شرکت بازرگانی دولتی ایران وعده تحویل ۱۰ هزار تن روغن خام در ۱۰ مرحله به کارخانه روغن نباتی جهان داده، اما هنگام عمل به وعده، بدهی خود را از مبلغ پرداختی کارخانه کسر میکند!
گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ اوایل شهریور امسال بود که دانشجویان مطالبه گر زنجانی خبر دادند که مواد اولیه به کارخانه روغن نباتی جهان اختصاص یافت. در واقع قرار بود که روغن خام مورد نیاز برای تولید یک سال روغن در اختیار کارخانه قرار گیرد، اما به نظر میرسد در مسیر تحقق این وعده، سنگ اندازیهایی صورت گرفته است.
کارخانه روغن نباتی جهان، که تا پیش از سال ۹۲ متعلق به بنیاد شهید بوده، در این سال با پایینترین قیمت در اختیار یک نفر فروخته شد. اما نکته این است که با توجه به اینکه کارخانه روغن جهان، از ابتدا در اختیار بنیاد شهید بوده، کارخانهای خصوصی به حساب میآمده است؛ بنابراین فروش آن، زیر نظر سازمان خصوصی سازی و در راستای اجرای اصل ۴۴ صورت نگرفته و به همین دلیل جزییات معامله این کارخانه شفاف نیست.
مهدی رضایی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان زنجان است که از ابتدای امسال در این سمت حضور یافته؛ او مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد استان زنجان نیز بوده و مدتی است که با گروهی از دانشجویان استان زنجان، درباره پرونده کارخانه روغن نباتی جهان پیگیری میکند. نامه نگاریها به نمایندگان مجلس برای برگزاری جلسات با مسئولان استانی با هماهنگی او در حال انجام است.
عمل به کمتر از نصف وعده!
رضایی آخرین وضعیت کارخانه روغن نباتی را به خبرنگار ماشرح میدهد و میگوید: مقرر شده است که شرکت بازرگانی دولتی، ۱۰ هزار تن ماده اولیه را در ۱۰ مرحله به کارخانه روغن نباتی جهان تحویل دهد. از سوی کارخانه نیز مبلغ ۵ میلیارد تومان برای دریافت هزار تن روغن خام به حساب شرکت بازرگانی واریز شده، اما این شرکت ۴۵۰ تن روغن خام به کارخانه تحویل داده است.
البته یکی از مشکلات کارخانه روغن جهان، بدهی به شرکت بازرگانی دولتی است. مبلغ دقیق این بدهی از سوی مسئولان مشخص نشده، اما گفته میشود این مبلغ مربوط به مبالغ کوپنهایی است که در دوران دفاع مقدس با ان ها، روغن در اختیار مردم قرار گرفته است.
رضایی توضیح میدهد: شرکت بازرگانی دولتی اعلام کرده است که در هر مرحله به جای ۱۰۰۰ تن روغن خام، ۴۵۰ تن روغن به کارخانه تحویل میدهد.
در واقع به ادعای شرکت بازرگانی دولتی، میزان بدهی کارخانه روغن نباتی به این شرکت به ازای ۵ هزار و ۵۰۰ تن روغن است که در هر بار واریز مبلغ از سوی کارخانه، شرکت یک دهم بدهی خود را برداشته و به ازای مابقی آن، روغن خام تحویل کارخانه میدهد!
رضایی میگوید: مالک کارخانه هم اعلام کرده است که در این شرایط حاضر به پرداخت مبلغ ۵ میلیارد تومان نیست.
ضرورت شفاف سازی روند فروش کارخانه روغن جهان
به گفته رضایی، مالک فعلی کارخانه مدعی است که هنگام خرید کارخانه، به او اطلاعی درباره این مبلغ بدهی به شرکت بازرگانی دولتی داده نشده است. اما او متن قرارداد را نیز افشا نمیکند تا مشخصا معلوم شود که در متن این قرارداد چه موضوعاتی مطرح شده است؟
در این شرایط، دانشجویان بهترین راه حل را پیگیری مساله از سوی قوه قضاییه میدانند. رئیسی در سفر استانی خود به زنجان پیگیر مساله این کارخانه شد و دادگستری استان را موظف به پیگیری موضوع کرد.
مطالبه دانشجویان؛ ورود دستگاه قضا
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی زنجان ادامه میدهد: درخواست ما از قوه قضاییه این است که بحث بدهی کارخانه روغن به شرکت بازرگانی دولتی در یک پرونده قضایی جداگانه بررسی شود و با موضوع تخصیص مواد خام تداخل پیدا نکند تا شرکت بتواند ماده خام را دریافت کرده و فعالیت خود را ادامه دهد. از طرف دیگر شکایت حقوقی شرکت بازرگانی نیز در جریان باشد.
رضایی به وضعیت این کارخانه اشاره میکند که قبل از واگذاری شرکت به مالک فعلی آن، حدود ۶۰۰ نفر کارگر در آن مشغول به کار بودند، اما اکنون کارگران شرکت به کمتر از ۱۰۰ نفر کاهش یافته است و این مساله علاوه براینکه معیشت مردم استان را به خطر انداخته، نگرانیهای امنیتی درخصوص اعتراضات کارگری ایجاد میکند.
به نظر میرسد راه حل اصلی برای مساله کارخانه روغن نباتی جهان، شفافیت قرارداد آن است و در این زمینه، علاوه بر مالک فعلی کارخانه و شرکت بازرگانی دولتی ایران، بنیاد شهید به عنوان مالک قبلی کارخانه نیز باید پاسخگوی مردم باشند.