واحد خواهران بسیج دانشجویی ۱۱۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی استان فارس در نامهای به رئیس قوه قضائیه اعلام کرد: امور زن و خانواده در قوه قضائیه نیاز به یک ملجأ و پناهگاه امنی دارند.
به گزارش دانشگاه خبرگزاری دانشجو، واحد خواهران بسیج دانشجویی ۱۱۰ دانشگاه و مرکز آموزش عالی استان فارس در نامهای به رئیس قوه قضائیه نوشتند: امور زن و خانواده در قوه قضاییه نیاز به یک ملجأ و پناهگاه امنی دارند.
متن نامه به شرح زیر است:
حضرت حجت الاسلام رئیسی ریاست محترم قوه قضاییه
با عرض سلام و احترام همان گونه که مستحضرید، زن و خانواده در جامعه ایرانی از جایگاهی والا و ارزشمند برخوردار است، اما متاسفانه در زمانی به سر میبریم که حوزهی امور زن و خانواده گرفتار مشکلات تقنینی، راهبردی و ساختاری بسیاری است. هنوز بسیاری از سیاستهای نظام انقلاب اسلامی در این امور عملیاتی نشده اند که این امر خود نشان از قصور دستگاهها و نهادهای ذی ربط دارد. در این میان آن چه که شاهدش هستیم، این است که متاسفانه پست و جایگاه حقوقی ویژهای با ماموریت تقنین، نظارت، پی گیری و ارزیابی مسائل حوزه زن و خانواده در مجموعهی تحت مدیریت جنابعالی تعریف نشده است!
چگونه است، قوه قضائیه که نماد و کارکرد اصلی اش عدل و دادخواهی است برای پیگیری، ساماندهی، همگرایی، امور مربوط به حوزهی زن و خانواده فاقد یک جایگاه و ساختار تشکیلاتی قوی و منسجم به عنوان معاونت میباشد؟ مگر میشود بدون وجود یک جایگاه مشخص در چارت سازمانی حق میلیونها زن و خانوادهی ایرانی را ستاند؟
برای تبیین ضرورت ایجاد چنین ساختاری در مجموعهی قوه قضائیه نکات زیر قابل تأمل است:
۱-مدتها است، که سیاستهای کلی خانواده و جمعیت توسط مقام معظم رهبری ابلاغ شده؛ اما با این وجود تاکنون، شاهد عملیاتی شدن و حضور پررنگ قوه قضائیه و تبدیل سیاستها به برنامه عمل از سوی نهادها و سازمانهای مربوطه نبوده ایم و از آن جا که مرجع مشخصی از سوی قوه قضائیه هم برای پاسخگویی به این کوتاهیها موجود نبوده، اجرای دقیق سیاستهای ابلاغی همچنان بر زمین مانده است.
۲- بر اساس اصل ۱۵۶ قانون اساسی، نظارت بر حسن اجرای قوانین از وظایف قوه قضائیه به شمار میآید. قوانین بسیاری در حوزه زن و خانواده وجود دارد که هیچ گاه به مرحلهی اجرا در نیامده اند یا اگر هم اجرایی شده اند، دچار ضعفهای اساسی هستند. قانون تسهیل ازدواج، سند عفاف و حجاب، قانون مرخصی زایمان، قانون برنامه ششم توسعه و... مواردی از این دست به شمار میآیند. آن چه که به عنوان یک مطالبه از سوی ما محل بحث است، این است که، هم اکنون کدام جایگاه قانونی در مجموعهی شما، به صورت خاص مامور پی گیری حسن اجرای این قوانین است؟
۳-مقام معظم رهبری برای تقویت و ساماندهی امور زن و خانواده و جلوگیری از رفتارهای سلیقهای در این حوزه، تشکیل یک مرکز عالی و نهادی فراقوهای را پیشنهاد داده اند. با وجود گذشت ۷ سال از درخواست رهبری تا کنون قوه قضائیه اهتمام جدی و حضور پررنگ خود را در جهت بستر سازی و توجه به این مهم به کار نبسته است. تعریف جایگاه حقوقی معاونت امور زنان و خانواده در آن قوه فرصت مناسبی را فراهم میآورد تا با جلوگیری از جزیرهای کار کردن و منسجم شدن به تدریج و با پای کار آمدن سایر نهادها زمینههای تشکیل این نهاد فرا قوهای فراهم شود.
۴- بررسی عمکرد گذشتهی قوه قضائیه نشان از آن دارد که این قوه، هنوز نتوانسته در تقنین، تبیین و صدور گفتمان اسلام و انقلاب اسلامی در حوزه زن و خانواده عملکرد مناسبی از خود نشان دهد. قوه قضائیه نیاز به فضایی مجزا برای تعامل و تبادل نظر با سایر قوا و سازمانها در حوزهی امور زن و خانواده به صورت یک هستهی متمرکز و جایگاهی فرا بخشی دارد تا به عنوان دستیار ریاست قوه به صورت ویژه پیگیر امور باشد.
۵- امور زن و خانواده در قوه قضائیه نیاز به یک ملجأ و پناهگاه امنی دارند تا راه هرگونه تعدی بر زنان و خانواده را ببندد و اجازه دهد که در آن زنان ما، با آرامش خاطر پیگیر مسائلی باشند که در خانه و جامعه برآنها جاری شده است. وجود چنین معاونتی در ساختار قوه قضائیه این فضا را جهت دستیابی به این مهم فراهم میکند.
جناب آقای دکتر رئیسی، در انتها ما دانشجویان دختر بسیج دانشجویی استان فارس از جنابعالی انتظار داریم، جهت حل مسائل مطرح شده و تقویت حضور قوه قضائیه در حوزه مهم و حیاتی امور زن و خانواده، در ساختار تشکیلاتی خود معاونتی را جهت امور زنان و خانواده در جایگاهی فرابخشی و به عنوان دستیار ویژه ریاست محترم قوه در ارتباط با سایر بخشهای درون دستگاهی و هم چنین در تعامل با سایر قوا، مراکز عالی، شوراها، سازمانها و نهادها در نظر بگیرید تا به صورت اختصاصی پیگیر مسائل و موضوعات امور زن و خانواده باشد.