محققان با استفاده از هوش مصنوعی چالش علمی «تاشدگی پروتئین» را پس از ۵۰ سال بررسی و تلاش حل کردند.
به گزارش گروه فناوری خبرگزاری دانشجو، یک چالش علمی پس از ۵۰ سال با استفاده از هوش مصنوعی برطرف شد و اکنون تغییرات وسیعی در خصوص مبارزه با بیماریها ایجاد میکند.
محققان سالها با چالش «تاشدگی پروتئین» دست و پنجه نرم میکردند. تاشدگی پروتئین فرآیند فیزیکی است که طی آن یک زنجیره پروتئین ساختار سه بعدی بومی خود را بدست میآورد. ساختاری که معمولاً از نظر بیولوژیکی عملکردی سریع و قابل تکرار دارد. این چالش در حقیقت عامل ایجاد پروتئین بیماریهای مختلف از سرطان تا کووید۱۹ است.
در همین راستا «دیپ مایند»، یک شرکت زیرمجموعه گوگل ادعا میکند برنامه هوش مصنوعی به نام «آلفا فولد» ساخته که میتواند فقط در چند روز چالش «تاشدگی پروتئین» را حل کند.
کارشناسان معتقدند این سیستم کارآمد تغییراتی بنیادین در شیوه درمان بیماریها به وجود میآورد. در حال حاضر فقط ۲۰۰ میلیون پروتئین شناخته شده هستند. اما شیوه کارکرد و فعالیت تعداد اندکی از آنها درک شده است. دیپ مایند در این پروژه با CASP ۱۴ گروهی از محققان همکاری کرد که از سال ۱۹۹۴ میلادی مشغول بررسی این چالش بودند.
جان مولت مدیر این گروه میگوید: پروتئینها مولکولهای پیچیدهای هستند و ساختار سه بعدی آنها نقش مهمی در عملکردشان دارد. حتی تنظیمات ظریف این مولکولها تاثیراتی فاجعه بار روی سلامت انسانها دارد.
دیپ مایند در تستهای آلفا فولد شکل اطراف دوسوم پروتئینها را با دقت بالا و مشابه آزمایشگاه تعیین کرد. نتایج این تستها به طور آنلاین منتشر شده است. به گفته محققان این پروژه هنوز فعالیتهای زیادی باید انجام داد مانند بررسی تشکیل پروتئینهای پیچیده و شیوه واکنش آنها با دی ان ای.