برنامه «گفتگوی اجتماعی» رادیو گفتگو با موضوع کمبود انسولین از جو رسانهای تا حقیقت و با حضور دکتر سید حیدر محمدی مدیر کل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو به صورت تلفنی گفتگو کرد.
سید حیدر محمدی با بیان اینکه میزان واردات انسولین هر سال ثابت نیست، گفت: سال گذشته ۲۵ میلیون عدد انسولین وارد کشور شده است که مصرف انسولین مجموعهای از انسولینهای قلمی و «ویالی» هستند. انسولینهای ویالی به مقدار زیاد در بازار موجود است و مصرف میشود.
وی اشاره کرد: از چند سال گذشته، به تدریج مصرف انسولینهای قلمی افزایش و مصرف انسولینهای ویالی کاهش پیدا کرد که این موضوع پیرو توصیه پزشکان و راحت بودن مصرف انسولینهای قلمی صورت گرفت.
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو درباره میزان واردات انسولین به کشور اظهار کرد: سال ۱۳۹۷ حدود ۲۳ میلیون و سال گذشته ۲۵ میلیون انسولین واردات داشتیم. سال جاری تا این لحظه، ۱۷ میلیون انسولین به بازار ارائه کردیم که از این میزان، ۱۵ میلیون واردات ثبتی بوده است، یک میلیون و ۳۰۰ هزار انسولین در داخل تولید شده است و حدود ۷۰۰ هزار انسولین نیز واردات فوریتی بوده است. این میزان واردات نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۲۰ درصد افزایش داشته است.
وی یکی از مسیرهای جستجوی انسولین را سامانه «تیتک» سازمان غذا و دارو عنوان کرد و افزود: در این سامانه نام انسولین را وارد کنید، داروخانههایی که در آن زمان انسولین را ارائه میکنند، معرفی میکند.
محمدی درباره علت کمبود انسولین بیان کرد: در کشور کمبود انسولین وجود ندارد بلکه مردم از راههای دستیابی به آن به طور شفاف مطلع نیستند. تا زمانی که نتوانیم همه انسولین مورد نیاز کشور را بسازیم، باید آن را وارد کنیم و تا هنگامی که واردات انجام میدهیم نمیتوانیم آن را به طور کامل مدیریت و تنظیم کنیم، زیرا وابسته به خیلی از شاخصها از جمله ارز است.
وی با اذعان به اینکه مدتهای زیادی است که تامین ارز برای انسولین به مشکل برخورده است، اظهار کرد: تعداد کسانی که هر سال به دیابت مبتلا میشوند زیاد نیست بلکه گرایش مصرف انسولین از ویال به قلمی باعث شده است با وجود رشد ۲۰ درصدی تامین انسولین در کشور، با مشکل کمبود مواجه شویم.
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو تصریح کرد: میزان مصرف انسولین مردم با میزان تامین آن در کشور برابری ندارد و در واقع سرعت نیاز از سرعت تامین بالاتر است.
وی از تلاش برای تولید انسولینهای قلمی در کشور گفت و بیان کرد: در حال حاضر چهار شرکت در حال آماده کردن برای تولید انسولین قلمی هستند که دو شرکت تقریبا به تولید رسیده است. یک شرکت انسولین را از ماده اولیه تولید کرده و شرکت دیگر از مرحله مونتاژ تولید میکند.