گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، فاطمه کول؛ کرونا، کرونا، کرونا، کووید ۱۹، کووید ۱۹، کووید۱۹ واژه های آشنا هشت ماه اخیر تمام جهان، کرونایی که هشت ماه است زندگی را بر همگان سخت کرده؛ قرار بود با شروع فصل گرما برود؛ ولی نرفت.
افزایش آمار ابتلایان و شیب تند قربانیان به این ویروس به گفته وزیر بهداشت ما را در ابتدای سیاه چاله کرونایی قرار داده است. سیاه چاله ای که در شبانه روز گذشته هر ۴ دقیقه جان یک نفر را گرفت.
در حالی که انتظار میرفت بعد از فروکش موج کرونا در فروردین و اردیبهشت ۹۹، این بیماری در کشور کنترل شود، به یکباره همه پیش بینیها به هم ریخت و از خرداد تا کنون مدام با افزایش آمار کرونا در کشور مواجه هستیم. باتوجه به شروع فصل سرما و شروع آنفولزا توام با کرونا باید اقدامات جدی برای کنترل این ویروس به کار بست . اگر نخواهیم استراتژی قویتر در رعایت پروتکلهای بهداشتی به کار بگیریم، باید منتظر وخیمتر شدن اوضاع کرونایی در ایران باشیم.
این در حالی است که اغلب کشورها با رعایت دقیق پروتکل ها بهداشتی، توانسته اند از زنجیره انتقال این بیماری را کنترل کنند و آمار مرگ و میرها را پایین آورند. از جمله اقدامات در مهار کووید ۱۹ تشخیص، پیشگیری و کنترل عفونت در مراکز بهداشتی درمان، قرنطینه خانگی هدفمند، محدودیت مسافرت و رفت و آمد، فاصله اجتماعی و…، است.
با توجه به اینکه این بیماری روش درمان و واکسنی ندارد، مهم ترین کار جلوگیری از ابتلایان جدید و تشخیص سریع مبتلایان و قرنطینه آنان است. ساخت و تهیه کیتهای آزمایشگاهی و همچنین بالا بردن ظرفیت تولید، استفاده حداکثری از آزمایشگاهها با رعایت دقیق پروتکلهای تشخیصی WHO و انجام آزمایش PCR از مهمترین اقداماتی است در تشخیص سریع و کنترل این بیماری به کار بست.
باید پرسید در شرایطی صحبت از خود کفایی در تولید کیت تشخیص و حتی صادرات آن میشود ،چرا بخش های دولتی و خصوصی، انجام تست برای افراد مشکوک را فقط منحصر به سالمندان و مبتلایان به بیماران زمینه ای می کنند و از کمبود کیت تشخیص شکایت دارند!
در این شرایط با اعمال قرنطینه گسترده تر و هدفمند تر ،محدود کردن جاده های مسافرتی علی الخصوص شهرهای شمالی کشور مانع گسترش این بیماری شد. طرح ماسک اجباری زمانی بیان میشود که عملا نظارت چندانی درکار نیست و همچنان هم، افرادی بدون رعایت پروتکل های بهداشتی، زنجیره انتقال را افزایش میدهند.
پرواضح است در این میان تلاش دولت به تنهایی ثمر نمیدهد و تلاش مردم و سایر دستگاه های مردمی را هم می طلبد. با توجه به اینکه مراجعات در پیک سوم خانوادگی است.عدم برگزاری مهمانی ها، برگزاری مراسمات، جشن ها و.. را از عوامل موثر نام برد.
باید به این باور رسید که کادر درمان به تنهایی نخواهد توانست به مقابله با این ویروس بپردازد. استفاده همگانی از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و اصول بهداشت عمومی برای جلوگیری از ابتلا افراد ضروری است.
فاطمه کول - کارشناسی مامایی و عضو انجمن اسلامی مستقل دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.