شدن این دانشکده به سرنوشت دانشکده نفت تهران هستند و از نمایندگان مجلس شورای اسلامی درخواست رسیدگی به این وضعیت را داشتند؛ چرا که، گویی وزارت در نظر دارد این دانشگاه یا حذف شود یا به وزارت علوم واگذار شود. البته موضوع واگذاری بارها مطرح شده و هر بار با مطالبهگری و پیگیری دانشجویان و مسئولان مربوطه، اجرایی نشده، اما مشخص نیست که وزارت نفت، چه زمانی و به چه شیوهای این تصمیم خود را عملی کند. از این رو، دانشجویان تقاضای رسیدگی به این مسئله را از سوی نمایندگان مجلس در کمیسیون مربوطه دارند.
دانشگاه صنعت نفت، قدمتی ۸۰ ساله دارد و واگذاری آن به وزارت علوم اقدامی عجیب و قابل تامل است. به گفته دانشجویان، وزارت نفت با عملی کردن این تصمیم قصد دارد از زیربار مسئولیت اداره این دانشگاه شانه خالی کند و آن را بار اضافی میداند. این در حالی است که فارغ التحصیلان این دانشگاه از ظرفیت لازم برای استخدام در وزارتخانه و سایر بخشهای این مجموعه برخوردار هستند و برای پرورش آنها، هزینههای گزافی پرداخت شده که نباید آنها به حال خودشان رها شوند.
ناگفته نماند که طبق پیشنهادات فعالان دانشجویی دانشگاه صنعت نفت، وزارت نفت میتواند با ایجاد رشتههای بین رشتهای در این دانشگاه، بجای رشتههایی که به بهانه ناکارآمدی حذف شدند، تحول مثبتی در این دانشگاه ایجاد کند و دست از محدود کردن تعداد دانشجویان و میزان پذیرش آنان بکشد. حتی برای بالا رفتن کیفیت آموزشی این دانشگاه می تواند اقدام به جذب اساتید و هیات علمی جوان و باانگیزه کند. هر چند که به گفته محمدحسن مهری، مسئول بسیج دانشجویی دانشکده نفت آبادان، اخیرا خلاف این امر در حال وقوع است و عدهای افراد نورچشمی از نمایندگان مجلس که هیچ تخصصی در حوزه نفت ندارند و تحصیلات آنان غیرمرتبط است، به عنوان استاد و عضو هیات علمی به استخدام وزارت نفت درآمدند.
موضوعی که نباید از آن غافل شویم، بازگرداندن بورسیه شغلی به دانشجویان این دانشگاه و استخدام آنان در وزارت نفت است که این مهم، خواسته جدی دانشجویان دانشگاه صنعت نفت نیز بوده، چرا که انجام آن، تاثیر بسزایی روی کیفیت ورودیهای دانشگاه نیز خواهد داشت.
بازگرداندن بورسیه شغلی به دانشجویان دانشگاه صنعت نفت و استخدام آنان در وزارتخانه و شرکتهای تابعه آن، خواسته جدی دانشجویان است و پیگیر تحقق آن از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی هستند.
خالی از لطف نیست به این مهم اشاره کنیم که به گفته دانشجویان، وزارت نفت پیرو اقدامات قبلی خود قصد دارد در سال تحصیلی جدید در رشتههای تحصیلی و میزان جذب دانشجویان این دانشگاه محدودیت ایجاد کند و تاکنون فقط مجوز جذب دانشجو در سه یا چهار رشته تحصیلی را صادر کرده و به بهانه اینکه میتواند در صورت نیاز به استخدام فارغالتحصیلان این رشتهها در صنعت نفت، این نیروها را از بین فارغالتحصیلان دانشگاههای دیگر تامین کند، از جذب دانشجویان این رشتهها در سال تحصیلی جدید ممانعت کرده؛ این در حالی است که به گفته دانشجویان این دانشگاه، اگر واقعا تصمیم وزارتخانه بر این بوده که رشتههای تخصصیتری در این دانشگاه تدریس شود، میتوانست به شکلهای دیگری در این راستا اقدام کند.
گفتنى است، پيگيرىهاى خبرگزارى دانشجو پيرامون تعيين تكليف وضعيت فعاليت دانشگاه صنعت نفت و تحقق مطالبات دانشجويان آن، صحبت با مسئولان دانشگاه و وزارت ادامهدار خواهد بود.