محققان نانوذراتی ساختند که میتواند از سد خونی مغز عبور کرده و محتویات دارویی خود را در داخل مغز رهاسازی کند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، مهندسان زیستپزشکی در دانشگاه مهندسی تافتز نانوذرات مبتنی بر لیپید را توسعه دادند، نانوذراتی که قابل استفاده در انتقال سیگنالهای نرونی هستند. از آنها میتوان برای انتقال دارو، مولکولهای بزرگ و حتی پروتئینهای ویراستار ژن استفاده کرد. این نانوذرات قادرند از سد خونی مغز عبور کرده و خود را به مغز برسانند. محققان این نانوذرات را روی مغز موشها مورد آزمایش قرار دادهاند. نتایج این پروژه در نشریه Science Advances به چاپ رساندهاند.
با استفاده از این فناوری میتوان بر مشکل و محدودیتهای موجود در مسیر رهایش مواد دارویی به سیستم مرکزی عصبی غلبه کرد و فرصتهای تازهای به سوی استفاده از این نانوذرات برای دسترسی به مغز ایجاد کرد، جاییکه پیش از این امکان دسترسی به آن فراهم نبود.
کیائوبینگ زو از محققان این پروژه گفت: قدرت روش ما این است که بسیار متنوع و نسبتا غیر مختلکننده است. ما میتوانیم با بستهبندی طیف وسیعی از مولکولها داخل این نانوذرات لیپیدی، بدون نیاز به اصلاح شیمیایی، این مولکولها را به مغز برسانیم. همچنین میتوانیم بدون ایجاد اختلال در سیستم یکپارچه سد خونی مغز، از این سد عبور کنیم.
سد خونی مغز با لایهای از سلولهای اندوتلیال تشکیل شده است که رگهای خونی را در مغز محاط میکند و تنها امکان عبور برخی مواد را از طریق جریان خونی به مغز فراهم میکند. توانایی رهایش دارو در مغز و عبور از این سد همیشه یک چالش بزرگ بوده است.
محققان این پروژه دریافتند که برخی انتقال دهندگان عصبی دارای مجوز عبور از سد خونی هستند، آنها مولکولهای لیپیدی را به این ترکیبات متصل کردند و در نتیجه ساختارهایی ساختند که قابلیت حمل مواد به ویژه دارو را داشته و همچنین قادر به عبور از سد خونی مغز هستند.
این گروه تحقیقاتی با استفاده از این روش، یک داروی ضد قارچ، آمفوتریسین B را درون مغز موش رهاسازی کردند.