پژوهشگران میکروموتوری ساختند که با نوری کنترل شده میتوان از آن برای دستکاری محیط زنده استفاده کرد.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، ساختار و عملکرد سیستمهای زنده، نظیر پیشرانههای باکتریها، انگیزهای برای محققان به منظور طراحی و مهندسی موتورها، محرکها، حسگرها و رباتها در مقیاس میکرو و نانو است.
این پلتفرمها اصول زیستی را به طراحیهای دست بشر تبدیل میکنند و پلی میان ماشینهای سنتز شده و دنیای زیستی هستند.
به تازگی مقالهای در نشریه Nano Letters به چاپ رسیده است که در آن محققان موسسه نانوفتونیک دانشگاه جینان در گوانگژو چین، جزئیات مربوط به میکروموتور زنده با قابلیت چند منظوره را درج کردند. ویژگی بارز این دستگاه، فقدان نیاز به مواد مصنوعی است.
هونگبائو شین، از محققان این پروژه میگوید: «از آنجا که این میکروموتور نیاز به مواد مصنوعی ندارد، کاملا قابل انطباق با محیط زنده بوده و بدون اینکه مشکلات مصرف انرژی و تولید پسماند را هنگام سنتز داشته باشد میتواند تولید شود. کار ما نشاندهنده گامی رو به جلو در توسعه سیستمهای میکروتروبیوتیک زیستسازگار، هوشمند و پایدار با قابلیتهای چند منظوره است.»
دانشمندان با استفاده از سلولهای ریزجلبک CR بهعنوان ماده اولیه، میکروموتور زنده و چندمنظوره را ساختند که با نور کار میکند. این سیستم ممکن است بهویژه برای دستکاری غیرمستقیم و اختلالهای قابل کنترل اهداف زیستی مفید باشد.
شین در این باره گفت: «سلولهای طبیعی CR در محیط زندگی خود از قابلیت تحرک و جابهجایی برخوردار هستند که این امر ما را برای انجام این پروژه مشتاق کرد. با این وجود، حرکت جلبک بهصورت طبیعی غیرقابل کنترل است. با استفاده از یک نیروی نوری و از طریق اسکن نوری، ما این سلولها را به میکروموتورهای چرخشی قابل کنترل تبدیل کردیم.»
بسیاری از میکروموتورهایی که تاکنون ساخته شدهاند فقط عملکرد واحد دارند، در حالی که این میکروموتور میتواند بهعنوان پلتفرمی برای دستکاری، گردش غیرمستقیم اهداف مختلف و سلولها مورد استفاده قرار گیرد. این میکروموتور برای تحویل هدفمند و آزادسازی کنترل شده برخی مواد در محیط زیستی مناسب است.